HELSINKI. KHL:n maalipörssin kärjessä liitää varsin yllättävä nimi. Salavat Julajev Ufan Nikita Soshnikov on mättänyt alkukaudesta peräti 14 maalia kauden 25 ottelussa. Kaikkiaan pisteitä maalitykillä on kasassa jo 20 kappaletta.

Laituri on tehnyt edellisen kerran vähintään noin monta maalia kaudella 2015-16 AHL:ssä Toronto Marliesin paidassa. Silloin häkkejä syntyi 52 ottelussa kaikkiaan 18 kappaletta. Soshnikov näytti lauantaina Venäjän Ruotsi-ottelussa, ettei hän ole pelkkä maalintekijä, vaikka niiden kiskominen sujuu yllättävänkin luontevasti.

Venäläishyökkääjä pelasi lauantain päiväpelissä maansa nelosketjun laidassa. Suomea vastaan Soshnikov viiletti kakkosketjussa. Jotta roolitus menisi vielä enemmän sekavammaksi, pelasi tykki Ruotsia vastaan ylivoimaa, muttei alivoimaa – siis nelosketjun miehenä.

Soshnikovista näki kaukalossa ja haastattelupisteellä kauas sen, että pelaaminen maistuu tällä hetkellä ilmeisen hyvälle.

– On tietysti hienoa saada kutsu maajoukkueeseen. Täällä tulee kokemuksia eri ihmisten kanssa.

181 senttinen ja 80 kiloinen pelaaja johtaa KHL:n maalipörssiä yhden osuman enemmän tehneenä kuin kakkossijalla keikkuva TsSKA Moskovan Kirill Kaprizov.

– Ei siinä, KHL on sujunut tähän mennessä hyvin, pelaaja virnistää median ympäröidessä.

Kuvaa Ruotsin ja Venäjän kohtaamisesta. KUVA: SuomiKiekko.

Jotenkin kommenteista huomaa sen, että kyseessä on varsin poikkeuksellinen venäläinen pelimies. Nöyrä, joka paikan höylä. Soshnikov kiskoi Ruotsin reppuun maalin varsinaisella peliajalla sekä voittolaukauskisassa. Kolmannessa erässä syntyneestä osumasta kiitos meni muualle.

– Minun piti vain laukoa. Sain hyvän syötön, median pyörityksessä ollut pelaaja heittää nöyränä.

Soshnikov oli voittolaukauskisassa vasta kahdeksas ampuja Venäjältä, eikä häntä siis huomioitu viiden ensimmäisen ampujan joukkoon lainkaan. Se kummastutti, sillä maalin lisäksi hyökkääjä teki töitä muualla hartiavoimin.

Kuten jo todettua, on Soshnikov näyttänyt Helsingin turnauksessa olevansa nöyrä, joka paikan höylä. Laituri oli ylivoimissa se, jonka kautta Venäjän peli lähti pyörimään.

Lisäksi NHL:ssä 87 ottelua pelannut Soshnikov venyi useampaan kertaan upeisiin keskialueen takakarvauksiin ja olipa hän ketjussaan kärkikarvaaja syvällä hyökkäyspäässä. Peliaikaa vajaan vartin kerännyt laituri teki töitä läpi iltapäivän hatunnoston arvoisesti pelissä, joka oli Venäjältä vuoristorataa.

– Oli hyvä ensimmäinen erä, kontrolloimme peliä. Toisessa erässä menetimme otetta.

Nizhni Tagilissa syntynyt pelaaja ei ole voittanut urallaan mitään. Tämän kauden päätteeksi laulu voi olla toinen Salavatin keikkuessa neljäntenä KHL:n itäisessä konferenssissa. Pelaajallekin tehot maistunevat, sillä viime kaudella venäläinen luuti St. Louis Bluesissa NHL:ää vain viidessä pelissä. Lisäksi vyölle kertyi 11 AHL-peliä San Antonio Rampagessa tehoin 3+3=6.

LUE MYÖS:
Arvokisamitalisti häkellyttää seurajoukkueessa pisteillään – ”jäynäyttikö” hän nyt Leijonissa joukkuekaveriaan? ”Koitin jotain pientä keksiä”