TOP10 – Tässä ovat liigakauden kahden avausviikon timantit: Ainakin kummallinen ruoka, yllättävät yksilöt ja Ässät nousivat pinnalle

© Kuva: Juha Tamminen

SuomiKiekko julkaisee alkaneella liigakaudella tasaiseen tahtiin eri kategorioiden top-listoja. Ensimmäisenä käsittelyyn pääsevät kahden ensimmäisen viikon timantit. Kyseessä voi olla pelaaja, joukkue, ilmiö tai ihan mikä muu mahdollinen tapaus, mitä sarja sisällään pitää.

Menikö oheinen timanttiranking putkeen? Voit ottaa asiaan kantaa esimerkiksi Jääkiekon Olohuoneessa tai jutun kasaajan kanssa Twitterissä.

10. Ben Blood -kohu – raumalainen ruoka

Kaikki Liigan seuraajat tietävät, mistä on kyse. Tappara-pakki Ben Blood ei erityisemmin pitänyt ex-työnantajansa Ässien tarjoamasta pöperöstä Porissa. Puolustaja lisäsi kuvan someen, ja siitäkös alkoi melkoinen mekkala. Eri pelaajat ja joukkueet ottivat asiaan kantaa eri tavoin.

Keissin viimeisin mutka oli Tapparan Rauman-reissu. Lukon vieraana Blood näytti saavan mielekästä ruokaa.

LUE MYÖS: No nyt voi Ben Blood unohtaa pöperöiden mollaamisen: ”Tämä ruoka lopettaa ”maailmansodat”?”

9. Janos Hari, Pelicans

Lahtelaisjoukkue on tehnyt viime vuosina vihdoin ja viimein onnistuneita hankintoja, ja samaan kategoriaan kuuluu myös Liigan paluumuuttaja Hari. Hyökkääjä pelasi neljässä ensimmäisessä koitoksessa ihailtavan hienosti yhteen Juhamatti Aaltosen kanssa.

Unkarilainen ehti jopa johtamaan koko sarjan syöttöpörssiä. Neljän ensimmäisen pelin jälkeen saaliina on 0+5=5, päätä komisti kultakypärä.

8. Edwin Hedberg, Ässät

Ruotsalaiskolumbialainen on ollut Harin tavoin melkoinen löytö. Viime kaudella SHL-joukkue Skellefteåssa yhteensä 58 pelissä tehot 9+3=12 nakuttanut hyökkääjä on jo nyt netonnut pisteet 3+1=4.

KHL:ssäkin pelannut kultakuuppa osaa ratkoa pelejä viisi-vitosella ja onpa tilastoihin kirjattu jo yli- sekä alivoimarysäkin. Hedberg on toistaiseksi sarjan ainoa pelaaja yhdessä Lukon Ponthus Westerholmin kanssa, joka on onnistunut tekemään maalin niin viidellä viittä vastaan kuin kahdella eri erikoistilanteella.

7. Michael Garteig, Tappara

Jos joku asetti kysymysmerkkejä Garteigin yläpuolelle ennen kauden alkua, niin eivätköhän ne nyt ole haihtuneet taivaan tuuliin. Liigan uusi tuttavuus on pysäytellyt pikkumustia kahdessa pelissä yli 97 prosentin varmuudella ja tilastoihin on kirjattu yksi nollapeli.

Garteig johtaa maalivahtien pistepörssiä Sportin Stefan Steenin kanssa tehoin 0+1=1.

6. Joose Antonen, Ilves

Ilveksellä pisteitä on viiden ottelun jälkeen kasassa tasan nolla, mutta Antosen saldo on hieno 3+2=5. Pelaaja on Erik Ahopellon ja Nikolas Matinpalon kanssa ainoa tupsukorva, jonka tehotilasto on plussalla – +1. Lassi Thomson on puolestaan Antosen lisäksi ainut ilvesläinen, joka on tehnyt vähintään kaksi rysää.

Viime kauden kuvassa oleva Joose Antonen on Ilveksen harvoja onnistujia. KUVA: Juha Tamminen

5. Jukurit

Etelä-Savosta puhaltaa vahva myötäinen, kun Jukurit keikkuu kahden ensimmäisen peliviikon jälkeen Liigassa sensaatiomaisesti viidentenä. Savon sarvipäät ovat jääneet pisteittä viidessä ottelussa vain kerran, ja esimerkiksi Oulusta se haki jatkoaikapinnan. Jättipaukkukin oli lähellä, kun esimerkiksi Antti Jaatinen ampui tolppaan 0-1-tilanteessa. Kärpät voitti lopulta 2-1.

Viikko oli mikkeliläisille taatusti raskas: Oulun pelin jälkeen ohjelmassa oli kotimatsi Mikkelissä ja perään vieraskeikka kaukana Vaasassa. Viikon saldo oli silti upeat seitsemän pinnaa.

LUE MYÖS: Liigan kausiennakko: Ei asiaa pudotuspeleihin – mikään ei voi estää Jukurien jumbosijaa

4. Anton Levtchi, Tappara

Tuskin monikaan tilastoniilo olisi uskonut, että tässä vaiheessa kautta pistepörssin kakkosena keikkuu mies nimeltään Anton Levtchi. Pelaaja on syöttöpörssissä vastaavasti kärki, kun kauden saldo on sensaatiomainen 1+7=8. Lukemalla +5 irtoaa tehopörssin jaettu kakkossija. Huimaa!

3. Valtteri Puustinen, HPK

Viime kevään Suomen mestari väläytteli jo finaalisarjassa osaamistaan komeasti. Puustinen nousi kuin varkain jopa avainpelaajaksi koko Kerhossa sesongin mennessä loppua kohden.

Katsokaapa Liigan sivuilta tätä painamalla Puustisen maaginen alustus ratkaisevan seitsemännen finaalin 1-1-tasoitusmaaliin. Maailmanluokan suoritus hurjassa paikassa. Maailmanmestari Jani Hakanpää jäi pahasti telineisiin.

Kaudella 2017-18 runkosarjan 47 peliä toivat tehot 10+3=13, kevään 16 pudotuspeliottelun saldo oli 2+3=5. Nyt tehoja on plakkarissa viiden ottelun jälkeen jo häkellyttävät 2+5=7. Puustinen ja Levtchi ovat kuin kaksoisolentoja.

2. Kristian Kuusela, Tappara

Kuin viini vanhetessaan. Etenkin maagisista syötöistään tutuksi tullut Kuusela ansaitsee noston listalle, kun hän johtaa Liigan pistepörssiä lukemin 5+3=8. Kippari on luutinut alkukaudesta liki 20 minuutin peliaikakeskiarvolla vastustajien kovimpia vastaan. Tehotilastovertailu on silti hyvä +8/-4=+4.

LUE MYÖS: Liigan yksi kaikkien aikojen pistelingoista kuin viini vanhetessaan – viimeistään satumainen MM-kulta tehnyt urasta mielettömän tarinan: ”Up and downia”

1. Ässät

Ässien piti lähteä kääntämään kelkkaa katastrofaalisen nolon viime kauden jälkeen, ja siinä joukkue on myös onnistunut. Viime kaudella suoria voittoja irtosi käsittämättömästi vain yhdeksän, mutta nyt niitä on kasassa jo kolme.

Pata ei ole ehkä Liigan nimekkäin joukkue, mutta kiekko on ollut viime talveen verrattuna iloista ja raikasta. Haamut eivät kummittele, vaikka Tapparalta tuli turpaan 0-5. Voitto-otteluissaan Ässät on päästänyt maksimissaan vain yhden maalin.

LUE MYÖS: Liigan kausiennakko: Kunnia palautetaan Poriin askel kerrallaan – Ässät palaa pudotuspeleihin