NFL:ssä eli amerikkalaisen jalkapallon puolella on nähty useita protestieleitä niin USA:n presidenttiä Donald Trumpia kuin maassa vallitsevaa poliittista ilmapiiriä vastaan.

Varsinkin monet syntyperältään afroamerikkalaiset urheilijat ovat ottaneet kantaa rasistiseen käyttäytymiseen, mikä on edelleen piinaava ongelma niin USA:ssa kuin koko maailmassa.

NHL sen sijaan on ollut varsin hiljaa asian suhteen. Vain harvat yksilöt ovat ottaneet kantaa asiaan.

Tampa Bay Lightningin hyökkääjä J.T. Brown päätti rikkoa muurin, kun hän teki protestieleen ottelussa Florida Panthersia vastaan.

USA:n kansallislaulun aikana Brown nosti nyrkkinsä ilmaan solidaarisuuden osoituksena (kuva).

Twitterissä julkaisemassaan pitkässä kannanotossa Brown perusteli päätöstä.

– Kun mietin tätä asiaa, rukoilin ja kysyin Jumalalta apua. Puhuin asiasta perheeni lisäksi armeijan edustajien kanssa, jotta sain käytyä mahdollisimman empaattisia keskusteluja. Mietin kaikkea saatua tietoa ja tunteita, mitä asiasta herää. Tiedän sen, etteivät kaikki hyväksy tätä päätöstä, mutta jos haluamme saada jotain muutosta aikaiseksi tässä maailmassa, niin välillä pitää mennä mukavuusalueen ulkopuolelle. Emme voi vain jäädä paikoilleen.

– Haluan kertoa vähemmistöjen nuorille siitä, että jääkiekkopiireissä ei hyväksytä meneillään olevia asioita.

Brown suuntasi eleensä päättäjien lisäksi myös muun muassa poliiseihin päin. Viime vuosien aikana USA:ssa on nähty monia tapauksia, joissa poliisien käytös afroamerikkalaisia kohtaan on ollut aivan rasismin rajoilla, ellei jopa sen yli.

– Minulla on ollut sekä hyviä että huonoja kokemuksia poliisien kanssa. En voi sanoa niin, että he kaikki ovat pahoja, koska se ei ole totta. Tämä on edelleen vain tietoisuuden levittämistä siitä, että meillä on isoja ongelmia. Yksistään minun oma käyttäjätilini Twitterissä kertoo paljon tästä.

Brown toi julki sen, että rasististen viestien lisäksi hän on saanut myös tappouhkauksia eleensä jälkeen.

– Meidän pitää pystyä kuuntelemaan niitä, jotka ovat eri mieltä. Meidän pitää puhua keskenämme, jos haluamme oppia, kasvaa ja tehdä muutoksia.

– Aion olla aktiivinen hahmo yhteisömme sisällä myös jatkossa, jotta pystymme varmistamaan entistä tasa-arvoisemman ja huolehtivaisemman ympäristön meille kaikille.