Voiko tätä synkempää syksyä todistaa? Syvälle vajonnut liigajoukkue hävisi kriisilaumojen pelin järkyttävästi, jatkopaikka livennyt kauas: ”V*tuttaa suoraan sanottuna”

© Kuva: Juha Tamminen

VAASA. Jäähalli on käsittämättömän hiljainen siihen nähden, että elämme lauantai-iltaa. Suomalaisväen viikon parasta aikaa. Katsomosta kuuluu satunnaisia ”opettele nyt viheltämään” tai ”peliä!” -huutoja.

Liigan kriisijoukkueiden marraskuinen kohtaaminen Vaasan Kuparisaaren jäähallissa kääntyy Pelicansille Sport-lasien läpi katsottuna kauheimmalla mahdollisella tavalla. Kaukaa Lahdesta vieraaksi saapunut lauma johtaa peliä vain reilut neljä minuuttia, mutta voittaa 1-3. Juhamatti Aaltonen ja Antti Tyrväinen maalaavat lopussa minuutin sisään tasoitus- ja voittomaalit.

– En sanoisi, että on turhauttavaa, v*tuttaa suoraan sanottuna, Sport-vahti Niko Hovinen manaa syyskauden viimeisen ottelun tauottua.

– En sanoisi, että on turhauttavaa, v*tuttaa suoraan sanottuna.

Vain kolme peliä voittanut Sport päätti Liigan ensimmäisen kolmanneksen kurjaan kahdeksan ottelun tappioputkeen. Halloween-viikonloppuna joukkue pelotteli Ässiä ja Pelicansia oikeinkin kelvollisin ottein, mutta hävisi. Pata voitti 2-1 päivää ennen Pelicans-kohtaamista.

– Jos pelillisesti ajattelee, niin viikonloppu oli ihan hyvä. Mutta ei se paljoa lohduta, kun pisteitä tuli nolla. Olemme niin lähellä, mutta jänne katkeaa lopussa, pitkänhuiskea Sport-torjuja näkee.

Miksi Sportin peli ei kestä 60 minuuttia?

– Jaa-a, sen kun osaisi sanoa. Alun hermostuneisuus johtui varmaan pelin tärkeydestä. Tässä sarjassa varmaan mikään joukkue ei saa virheetöntä kuusikymppistä. Ei minulla ole tuohon syytä, miksi emme pelaa 60 minuuttia. Kyllähän me pelaisimme joka päivä, jos syyn tietäisi, Sport-käskijä Ari-Pekka Pajuluoma miettii.

Vaasalaisjoukkue on voittanut edellisen kerran 10. lokakuuta.

Niko Hovinen on pelannut myös maajoukkueessa. KUVA: Juha Tamminen.

Parempaan päin

Sportilaisten päät ovat kaukalossa ja vaihtoaitiossa pelin tauottua painuksissa samalla, kun Pelicans-pelaajat päästelevät ilmoille villejä ilonkiljahduksia. Ja niin ne päät ovat painuksissa katsomossakin. Tunnelma hallissa on sanalla sanoen apea, jos lahtelaisia ei huomioida.

Kotkapaidat pitävät maajoukkuetauon jälkeen jatkuvassa Liigassa jumbosijaa, kun pistepussi on kasvanut 17 pelissä vain 12 pinnan verran. Viimeiseen pudotuspelipaikkaan, eli siis kymmenenteen sijaan matkaan on jo hälyttävät 12 pistettä. Lähtökohta pian alkaviin sydäntalven peleihin on kaukana otollisesta.

Mutta mikä nyt on raskainta? Sarjasijoitus, henkinen taakka…?

– Vaikea sanoa. Kipsi on päällä, viimeinen silaus uupuu. Tarvitsisi onnea, mutta onnikin on ansaittava, Hovinen pyörittelee.

– Kipsi on päällä, viimeinen silaus uupuu. Tarvitsisi onnea, mutta onnikin on ansaittava.

– Pilkahduksia paremmasta on. Olisimme mielestäni ansainneet enemmän.

Hovinen itse on parantanut otteitaan kauden edetessä. Lauantain vastustajajoukkue Pelicansia edellisen kerran kaudella 2015-16 edustanut maailmanmestari (2011) torjui syyskaudella kiekkoja tosin vaisulla 86,2 prosentin varmuudella. Yhtä kaikki, lauantai antoi viitteitä paremmasta niin vahdin kuin joukkueen näkökulmasta.

– Joo, kyllä tunne on hyvä oikeastaan koko ajan. Pari rökäletappiota tuli, ja ne olivat huonoja matseja.

– Ei ole muuta keinoa kuin tehdä töitä ja uskoa tuohon hommaan. Jos rupee luovuttamaan ja mököttämään, niin sitten tulee h*lvetin pitkä kausi. Pitää vain uskoa. Se on ehkä vanha klisee, mutta niin se vain menee.

– Jos rupee luovuttamaan ja mököttämään, niin sitten tulee h*lvetin pitkä kausi.

Entä onko voittamisen pelko vanha klisee? Sitä Sport ei näyttänyt ainakaan Pelicansia vastaan.

– Vaikea sanoa, mitä muiden päässä liikkuu. En pysty kontrolloimaan kuin omia ajatuksia.

Henkinen kapasiteetti näyttelee ammattilaisurheilussa valtavaa roolia. Jos pelillinen tekeminen on joskus heikkoa, mutta itseluottamus on silti kunnossa, voi tulos olla taulussa positiivinen.

Jotenkin Kuparisaaren hallin ilmapiiristä havaitsee sen, että Pelicans-tappio oli kuin märkä rätti kasvoille. Sport hallitsi ottelua pitkään ja pelasi olosuhteisiin nähden iloisesti, mutta ei saanut minkäänlaista palkintoa.

– Kyllä tauko tekee henkisesti hyvää, ei ole mitään riemunkiljahduksia vähään aikaan kuulunut. Tauolla tehdään hommia ja lataillaan akkuja, pääsen kotiin perheen pariin ja leikkimään tyttären kanssa.