Asiantuntijan mukaan Jokerit on ymmärtänyt tärkeän seikan: ”Itseluottamukselle hyvä ruiske”

© Kuva: Getty Images

Jokerit on jälleen selkä seinää vasten, kun se matkaa Dynamo Moskovan vieraaksi KHL:n puolivälieräsarjan kuudenteen otteluun.

Dynamo johtaa paras seitsemästä -ottelusarjaa voitoin 3-2. Jokerit selvitti tiistaina ensimmäisen katkaisupelin, kun se otti kotikaukalossaan 2-1-voiton. Narripaitojen entinen kapteeni Ossi Väänänen kehuu erityisesti Jokereiden vahvaa alkua, joka näky myös tulostaululla Jesse Joensuun avausmaalilla ajassa 3.36.

– Tiistain ottelussa Jokerit pelasi aivan loistavan ensimmäisen erän: todella hyvää ja aktiivista peliä. Toisessa tempo vähän tasaantui, mutta kaiken kaikkiaan Jokerit pelasi hyvän pelin, Viasatin jääkiekkoasiantuntijana toimiva Väänänen toteaa SuomiKiekko-sivustolle.

Dynamo Moskova on ollut vuosien saatossa Jokereille paha peikko, sillä Jokerit ehti kärsiä 13 perättäistä tappiota Dynamolle ennen viime perjantain 3-2-vierasvoittoa Moskovassa. Väänänen muistuttaa, että tilastot eivät maalaa täydellistä kuvaa otteluparin tasaisuudesta.

– He ovat pelanneet hyvin, ei siinä mitään, mutta homman nimi on ollut se, että Jokerit hallitsee kenttätapahtumia ja Moskova on tehnyt tarvittavat maalit. Mutta tiistaina tuli täysin ansaittu voitto.

Jokereiden latvialaisvahti Janis Kalnins pelasi tiistaina mainion pelin torjuen 24 Dynamon 25 laukauksesta. Jokereiden vahva dominointi erityisesti ensimmäisessä erässä ei tehnyt ottelusta Kalninsille helppoa, sillä avauserässä Dynamo laukoi Kalninsia kohti vain neljä kertaa. Toisessa erässä vetoja tuli 12 ja kolmannessa erässä 9.

– Kalnins selviytyi hienosti, mutta ei tullut yhtään hommia varsinkaan siihen alkuun. Jokerien päädyssä mentiin pitkiä pätkiä puhtaalla jäällä, ei siellä paljon pyöritty. Se ei ole helppo paikka olla, Väänänen muistuttaa.

Dynamo onnistui tiistaina ohittamaan Kalninsin ainoastaan ylivoimalla vajaat kolme minuuttia ennen päätössummeria. Ottelusarjan jatkon kannalta Jokereiden pitäisi saada ylivoimapelin puntteja tasoitettua, sillä Dynamo on onnistunut hyödyntämään ottelusarjassa miesetunsa 25 prosentin teholla, Jokereilla sama luku näyttää viiden pelin jälkeen nollaa.

– Erikoistilanteethan näyttelevät isoa roolia. Kun Jokerit saisi sen ylivoimansa kuntoon, niin se olisi äärimmäisen iso asia, Väänänen toteaa.

”Häviämisen peikko jyskyttää takaraivossa”

Lähtöasetelma torstain peliin on edelleen sama kuin tiistaina. Vain voitto auttaa venyttämään ratkaisun lauantain seitsemänteen peliin Hartwall Arenalle.

– Siinä on edelleen takaraivossa se, ettei ole varaa hävitä, mikä oli tiistainakin. Tiistaina se ei vaikuttanut millään tavalla, vaan peli oli vapautunutta, kovaa työtä tekevää ja aktiivista. Ei siinä sillä tavalla varmisteltu, mikä oli kiva nähdä, Väänänen toteaa.

Kahdesta edellisestä vierasottelusta Jokerit haki tärkeän 3-2-voiton 3. pelistä, mutta neljännessä pelissä Aleksandr Jeremenkon 43 torjuntaa takasivat Dynamolle 3-0-voiton.

– Moskova ei tietenkään ole helppo paikka pelata, mutta Jokerit pelasi siellä viimeksi hyvän pelin. Parin viime matsin tulokset ovat antaneet varmasti itseluottamukselle hyvän ruiskeen, kun Jokereissa on huomattu se, että he hallitsevat kenttätapahtumia, Väänänen pohtii torstain pelin asetelmia.

Jokerit on toistaiseksi onnistunut pitämään kohtuullisesti kurissa Dynamon tehokaksikon Dmitri Kagarlitskin (0+4) ja Vadim Shipatshevin (1+2). Eniten pisteitä Dynamosta on Jokereita vastaan kerännyt Patrick Zakrisson (3+3). Vastustajan yksilöiden sijaan Väänänen löytää Jokereiden kohtalon avaimet kuitenkin helsinkiläisten omasta pelistä.

– Moskovan joukkueessa on tosi vaarallisia syömähampaita. Et voi antaa heille tilaa tai aikaa, eivätkä he ehkä tarvitse kuin sen yhden paikan, josta rämpätään maali. Mutta ei niihin asioihin voi ylipaljon keskittyä vaan isoin asia on se, miten Jokerit pelaa. Miten joka jätkä valmistautuu ja on valmis kun kiekko tippuu jäähän. Esimerkiksi tiistaina Jokerit oli valmiimpi pelaamaan, Väänänen päättää.

Suora lähetys KHL-puolivälieräsarjan 6. ottelusta Dynamo Moskova – Jokerit alkaa Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssa torstaina 7.3. klo 18.25.

Kimmo Mäkinen