Saku Kinnusen kanssa voisi puhua muustakin kuin tuskastuttavasta koronaviruksesta. Joten otetaanpa tämä asia käsittelyyn puhelun aluksi, ja siirrytään näiden ikävien asioiden jälkeen kaikkeen muuhun – siis ajatukset vallitsevasta tilanteesta pois vievään.

Mestis-joukkue IPK:ssa kaudesta suurimman osan viettänyt Kinnunen vastaa puhelimeen Kuopiossa.

– Eipä tässä, lomaillaan. Ei ihmeitä pysty tekemään. Liikuntaa harrastettu ja kulutettu aikaa, pelaaja hymähtää.

Kuhmossa syntynyt, meritoitunut 25-vuotias pelaaja myöntää sen, ettei kauden lyöminen kesken ollut hyvä asia jääkiekkoilun näkökulmasta.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Siis totta kai jääkiekon kannalta se oli huonoin mahdollinen vaihtoehto.[/nosto]

– Siis totta kai jääkiekon kannalta se oli huonoin mahdollinen vaihtoehto. Olisi ollut mahdollisuus menestyä, odotti kovasti playoffeja koko kevään, kentällä oikeastaan jokaisen mahdollisen pelipaikan, paitsi maalivahdin tontin todistetusti osaava Kinnunen sadattelee, ja jatkaa:

– Eipä tälle tilanteelle voi mitään. Totta kai terveys menee kaiken edelle. Koko maailmassa on urheilu seis, mutta sille tilanteelle ei voi mitään.

Mestiksessä sattuu ja tapahtuu

Se siitä koronakeskustelusta. Kinnunen valikoitui jutun kirjoittajan kauden päätöshaastatteluihin KalPa-leiristä sen vuoksi, että hänen tarinansa on jotenkin poikkeuksellisen kiehtova.

Hyökkääjän ja pakin paikat nähnyt pelaaja on alle 20-vuotiaiden maailmanmestari tammikuulta 2014 ja alle 18-vuotiaiden MM-pronssimitalisti kevättalvelta 2013. Ja nyt pelaaja luutii kaikista maailman vaihtoehdoista iisalmelaisessa IPK:ssa.

– Sillon, kun KalPasta en saanut jatkoa, vaihtui siinä pelipaikat ja oli kaikkea muuta. Olisin halunnu jatkaa Liigassa, mutta ei tullut sopimusta. Ei ehkä ollut intoa ulkomaillekaan, IPK oli hyvä vaihtoehto, pelaaja muistelee.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Olisin halunnu jatkaa Liigassa, mutta ei tullut sopimusta. Ei ehkä ollut intoa ulkomaillekaan.[/nosto]

Kuhmolaislähtöinen mestari pelasi KalPassa isommalla vastuulla kaudet 2013-16, 2016-17 ja sitä seuraavat menivät IPK:ssa. KalPa-aikoina Kinnusen vyölle tippui nuorten SM-liigasta ja Mestiksestä hajaotteluita, IPK-aikoina hän on pelannut yhdeksässä liigapelissä. Mestis-ottelut ovat kovia pelejä.

– Joo kyllä. Se on mielenkiintonen sarja. Tuntuu, että voi sattua ja tapahtua ihan mitä tahansa, miettii Kinnunen, joka listaa esille vauhdin, virheet ja suuret maalimäärät.

– Yhden pelin olin KalPan mukana ja se oli aika erilaista. Liigapelaaminen on selkeempää, kaikki tietää, mitä kentällä tulee tapahtumaan. Mestiksessä eri juttu, siellä ei ikinä tiedä, mitä tapahtuu, Kinnunen luettelee 156 liigapelin ja 192 Mestis-ottelun kokemuksella.

Vahva talvi

Kinnusen kontrahdin viimeinen kausi IPK:ssa oli 2019-20.

– Sopimuksettomien pelaajien markkinat ovat aika jäissä. Tiedän, että pystyisin pelaamaan hyvällä tasolla Liigassa. Nyt asialle ei oikein voi tehdä mitään.

KuKi HT -kasvatin sanoille löytyy vastinetta. Mestis-kauden 50 ottelua toivat tehot 10+27=37 (+22), Liigassa KalPan paidassa tilille kertyi yksi ottelu tehoin 0+2=2 (+2). Eikä hän sattumalta ole kaksinkertainen MM-mitalisti ja vieläpä kahdessa eri ikäluokassa.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Sopimuksettomien pelaajien markkinat ovat aika jäissä.[/nosto]

Kinnusen plusmiinuslukema (+22) oli kuudenneksi paras koko Mestiksessä. IPK puolestaan päätti farssikauden runkosarjan kakkossijaan. Kun ”talven” 50 peliä toivat muhkeat 90 pinnaa, voitaneen sesongin olla olleen isossa kuvassa onnistunut.

– Ihan samaa mieltä, pelaaja sanoo aluksi.

– Se lähti hyvin. Alun ekat muutamat pelit oli tahmeeta, mutta sitte alkoi rullaamaan. Pelattii muutama kuukausi huippulätkää. Joulun aikaan ei ehkä pelillisesti pelattu niin hyvin, mutta pystyttiin voittaa ja saamaan pisteitä.

IPK:lla oli eräs päämäärä, johon se ylsi heittämällä.

– Meillä oli tavoite neljän sakkiin runkosarjassa ja siihen pääsisi sillee, että ei saisi hävitä kolmea peliä enempää peräkkäin. Ei taidettu hävitä. Se oli iso juttu, huonollakin pelillä pystyttii voittaa. Tekeminen oli vahvaa lähes koko kauden.

Kinnusen sanat tappioputkien pituuksista pitävät kutinsa. IPK hävisi peräkkäin enimmillään vain kahdesti.

Saku Kinnunen on näki Liigassa päättyneellä kaudella yhden pelin. ARKISTOKUVA: Juha Tamminen.

Pieni Iisalmi, menestyksekäs Suomi

Iisalmi ei mitenkään erityisesti tunnu hehkuvan, vaikka reilun 21 000 asukkaan pohjoissavolaisen kaupungin joukkue puksuttikin eteenpäin.

– Ei Iisalmi iso paikka ole, mutta oon tykännyt. En ole asunut moneen vuoteen, aikoinaan asuin yhden vuoden.

Mielikuva esimerkiksi Iisalmen marraskuisesta arki-illasta herättää sympaattisia ajatuksia näin vieraan mielessä. Paikka lienee samanlainen kuin muutkin maassamme.

– Missäpä sitä ois mukavaa marraskuisena syysiltana, synkkää on joka paikassa.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Missäpä sitä ois mukavaa marraskuisena syysiltana, synkkää on joka paikassa.[/nosto]

Jos on Iisalmi ja marraskuu -yhdistelmä kiehtova ajatus, niin samaa on ”maailmanmestari Mestiksessä”. Tähän väliin on pakko kysyä, että tekeekö Kinnunen elämällään muuta kuin jääkiekkoa?

– Kauden aikana ihan vaan jääkiekkoa. Kesäsin teen vähän töitä.

Jälleen lienee syytä nostaa esille se, ettei kyseessä ole turha mies. Vaikka hän pelaa ”vain” Mestiksessä.

Esimerkiksi nuorten MM-kisoissa vuodenvaihteessa 2013-14 Kinnunen viiletti Rasmus Ristolaisen ratkaisemassa finaalissa kolmosketjun hyökkääjänä yhdessä Juuso Ikosen ja Topi Nättisen kanssa, mutta päättyneen Mestis-kauden päätöspelissä Kinnunen puolusti yhdessä Hugo Galletin kanssa ykkösparissa.

Suomen nuorisomaajoukkueen Saku Kinnunen (oik.) juhlii maalia Janne Puhakan kanssa Lake Placidissa 2014. ARKISTOKUVA: Getty Images.

Kultakisoissa 2014 Kinnunen iski hyökkääjän paikalta maalin Tsekin reppuun puolivälierässä. Sen varmaan muistaa ikuisesti?

– Varmasti muistaa! Se tais olla sen pelin voittomaali?

Pitää paikkansa.

– Luulisi, ettei tommosia unohda kukaan, Kinnunen sanoo.

Tuon nuorten kullan jälkeen Suomi on juhlinut maailmanmestaruuksia uuden kerran alle 20-vuotiaissa sekä miehissä että alle 18-vuotiaissa. Koska Kinnunen on pelannut Liigaa ja Mestistä ja vieläpä kahdella eri paikalla sekä luutinut useissa eri arvokisoissa viime vuosikymmenellä, voitaneen häneltä kysyä mielipidettä suomalaisen kiekon tilanteesta.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Mun mielestä kansalliset sarjat, Mestis, on menny eteepäin.[/nosto]

– Mun mielestä kansalliset sarjat, Mestis, on menny eteepäin, ammattimaisempaan suuntaan kokoajan. Kaikki muut on ammattimaista, paitsi raha, mutta siihen ei voi ite vaikuttaa.

– Mitä Liigaa kattonut, niin peli muuttunut siihen, mitä kansainvälinen peli vaatii. Se ei ole enää sitä träppiä ja hidasta lätkää koko ajan. Vaatimustasokin on noussut.

Tähän lienee hyvä lopettaa, kun koko pankkia ei ole tapana tyhjentää kerralla. Jos Kinnusen tarina jatkuu samanlaisena, jatkuu myös hänen jututtaminen puhelulla tai nauhurilla joskus paremmassa tulevaisuudessa.