Veini Vehviläinen on 5,5 miljoonan asukkaan valtakuntamme ainoa jääkiekkomaalivahti, joka on miesten maailmanmestari, alle 20-vuotiaiden maailmanmestari ja päälle Suomen mestari.

Saavutus, näiden kolmen kullan nappaaminen, on hurjan kova Suomessa – maalivahtien luvatussa maassa. Jyväskylästä puhelimitse tavoitetusta Columbus Blue Jacketsin veskarista on puhuttu, ettei hänen päänsä muka kestä, tai että kovissa paikoissa olisi vaikeaa. Meriitit puhukoot väitteitä vastaan.

Kevään 2019 maailmanmestaruuden jälkeen jyväskyläläinen otti seuraavan stepin, kun tie vei rapakon taakse Jarmo Kekäläisen leipiin. Viime talven Pohjois-Amerikan reissu toi AHL-joukkue Cleveland Monstersissa vyölle 33 ottelua kelpoprosentein 90,1. Kiekkoja livahti selän taakse ottelua kohden 2,76 kappaletta. Ihan hyvä lukema sekin.

– Se oli hyvä, opettavainen kausi. Pääsin sisään kulttuuriin ja paikalliseen tapaan tehdä hommia, sekä tutustumaan organisaatioon. Mun mielestä oma tekeminen on ollut nousujohteista niiden asioiden kanssa, joita kehitettiin. Mun mielestä tässä on hyvä mennä eteenpäin, kiekon tavallisilta seuraajilta jostain syystä toisinaan kovastikin kuraa niskaan saanut lupaus kuittaa.

Ensi kaudella Vehviläinen pelaa määrittelemättömän ajan Suomessa ja lainalla hänelle hyvinkin tutussa JYPissä.

– Mun ymmärryksen mukaan ei ole ihan varmuutta siitä, koska seuraava kausi alkaa. Mutta kun harjoitusleirit ja kausi alkavat, niin sitten palaan sinne takaisin hiljalleen. Mutta mitään tarkkaa ajankohtaa ei ole kantautunut mun korviin.

Liigapaluu hyvään rakoon

Ikäisekseen (23) paljon voittanut vahti pelasi Suomessa edellisen kerran kaudella 2018-19, jolloin hän edusti Kärppiä. Vehviläinen torjui 38 runkosarjan pelissä vakuuttavin tilastoin 93,3 / 1,58. Hopeakevään 17 peliä taittuivat prosentein 93,9, kiekkoja meni selän taakse enää 1,47 kappaletta peliä kohden.

– Nyt kuuluu ihan hyvää. Oon päässyt treenailee ja tekemään asioita. Ihan hyvä juttu, kolme viikkoa Suomessa ollut torjuja hymähtää.

Paluu JYPiinkin tuntuu miellyttävän.

– Mun mielestä JYPissä on sellanen tilanne, että siellä on mahdollisuus saada itselle varmasti peliaikaa. Muutenkin haluan haastaa itseeni ja tulla kotikaupunkiin. Koin, että se on isoin mahdollisuus oppia ja kehittyä. Hyvä valmennus ja uudistunut organisaatio tuntuivat hyvälle. Ne olivat isoimpia syitä, Palokan Kiekon kasvatti alleviivaa.

Vehviläisen viime talven joukkueen kotikaupunki Cleveland sijaitsee vajaan 12 miljoonan asukkaan Ohion osavaltiossa, Vehviläisen nykyisessä tukikohta Jyväskylässä ihmisiä on pikkuisen paljon vähemmän, 142 tuhatta.

– Jyväskylä tuntuu mukavalta! Täällä on paljon kavereita, tuttuja ihmisiä ja tuttu ympäristö. Kyllä nautin niistä.

Hurrikaanipaidoissa Vehviläinen pelasi tasan 40 ottelua kausina 2015-17. Liigakokemusta vahdilla on myös Sportista ja aiemmin mainitusta Kärpistä.

Oululaisten väreissä kevät 2019 loppui mestaruuden sijasta yllättäen hopeaan, kun HPK:n Markus Nenonen ampui seitsemännen pelin jatkoerässä pikkumustan ohi Vehviläisen. Kerho-juhlat alkoivat hämeenlinnalaispelaajien tavaroiden lentäessä ilmaan, mutta Vehviläinen sai kokea erään todella upean eleen. Kollega Emil Larmi tuli taputtamaan ja lohduttamaan tätä heti ratkaisumaalin jälkeen, ennen omiin juhliin rientämistä.

– Joo, muistan sen! Se oli tyylikäs ele, respectit Emilille. Ollaan hyvää pataa, tulee oltua yhteyksissä. Käydään kauden aikana syömässä.

Vehviläinen on yhteyksissä myös ällistyttävän maailmanmestaruuden voittaneiden kultavahtien Jussi Olkinuoran ja Kevin Lankisen kanssa.

– Nähtiin joukkueen kanssa kesällä. Ollaan aina silloin tällöin yhteyksissä, Lankisen kanssahan me ollaan pelattu Jenkeissä vastakkain.

Vehviläinen edusti Liigassa edellisen kerran Kärppiä. Kuva Jyväskylästä lokakuulta 2018. KUVA: Taneli Niinimäki

Maailmanmestarin haave NHL:ssä

Jenkeissä maanmiehen kohtaamista erikoisempiakin juttuja on tullut nähtyä.

– No, kun menee uuteen maahan ja kulttuuriin, niin onhan siinä vaikka mitä uutta. Mutta pelillisesti se on terävää ja fyysistä, vauhti on kovaa. Kiinnitin ehkä eniten niihin huomiota.

Columbuksen organisaatio on Pohjois-Amerikassa osaavissa käsissä, kun sen GM:nä toimii suomalaisnero Kekäläinen. Blue Jackets rimpuili NHL:n pudotuspeleissä karsintojen voittoon, mutta avauskierroksella tie nousi pystyyn.

– Kekäläinen on tehnyt kovan työn, että on päässyt siihen pisteeseen, missä onkaan. On rautainen ammattilainen ja teot puhuvat varmasti puolestaan, Vehviläinen näkee.

Yhtä kaikki, nyt siirto Suomeen hetkeksi oli hyvä veto.

– Tähän vaiheeseen todella hyvä! Kun Jenkeissä alkavat sarjat, niin totta kai haluan olla siellä. Tavoitteet ovat NHL:ssä, siellä pelaamaan pääseminen. Mutta joo, tähän hetkeen Liiga on tosi hyvä juttu, JYP-laina ynnää.

Liigassa Vehviläinen on torjunut pikkumustia kuuden runkosarjakauden ajan 119 pelissä prosentein 92,6 (1,87). Kolme pudotuspelikevättä ovat tuoneet kokemusta 37 pelin verran tilastoin 92,9 ja 1,64 päästettyä maalia ottelua kohden.

– Hyvät muistot on edellisestä liigavisiitistä. Siinä mentiin eteenpäin, ja mulle tuli ekat aikuisten maajoukkuepelit. Pääsin pelaa pleijareita Kärpissä ja pääsin MM-kisoihin – sai olla mukana seuraamassa ja sain pelata sen yhden pelin. Kyllä ne ovat tärkeitä kokemuksia itselle.

Miltä se maailmanmestaruuden voittaminen ihan oikeasti tuntuu?

– Niin no…, Vehviläinen hymähtää ensiksi iloisen naurun katkaistessa puheen.

– Kyllähän se tuntuu ihan sairaan hyvältä. Oli vaan ihan huikea fiilis, siinä hetkessä en tiedä, että oliko vielä tajuttu, mitä saatiin porukalla aikaiseksi. Ehkä eniten alkoi tajuamaan, kun tultiin Suomeen joukkueen kanssa.

MM-kulta, nuorten maailmanmestaruus, läjä liigafinaaleita erilaisin mitalein. Siinäpä niitä meriittejä on kerrakseen. Uran seuraava haave kuulostaa varsin loogiselta.

– Kyllä se NHL seuraava tavoite on, sen eteen painetaan hommia. Mitä se vaatii, niin on aika vaikea sanoa jotain yhtä asiaa. Mutta tietyissä asioissa pitää tulla paremmaksi, mitä pienen kaukalon peli vaatii. Ollaan aika hyvin niissä asioissa kiinni. Se vaatii lisää toistoja joka päivä.

Koronavirusarki ei tätä estele.

– Ei tässä voi oikein muuhun vaikuttaa kuin siihen, mitä voi itse kontrolloida: Tekee joka päivä omat työt niin hyvin kuin pystyy. Kyllä meille joku kertoo, mitä seuraavaksi tapahtuu.