Kenen Liigassa pelaavan puolustajan tehotilasto on näyttänyt kahden edellisen runkosarjakauden päätteeksi numeroita +11 ja +15 ja tällä kaudella vastaava tilasto näyttää torstain pelien jälkeen lukemaa +10?

Miika Koivisto? Mikko Kalteva? Veli-Matti Vittasmäki? Valtteri Kemiläinen? Lasse Lappalainen?

Ei, ei, ei, ei ja ei.

Kyseiset lukemat ovat Liigan kärkipakit tehotilastossa hyvin haastavan TPS:n Elmeri Erosen lukemia. Peräti nelinkertaisen Suomen mestarin, legendaarisen Kimmo Erosen pojan tehotilasto on hänen Liiga-urallaan runkosarjassa yhteensä komea +30. Pudotuspeleissä vastaava saldo on +3.

Pakki on ottanut komeita harppauksia urallaan eteenpäin sarjan kärkiporukoihin kuuluvassa TPS:ssä. Voisi kuvitella, että nyt viidettä kauttaan turkulaisten puolustuksessa luutivalla oman kaupungin kasvatilla on hyvä olla TPS:n alakerrassa?

– On on. Meillä on hyvä kompleksi puolustuksessa. Kaikki tietävät, mitä tehdä. Ollaan oltu tässä plussan puolella monikin äijä. On siinä kiva olla, otsikoiden ulkopuolelle paljon jäävä, mutta roolinsa erinomaisesti hoitava 23-vuotias puolustaja mietti torstaina 5-2-voittoon päättyneen Pelicans-pelin tauottua SuomiKiekon haastattelussa.

Etenkin viime kaudella turkulaisjoukkueen pakisto liekehti läpi pitkän, 60 mittelöä käsittäneen runkosarjan. Joukkue päästi JYPin kanssa vähiten maaleja, kun oma reppu helisi vain 123 kertaa. Lisäksi maaliero +44 oli runkosarjan toiseksi paras heti Tapparan jälleen.

Vaikka tällä kaudella TPS on päästänyt 118 maalia, eli eniten niistä joukkueista, jotka torstai-iltana olivat rynnimässä suoraan puolivälieriin, on alakerran tekeminen ollut edelleen suuri voimavara.

– Kyllä se on ollut iso plussa tällä kaudella. Ollaan puolustettu sitkeästi, tiedettiin tänäänkin, että Pelicans tulee kovaa kolmella päätyyn asti. Tiedettiin, miten ne tulee, niin pystyttiin pienillä siirroilla pääsemään heidän ohi, hyökkäyspäähän, tällä kaudella tehot 2+15 iskenyt Eronen mietti koko sesonkia sekä torstaista Lahden vierailua.

Turkulaisjoukkue tuli Lahteen alakuloisena, sillä se oli hävinnyt neljästä aiemmasta pelistä kolme. Nyt kuitenkin koko paketti toimi – voiton avaimet olivat niin puolustaminen kuin hyökkäminenkin.

– Varmaan molemmat, kaudella 1995-96 Suomen pääsarjassa debytoineen Kimmo Erosen poika mietti viitaten pelilliseen ratkaisuun, ja jatkoi:

– Oltiin sitkeitä, ja pidettiin pokka koko 60 minuuttia. Alku oli vähän vaikea, mutta noustiin hyvin ja viimeistely oli hyvää. Ylivoimakin toimi, pakki puhui ottelusta, jonka TPS voitti lopulta 5-2 tehden koitoksen neljä viimeistä maalia.

TPS-luotsi Kalle Kaskinen kertoi Pelicans-koitoksen tauottua, että joukkueella alkoi helmikuun vaihtuessa ”uusi kausi”. Myös Erosella on selvät teesit siihen, miten menestystä keväällä tulee.

– No, meillä on ollut vähän ailahtelua. Ollaan voitettu ja hävitty. Ei ole niin hyviä pelejä, nyt on vähän kuin uusi startti.

– Pitää pokka pitää 60 minuuttia. Tasaisuudella voidaan voittaa pelejä, Liigan tehotilastossa nyt terävimpien kärkipaikkojen takana kyttäävä TPS:n oma kasvatti tiesi kertoa.