Mitä ihmettä? Natseihin viittaava lippu ihmetytti HIFK-pelissä – taustalla erikoinen syy

TYCHY. Moni katsoja hieraisi silmiään perjantaina, kun HIFK kohtasi puolalaisen Tychyn CHL:ssä.

Kotijoukkueen äänekkäät kannattajat ihastuttivat innostuksellaan. Faniporukan edestä paistoi kuitenkin lakana, joka herätti paljon hämmennystä suomalaisfaneissa sekä paikan päällä että kotisohvilla.

German death camps -lakana (suomeksi saksalaiset kuoleman leirit) oli hämmentävä viittaus keskitysleireihin. Taustalla on puolalaisfanien erikoinen tapa muistuttaa historiasta.

Tychy sijaitsee lähellä pahamaineisia Auschwitchin ja Birkenaun keskitysleirejä, joissa tapettiin järjestelmällisesti miljoonia juutalaisia. Lakana ei ole puolalaisten mukaan ollut kuitenkaan provokaatio menneestä.

Moni kiekkofani painotti SuomiKiekko-sivustolle, että lakanan ainoa tarkoitus on korjata ihmisten mielikuvia historiasta. Moni turisti luulee usein, että keskitysleirit olivat puolalaisten toimia, koska kuuluisimmat niistä sijaitsevat maan rajojen sisällä.

– CHL on hyvä tapa muistuttaa maailmalle, että keskitysleirit olivat saksalaisten rakentamia. Ei meidän, nimettömänä pysyvä kiekkofani kertoi erätauolla SuomiKiekko-sivustolle.

Lakanan tarkoitus oli herättää huomiota. Ainakin HIFK-pelissä sitä riitti.

Kaikki suomalaisjoukkueiden CHL-ottelut suorina lähetyksinä C Moren suoratoistopalvelussa cmore.fi.

Ilari Isotalo, Tychy
Twitter: @IlariIsotalo