Entinen Liiga-tähti Jake Newton avaa Hockey Newsin haastattelussa avoimesti menneisyyden raskaita traumoja. 31-vuotias puolustaja eli lapsena todellista painajaista, joka vainosi pitkään myös kiekkouralla.

Newton joutui lapsuudessaan San Jacintossa Califissa kasvaessaan rankan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Tekijänä oli miehen oma serkku, joka oli tuolloin 17-vuotias.

Viisivuotias Newton oli liian nuori pystyäkseen kertomaan vanhemmilleen kokemastaan painajaisesta. Serkku uhkasi jatkuvasti häntä väkivallalla, mikä tuntui pahimmalta vaihtoehdolta.

Newtonin serkku oli hänen vanhempien silmissä luotettava perheenjäsen, jonka pimeä puoli onnistui pysymään heiltä piilossa. Serkun teot vainosivat jääkiekkoilijan mielessä vuosia.

– Muistan kun kävelin yhden kerran portaita vanhempieni talossa, talossa jossa äitini asuu edelleen. Katsoin olohuoneeseen ja ajattelin, että jos tekisin sen tämä kaveri tulisi ja hakkaisi minut 20 minuuttia myöhemmin, Newton kertoi Hockey Newsille.

– Olin liian kauhuissani kertoakseni siitä kenellekään.

Newtonin hyväksikäyttö jatkui kahden vuoden ajan. Lopulta hänen isosiskonsa yllätti serkun itseteossa nähtyään lukitun oven. Serkku joutui teostaan nuorisovankilaan.

Newton ei saanut koskaan ammattiapua kokemuksiinsa. Mielenterveysongelmat nousivat teini-iässä pintaan ja hänen mielentilansa saattoi vaihtua salamannopeasti päivittäin iloisesta surulliseen.

Pelko väkivaltaa kohtaan kaatoi uran Pohjois-Amerikassa

Lapsuuden demoneiden sulkeminen pois elämästä ei onnistunut ja lopulta se esti uran Pohjois-Amerikassa. Väkivallan näkeminen muistutti Newtonia aina serkustaan.

22-vuotiaana Newton pääsi NHL:n porteille Anaheim Ducksin soitettua hänelle. Organisaatio oli vaikuttunut nuoren yhdysvaltalaisen valinnasta yliopistoliiga NCAA:n tähdistöön.

Pian koitti syyskuun harjoitusottelu San Jose Sharksia vastaan, joka repesi molemmin puolin käsistä. Ducks ja Sharks järjestivät tuon illan aikana yhteensä kuusi tappelua, joista jokainen sai Newtonin panikoimaan kauhuissaan.

– Istuin siellä vain ja ajattelin: ”Hitto toivottavasti kukaan ei kysy minua tappelemaan.” Koska yritin päästä joukkueeseen, minun täytyi sanoa kyllä ja tapella, Newton muisteli tapahtumia.

– Mutta minä en ole tappelija. En tiedä edes, miten tapella. Kaikki menneisyyteni asiat palaisivat tapellessani, vaikka olisin se aggressiviisempi osapuoli.

Pian Sharks-pelin jälkeen Ducks pudotti Newtonin AHL-joukkue Syracuseen ja myöhemmin puolustaja treidattiin Coloradoon.

Tästä alkoi alamäki, joka antoi Newtonin painajaisille jälleen vallan. Coloradossa hänet pudotettiin AHL:stä CHL:ään. Joukkue pelasi Texasissa, joka oli liian lähellä Friscoa, missä Newton pelasi NCAA:ta.

Vanhojen kavereiden ollessa läsnä Newton aloitti rajun juopottelun, petti vaimoaan ja jäi koukkuun purutupakkaan. Mies yritti henkisiä traumojaan päihteillä, joka johti rankkaan alamäkeen huippujääkiekkoilijan uralla.

Kauden 2010-11 jälkeen Newton valaistui ja haki viimein apuja ongelmiinsa aloittamalla intensiivisen terapian. Sessioita oli useampana kertana viikossa ja niihin sisältyi myös vaimon kanssa pariterapiaa.

Samalla Newton alkoi ymmärtämään itsetuhoista käytöstään, joka oli pilaamassa hänen jokaisen ihmissuhteensa.

Euroopassa uusi alku

Järkiintynyt Newton jätti kaudella 2012-13 Pohjois-Amerikan taakseen ja alkoi tehdä uutta nousua Euroopan sarjoissa. Puolustaja päätyi Suomeen kaudella 2015-16, kun Vaasan Sport nappasi hänet italialaisen Gherdeinan riveistä.

Myöhemmin Newton edusti Liigassa myös Kookoota ja JYP:iä. Puolustajasta on tullut myös hyvinvointivalmentaja mielenterveysongelmissa.

Newtonilla on oma podcast RAV: Raw,Authentic and Vulnerable, jossa hän puhuu taistelustaan seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttamia traumoja vastaan.

Nykyisin Norjassa Storhamaria edustava Newton tuntee elävänsä uransa parasta aikaa. Hän on viimein päässyt sinuiksi kauhunkokemustensa kanssa.

Myös luottamus muihin ihmisiin on kasvanut vähitellen.

– Näen kuvia mielessäni, kuulen ääniä ja pystyn maistamaan ne. Mutta nyt pystyn ajattelemaan niitä asioita. Tuskaa, surua tai vihaa ei enää ole, Newton ilmaisi onnellisuuttaan.