LAHTI. Sanotaan, että suljetussa Liigassa ei ole yhtäkään hyvää asiaa etenkään kevään korvalla. Perjantaina tuo väite kumottiin liigajäihin ensimmäisiä luistimenpiirtoja tekevien, Pelicansin paidassa pelaavien nuorten pelaajien myötä.

Suurimmat tähtensä aikapäiviä sitten myynyt ennakkoluuloton ja rohkea lahtelaislauma kiusasi monta kourallista nimekkäämpää Ilvestä perjantaina kotonaan. Joukkue taipui miehekkään vääntämisen jälkeen 2-5.

Lahtelaisille erityisen suurta hymyä toi Samuel Salosen vihdoin iskemä liigauran avausmaali. Sen passasi vasta toisen liigaottelunsa pelannut Tomi Purmola upealla poikittaissyötöllä.

– Kyllä se (piste) tuntui hyvältä saada. Hienolta tuntui tietenkin, Purmola hymähtää.

Salonen veti Liigassa ennen perjantaita 35 ottelua maaleitta, mutta nyt hän sai apinan niskasta – toista liigaotteluaan pelanneen ja keskiviikkona Sportia vastaan ensiesiintymisensä tehneen Purmolan oivalluksesta.

– Eka katoin, että syötän. Sit katoin, että ammunko. Sit päätin, että syötän, kun olin pari kertaa laukonut, pelaaja luettelee.

Liekö Red Bull -kypärä Salonen jotain velkaa Purmolalle uran avausmaalista?

– Ei tässä mitää velkoja tarvi, pelaaja virnistää.

Vaikka viime viikot eivät todennäköisesti ole kiinnostaneet suurinta osaa lahtelaisfaneista, menevät menneet ajat Purmolan muistiin lienee loppuiäksi.

– On jännittänyt oikeastaan koko viikon. Maanantaina kun sain tietää, sykkeet nousivat heti. Hienoa päästä pelaa, myöntää Purmola.

Tällä viikolla Liigassa debytoinut laituri ampui keskiviikkona Sportia vastaan kuusi kutia, perjantaina Ilves-pelissä lavasta lähti kolme laukausta. Niistä kaksi oli jo johtaa maaliin.

– Ihan hyvin päässyt mukaan tähän liigavauhtiin. Eroja A:han on kova kontakti ja voimakkaat äijät. Siinä pitää vaan taistella kovaa ja yrittää parhaansa, Lahdessa reilut 12 minuuttia pelannut hyökkääjä näkee.

Näytti, että Purmola jäisi fyysisessä pelissä muiden Pelicansin nuorten kanssa Ilves-soturien jalkoihin. Toisaalta keskiviikon debytantti ei kovaa peliä kaihtanut. Hän löysi Oskari Laaksosesta pariin otteeseen juttukaverin.

– No, vähän siinä jauhettiin jotain. Ei mitää erikoista, pelaaja murjaisee.

Pelicans oli perjantaina potkun perässä, muttei tuomittavan huono. KUVA: Miska Miettinen.

Lahdessa peliä seurasi 3 686 katsojaa ja tuohon kastiin mahtui Purmolan lähisukuakin.

– Kyllähän se lisäbuustia toi tähän touhuun. Oli se hieno tunne, vähän ehkä jännittikin enemmän, ku eka peli, pelaaja fiilistelee kotikaukalossa pelaamisesta.

Purmolan nimi raikui yleisölle hallin ämyreistä pelin aikana jäähyn ja syöttöpisteen merkiksi.

– Ei sitä sillee ajattele. Onhan se hienoa, kun näissä isoissa piireissä on, pelaaja miettii.

Purmola siirtyi Lahteen Pelicansin nuoriin viime kaudeksi. Näinköhän Kiekko-Vantaan nuorten kiekkokoulun läpikäynyt pelaaja olisi uskonut kesällä 2018 mastokaupunkiin muuttaessaan, että hän pelaa Liigaa maaliskuussa 2020?

– No en kyllä ihan vieläkään ole ajatellut. Ootin, että A:ssa menisi ekat kaks kautta, Lahdessa toista kauttaan viilettävä laituri myöntää.

Pelicansin A-junioreissa kauden 51 ottelussa tehot 9+18=27 tehneelle Purmolalle kevät on hienoa aikaa, vaikka Liigassa joukkue kyntää.

Liigadebyytti, ensimmäinen pinna ja nuoret pelaavat Suomen mestaruudesta.

– Joo, ihan hyvillä mielin ollaan. Hienoa päästä Liigaan ja omaki joukkue pärjää hyvin. Se on hieno homma, sanoo Purmola, jonka mukaan liigapelit kasvattavat itseluottamusta nuorten peleihin.

– Ehkä rohkeemmaksikin tulee.