Sveitsiläisvahti Janine Alder paljasti Blick-verkkosivulle rajun tarinan jääkiekon naisten viime kevään MM-kisoista. Olympiapronssimitalisti joutui turnauksen aikana vajaaksi viikoksi koomaan ja Helsingin Meilahden sairaalaan.

Koomaan vaivuttaminen oli seurausta epileptisestä kohtauksesta. 24-vuotias maalivahti koki Espoon MM-kisoissa USA-ottelun jälkeen olonsa oudoksi.

– Ajattelin vain tarvitsevani syötävää.

Pelaaja kävi USA-pelin jälkeen suihkussa hotellilla. Siellä hänen olonsa huononikin sitten rajusti.

– Näköni ja kuuloni heikkenivät rajusti. Oloni paheni, olin kuin transsissa.

Maalivahti kuitenkin meni joukkueen hotellin ravintolaan syömään. Hän oli hajamielisen oloinen, jonka vuoksi joukkuekaveri Isabel Waidacher huolestui todenteolla. Hyökkääjä haki joukkueen lääkärin paikalle, ja samalla Alderin olo heikkeni entisestään.

Epileptinen kohtaus alkoi. Se oli tarkalleen ottaen niin vaarallinen kohtaus, joka voi johtaa kuolemaan. Vahti kertoi menettäneensä kontrollin täysin. Hänen onnekseen Meilahden sairaala oli muutaman minuutin ajomatkan päässä Sveitsin hotellista.

Suomalaislääkärit reagoivat nopeasti laittamalla urheilijan keinotekoiseen koomaan.

– Täytyy kiittää Meilahden erikoislääkäreitä siitä, etten saanut pysyvää aivovammaa.

Alder oli koomassa siis päiviä ja sairaalassa kaikkiaan kaksi viikkoa. Sen jälkeen hän lensi Sveitsiin yhdessä lääkärin kanssa, eikä kohtauksesta ole seurannut ongelmia enää myöhemmin.

Pelaaja sai kohtauksen todennäköisesti USA-pelin hirvittävän pommituksen seurauksena. Hän torjui 49/57 kutia 0-8-tappiossa. Se on sanomattakin selvää, että kyseinen torjuntamäärä on poikkeuksellisen suuri.

– Hikoilin pelissä paljon, ottelu oli hankala. Natriumtasapaino oli surkea kehossani ja aivoissani tapahtui tällainen reaktio.