NHL-hyökkääjältä kauhistuttava lentotarina – moottori sammui 5 kilometrissä: ”Ajattelin, että tämä on tässä”

© Kuva: Getty Images

NHL-hyökkääjä David Booth jakoi Sportsnetin toimittajalle Dan Murphylle varsin hurjan tarinan reilun vuoden takaa kesältä, jolloin hän päätyi hengenvaaralliseen tilanteeseen.

Booth oli palannut takaisin Pohjois-Amerikkaan Venäjältä, missä hän oli pelannut edelliskaudella Vladivostok Admiralin riveissä. NHL-seura Anaheim Ducks kutsui hänet seuran harjoitusleirille, jonne Boothin piti päästä hyvin nopealla aikataululla.

Kanadalaishyökkääjällä oli päivä aikaa päästä Kanadan Kelownasta (Vancouverin lähistöltä) Anaheimiin. Tämän aikatauluhaasteen Booth päätti ratkaista omalaatuisella tavalla.

Booth hyppäsi omistamansa pienlentokoneen Piper Malibun ohjaimiin ja lähti lentämään kohti Kaliforniaa.

Kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes vuorien päällä eteen tuli pilvirypäs.

– Yritin päästä niiden pilvien yläpuolelle, koska koneen ympärille alkoi kertyä jäätä. Koneeseen ei tule niin paljon virtaa, kun joutuu käsittelemään erinäköisiä ilmanpaineita, Booth aloitti tarinansa.

– En ollut edes paksujen pilvien keskellä. Yritin käyttää moottoreissa normaalia ulkoilmaa, jotta olisin päässyt nopeammin pilvien yläpuolelle. Eteen tuli kuitenkin sellaisia pilviä, joissa oli paljon kosteutta. Se taas johti jäätymisilmiöön.

Tämän seurauksena koneen moottori sammui. Kyseisellä hetkellä Booth oli yli viiden kilometrin korkeudessa, vieläpä turbulenssin keskellä.

– Puhuin lennonjohdon kanssa ja ilmoitin, että kyseessä on hätätilanne. Ääneni tärisi. Tiesin, että koneen propellit pyörivät vielä, mutta itse moottorissa ei ollut minkäännäköistä painetta.

Booth ohjattiin 60 mailin eli noin 96 kilometrin päässä olleelle lähimmälle lentokentälle. Booth kyseli neuvoja, miten hän voisi liukua kentälle asti.

– Tärisin ja rukoilin. Ja rukoilin kovaa.

– Moottoriongelmia varten harjoitellaan, mutta silloin ajattelin, että tämä on tässä, Booth muistelee.

Nykyään Detroit Red Wingsiä edustava kanadalaishyökkääjä tarttui puhelimeen ja yritti lähettää viestin vaimolleen.

– En tiennyt, menivätkö viestit läpi, mutta pyysin häntä rukoilemaan puolestani. Taisin saada yhden viestin perille, mikä oli hurjaa, koska se oli ainut hetki, jolloin koneessa oli edes jonkinlainen (matkapuhelimiin liittyvä) kuuluvuus.

Tämän jälkeen Booth palasi ongelman pariin.

– Olin pilvien keskellä ja tilanne oli niin outo. Kun menettää tehot moottorista, silloin pitää vain keskittyä olemassa olevaan tietoon. Yritin käydä läpi eri mittareita, jotta saisin koneen tasapainoon. Yritin päästä optimaaliseen nopeuteen ja yritin toimia niin kuin aikanaan oli opetettu.

Radiossa Boothille toivotettiin onnea.

– Sitten, kun kone alkoi optimaalisesti liukua, oloni oli heti huojentuneempi. Kun on noin korkealla, ei tunnu siltä, että tippuisi aivan välittömästi maahan. Tuntuu siltä, että tässä on vaikka kuinka paljon aikaa. Kun on tuollaisessa korkeudessa, menee ainakin 15 minuuttia ennen kuin saavuttaa maan tason.

Pilvien keskeltä päästyään Booth alkoi tutkailla paikkoja, mihin hän voisi laskeutua, mikäli koneella ei pääsisi tavoiteltuun määränpäähän.

Yhtäkkiä eteen tuli kuitenkin radikaali käänne.

– Olin tiputtanut korkeuden noin 14000 jalkaan (4,2 kilometriin), jolloin kuulin äänen ”voooom”. Olin vain, että ”ei voi olla totta”. Olin niin riemuissani.

Koneen ympärillä ollut jää oli sulanut, minkä ansiosta moottori lähti jälleen toimimaan.

– Päätin, että minähän jatkan eteenpäin. Minun pitää olla harjoitusleirillä huomenna.

Kyseisellä hetkellä lentoaikaa oli jäljellä vielä noin kolme tuntia. Vaaratilanteesta huolimatta Boothin ajatukset olivat aivan muualla.

– Kerroin lennonjohdolle, että ”taisin ratkaista ongelman”. Kyse oli ilmasta ja sen jäätymisestä. He kertoivat, että se on sinun päätöksesi, miten haluat toimia ja haluatko tuoda moottorin tarkistukseen jonnekin.

– Ajattelin, että pysyn nykyisessä korkeudessa vielä puolen tunnin ajan. Sen aikana voisin seurata, mitä koneelle käy.

Booth pääsi perille ja oli ajallaan Ducksin harjoitusleirillä. NHL-paikkaa hänelle ei kuitenkaan tuolloin irronnut.

– Tuo oli pelottava kokemus, mutta loppujen lopuksi ajattelin niin, että en pelkää kuolla. En halua jättää vaimoani näin aikaisessa vaiheessa, koska rakastan häntä. Mutta tiedän, että aikanaan toisella puolella odottaa jotain mahtavaa. Uskosta ja rukoilusta pystyin kaivamaan luottamusta tuon kaiken keskellä.

Booth on myynyt kyseisen lentokoneen. Lentämistä hän ei aio kuitenkaan lopettaa.

– Hän suunnittelee ostavansa uuden koneen, joka on… sanotaanko näin… hieman luotettavampi, toimittaja Dan Murphy lohkaisi jutun loppuun.

Ducksin harjoitusleirin jälkeen Booth palasi KHL:ään. Viime kaudella hän pelasi yhteensä 19 ottelua Omskin paidassa.

Tänä syksynä Booth lunasti NHL-sopimuksen Detroit Red Wingsin harjoitusleiriltä.