Jesse Puljujärvi johtaa koko NHL:ää erikoisessa tilastossa – ”Tämä on harvinainen taito”

© Kuva: Getty Images

Jesse Puljujärvi nostettiin muutama viikko sitten Edmonton Oilersin kivenkovan tähtihyökkääjän Connor McDavidin rinnalle joukkueen kärkiketjuun.

Tulos oli välittömästi loistavaa, kun 19-vuotias suomalaislupaus on tehnyt edelliseen kuuteen peliin tehot 3+2.

Puljujärvi on pöllyttänyt verkkoja yhteensä tällä NHL-kaudella viisi kertaa ja lähes kaikkia osumia yhdistää sama tekijä.

Sportsnetin tilastoanalytiikkaan erikoistunut toimittaja Andrew Berkshire nosti esille erittäin mielenkiintoisen faktan Puljujärven pelaamisesta.

– Yksi isoimmista asioista, mitä Puljujärvi parantaa Oilersin pelissä, on hänen taitonsa iskeä maaleja maalin eteen syntyneistä irtokiekoista. Se ei kuulosta paljolta, mutta hänen ampuu irtokiekosta tai jälkitilanteesta syntyneistä maalipaikoista peräti 0,6 kertaa 20 minuutin peliaikaa kohden. Hän johtaa siinä tilastossa koko NHL:ää, Berkshire sanoo.

– Tuon tyyppisiä tilanteita on erittäin vaikeata saada ja ne ovat todella arvokkaita. Irtokiekko lauotaan maaliin yleensä noin 40 prosentin mahdollisuudella, ja koska tilastojen mukaan 90 prosenttia irtokiekoista menee puolustavalle joukkueelle ja heidän maalivahdille, on harvinainen taito kaapia niitä itselleen jatkuvasti, toimittaja perustelee.

Berkshire kuitenkin huomauttaa, että Puljujärvi on pelannut vasta 14 peliä, eikä vielä voida olla varmoja jatkuuko sama tahti vastaisuudessa.

Toimittaja nostaa myös toisen Puljujärven ominaisuuden, mikä on Oilersin kärkiluokkaa.

– Puljujärvi on todella vahva karvaaja, joka kaivaa vapaana olevia irtokiekkoja enemmän kuin Oilersin keskivertopelaajat. Mutta missä hän erityisesti loistaa, on keskialueella. Hän on joukkueensa kärkinimiä kiekonriistoissa ja hän johtaa myös kaikkia Oilers-pelaajia keskialueen irtokiekkojen kaapimisessa, Berkshire analysoi.

Mitä tämä statistiikka sitten käytännössä tarkoittaa?

– Vahva keskialueen pelaaminen saattaa olla hyvä merkki siitä, että Puljujärvi sopii oivasti Connor McDavidin rinnalle, koska hän voi olla keskialueella ”juokseva” pelaaja, kun taas McDavid voi palauttaa energiaansa ja valmistautua nopeisiin vastahyökkäyksiin.

Berkshire näkee Puljujärven erinomaisena vahvistuksena McDavidin laidalle.

– Puljujärven tapa ajaa maalille ja kyky hyökätä vastaan sopii loistavasti McDavidille. Nuo olivat perustaitoja, mitkä saivat Patrick Maroonin pelaamaan uransa parasta kiekkoa McDavidin rinnalla. Maroon on parempi pelaaja, mitä moni antaa krediittiä, mutta Puljujärven potentiaali on todella paljon suurempi. Hänen kehittäminen maailman parhaan pelaajan rinnalla, jotta Oilers saisi tulevaisuudessa dynaamisen kaksikon, vaikuttaa minun mielestäni viisaalta ratkaisulta, toimittaja uskoo.


Tuleeko Huuhkajat-Venäjä -matsissa maali? Jos tulee, voitat yhdellä eurolla 50 euroa!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos ”yli 0.5 maalia” kertoimella 50.00
3.  Jos matsissa tehdään maali saat 50€!