”Oli se kova paikka itselle” – Suomen yksi suurimmista NHL-lupauksista putosi MM-kisakoneesta, seurajoukkuekin kyntää todella syvällä Liigassa

© Kuva: Juha Tamminen

JYVÄSKYLÄ. Kuten sanotaan, aina eivät mene nallekarkit tasan.

Kyseinen huulenheitto voisi pitää paikkansa Jukurien suurlupaus Henri Nikkasen, 18, kohdalla, joka putosi Nuorten Leijonien MM-kisakoneesta viime metreillä. Pelaaja joutuu nyt luutimaan sentterinä syvällä rypevässä mikkeliläislaumassa. Jukurit on voittanut kymmenestä edellisestä pelistään yhden ainoan.

Sentteri oli savolaisten parhaimpia lauantaina Jyväskylässä katkeraan 1-2-tappioon päättyneessä JYP-pelissä. Peliaikaa vajaat 12 minuuttia kellottanut lupaus oli Jukureista ainoa, joka ei laukonut kertaakaan. Pelaaminen Winnipeg Jetsin viime juhannuksen neloskierroksen 113. varaukselle maistuu Jukureissa.

– Omassa joukkueessa pelaaminen Liigassa on hyvä asia, kun saa rytmistä kiinni. Oli se (putoaminen) kova paikka itselle, se oli iso tavoite tälle kaudelle. Joukkue on nyt valittu, eikä siihen enää pysty vaikuttamaan, pitää suunnata katseet eteenpäin, fiksun oloinen keskushyökkääjä miettii.

Liigan neljässä edellisessä ottelussa tehot 0+3=3 iskenyt entinen JYPin nuorisojoukkueiden pelaaja on iskenyt nuo, eli kauden kaikki pinnansa, noin kahden viime viikon aikana. Liekö MM-koneesta putoaminen nostanut näytönhaluja?

– Näytönhaluja on ollut koko ajan. Tuntuu, että peli on mennyt henkilökohtaisesti paremmaksi, ja sitä kautta on saanut isompaa ruutua. Hyvältä on tuntunut, Jyväskylää spesiaaliksi paikaksi kuvaileva Nikkanen arvelee.

– Oli se (putoaminen) kova paikka itselle, se oli iso tavoite tälle kaudelle.

Jukurit on viimeistä pudotuspelipaikkaa perässä jo kahdeksan pinnaa. Lisäksi viimeisenä jatkoon nyt menevä Ässät on pelannut ottelun vähemmän. Vaikka tilanne on kinkkinen, maistuu pelaaminen siis hyvältä, kuten jo todettua.

– Joo, siis totta kai. Ja saimme vahvan alun, toinen erä oli vaikea, sanoo Nikkanen, jonka mukaan myös uskoa tulevaan riittää.

Lauantaina Jukurit voitti laukaukset 60-51 ja loi tukun paikkoja, muttei saanut palkintoa. Vasta kolmannen liigaottelunsa pelanneen ja 27 koppia ottaneen JYP-vahti Niko Parkkisen kokemattomuus oli tiedossa.

– Mutta ei se meihin sillä tavalla vaikuttanut. Meidän pitää paljon ampua ja laittaa kiekkoa maalille pelissä kuin pelissä, jos haluamme saada sitä sisään, Nikkanen näkee.

NHL:ää kohti

Mikkelissä vuonna 2001 syntynyttä Jets-varausta pidetään yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista pelaajista koko maassamme.

Nuorten Leijonien MM-joukkueen samana vuonna syntyneet hyökkääjät ovat Patrik Puistola sekä Aku Räty ja ykkössentteriksi noussut Antti Saarela. Jukurien sentterillä ei ole kiire, sillä vuodenvaihteen kisoissa suurin osa pelaajista on vuonna 2000 syntyneitä.

Nikkanen antoi lupaus-väitteistä viitteitä jo viime kaudella 17-vuotiaana Liigassa tehtyään yhdeksässä pelissä tehot 2+0=2.

Lisäksi viime kesänä NHL:n varaustilaisuuden jälkeen uuteen NHL-kauteen valmistautuneen Winnipegin lupauksille järjestetyllä kehitysleirillä Nikkanen säväytti. Mukana olivat suomalaisista Nikkasen lisäksi Kristian Vesalainen, Santeri Virtanen, Joona Luoto</strong ja Ville Heinola.

Winnipeg Sun -lehden toimittaja Scott Billeck nosti tuolloin Twitter-tilillään esille todella lupaavan oloisen seikan Nikkasesta.

– Jos pitäisi valita yksi pelaaja, joka on noussut esille Jetsin kehitysleirillä, niin hän on Henri Nikkanen. Hän on viisas, voimakas ja rauhallinen. Häneltä löytyy suomalaisen pelaajan tunnusmerkit, Billeck ylisti.

Se on varma, että Jukurien sentteristä kuullaan vielä, vaikka MM-kisat jäivät haaveeksi ja Savon sarvipäät kyntävät Liigassa.


Kärpät – Ilves | Betsit Kärpille!

Onko Ilves toipunut lauantaisesta rökityksestä vai tuleeko lisää lunta tupaan?