Reijo Ruotsalainen (arkistokuvassa) kuuluu kiistatta kaikkien aikojen parhaisiin suomalaispuolustajiin.

Ruotsalaisen palkintokaappi pullistelee tavaraa, sillä sieltä löytyy muun muassa Liiga-mestaruus kasvattajaseura Kärpissä 1981, kolme Sveitsin mestaruutta (1989, 1991, 1992) SC Bernin paidassa, sekä kaksi Stanley Cupia (1987, 1990) Edmonton Oilersissa.

Ruotsalaisen NHL-ura alkoi aikoinaan New York Rangersissa kaudella 1981-82 ja neljännellä sesongillaan Manhattanilla hän oli koko joukkueen paras pistemies summattuaan 80 runkosarjaottelussa upeat 73 (28+45) tehopistettä.

Lukema on edelleen suomalaispuolustajien kovin NHL:ssä yhdellä runkosarjakaudella.

Harvakseltaan mediassa tätä nykyä viihtyvä Ruotsalainen täytti hiljattain 60 vuotta ja paljasti ruotsalaissivusto Hockeysverige.se:lle antamassaan haastattelussa erään syyn tehovuodelleen.

– Pelasin melkoisen määrän vaihtoja hyökkääjänä ja tein niissä tehoja piste per peli-tahtia. Se auttoi minua saavuttamaan noin paljon pinnoja, Ruotsalainen kertoo.

Stanley Cup-mestaruusvuodet eivät noudattaneet ihan perinteisintä kaavaa, sillä molemmilla kerroilla suomalaispuolustaja saapui Oilersiin vasta runkosarjan lopulla, 1987 Sveitsin SC Bernistä ja 1990 New Jersey Devilsistä.

1987 samassa mestaruusryhmässä joukkuekaverina oli kaikkien aikojen ykköskiekkoilja Wayne Gretzky ja Ruotsalaisella on ”ysiysistä” pelkästään positiivista sanottavaa.

– Hän on mukava kaveri, eikä käyttäydy kuin supertähti. Hän on joukkuepelaaja, Ruotsalainen hehkuttaa.

Ruotsalainen teki taidoillaan vaikutuksen myös Gretzkyyn.

Toisen Stanley Cup-mestaruutensa (1990) jälkeen oululainen kiekkoili useamman vuoden Sveitsissä SC Bernin paidassa ja ”Väinö” esitti tarjouksen, josta moni ei olisi kieltäytynyt.

– Pidin hänestä kovasti ja kun pelasin Euroopassa, kysyi hän minua pelaamaan kanssaan Los Angelesiin, mutta kieltäydyin, koska en halunnut palata enää NHL:ään, perheensä tuolloin etusijalle laittanut Ruotsalainen toteaa.