Tiesitkö? Ruotsalaisseuran ainoat mestaruudet tulleet suomalaiskomennossa: ”Tein kuuden miehen työt”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomalaiskiekkopiireissä ehkä hiukan tuntemattomampi Timo Lahtinen luotsasi Malmö Redhawksin (silloiselta nimeltään Malmö IF) 1990-luvulla kahteen Ruotsin mestaruuteen (1992,1994). Kyseiset mestaruudet ovat ainakin toistaiseksi myös skånelaisseuran ainoat.

Joukkueen luottopelaajiin kuului tuolloin muun muassa Raimo Helminen.

Ruotsissa asuva, nykyään 73-vuotias Lahtinen seuraa edelleen tarkkaan vanhan joukkueensa edesottamuksia ja toteaa organisaation muuttuneen vuosien mittaan valtavasti. Esimerkiksi päävalmentajan työkuorma oli lähes 30 vuotta sitten täysin erilainen.

– Ollessani päävalmentajana minulla oli vain apuvalmentaja ja siinä se. Jos katsotaan esimerkiksi Malmön joukkuetta nykyään, siellä on neljä valmentajaa, hieroja, fysiikkavalmentaja, psykologi, maalivahtivalmentaja ja kaikkea muutakin. Heillä on spesialistit jokaiseen hommaan. Se vain kertoo jääkiekon kehittyneen. Omana aikanani tein kuuden miehen työt, Lahtinen lataa Expressen-lehden haastattelussa.

Valmentajakonkari arvioi myös oman aikansa mestarijoukkuetta verrattuna nykyisiin huippuryhmiin.

– Mielestäni itse peli ei ole kehittynyt niin valtavasti. Sen sijaan fyysisellä puolella on tapahtunut valtavia harppauksia. Pelaajat ovat nykyään paljon ammattimaisempia ja se näkyy erityisesti fysiikassa. Jos katsotaan esimerkiksi luistelua, niin ero entiseeen on hurja, Lahtinen korostaa.