Sehän tiedetään, että Patrik Laineen laukaus on aivan hirmuinen, ja myös tehokas. Ilmiömäinen suorastaan.

Laukauksellaan Laine on ihastuttanut kiekkokansaa niin Suomessa kuin Pohjois-Amerikassakin. Ensimmäisellä NHL-kaudellaan Laine paukutti hulppeat 36 osumaa.

Mutta miten pukea faktoiksi se, minkä silmä näkee? Siis muun muassa laukauksen nopeus, teho ja yllätyksellisyys.

Uusimman mittauksen teki NHL Networkin asiantuntija Bill Lindsay. Tämä kävi läpi Laineen ominaisuuksia juttusarjassa, jossa esiteltiin kanavan valitsemat 20 NHL:n parasta laitahyökkääjää.

NHL Networkin videolla näytettiin muun muassa maali, jonka Laine täräytti Dallas Starsin suomalaisvahdin Antti Niemen taakse. Mark Scheifelen voittaman b-pistealoituksen jälkeen Laine sai kiekon aloitusympyrän kaarelle, rystypuolelle. Ja ennen kuin kukaan ehti tajuta, kiekko oli jo Niemen vartioiman maalin ylähyllyllä.

Lindsay mittasi, että koko suoritukseen kului vaivaiset 0,83 sekuntia. Siis haltuunotto rystyllä, kiekon siirto kämmenpuolelle, laukaus ja punalampun syttyminen!

– Puhutaanko nopeudesta! Rysty, kämmen, ylähylly. Niemellä ei ole mitään mahdollisuutta torjua kiekkoa. Ja kaikki tämä 0,83 sekunnissa! Lindsay ylistää videolla. (Katso video tästä linkistä.)

Jo aiemmin on tutkittu, että Laine tekee paljon maaleja paikoista, joista muut osuvat paljon harvemmin. Jääkiekossa puhutaan ns. vihreistä ja punaisista laukauksista. Yleisesti noin kolme neljäsosaa maaleista tehdään ”vihreillä” laukauksilla. ”Punaisia” ovat mm. sellaiset laukaukset, jolloin maalivahti ehtii nähdä kiekon puoli sekuntia ennen laukauksen lähtöä.

Entinen NHL-maalivahti Steve Valiquette on kertonut The Hockey News -lehdessä, että tällaisista laukauksista vain noin kolme prosenttia menee maaliin.

Laine teki esimerkiksi kevään 2016 välierissä Kärppiä vastaan neljä maalia juuri tällaisilla laukauksilla.

Nykyään Kärpissä pelaava maalivahti Veini Vehviläinen kuvaili Laineen laukausta viime syksynä ilmestyneessä kirjassa Nuorten jääkiekon maailmanmestarit (Minerva) näin:

– Pate voi laittaa b-pisteen yläkaarelta ilman maskiakin sisään. Kenen tahansa muun voi antaa laukoa siitä, mutta ei Paten. Hänen laukauksensa on nopeampi ja vaikeampi torjua kuin kenenkään muun, Vehviläinen sanoi.

– Jos alivoimalla on pikkuisenkin myöhässä poikittaissyötössä, hän tekee joka kerta maalin. Paten ampuessa täytyy ottaa pikkuisen ennakkoa ja pitää paketti mahdollisimman isona. Jos yläputken alle jää vähänkin tilaa, hän laittaa kiekon siihen koloon.

Lindsay korostaa videolla sitä, miten nopeasti ja tehokkaasti Laine käyttää pitkää mailaansa. Vehviläinen taas muistuttaa Laineen laukauksen monipuolisuudesta.

– Hän on niin helkkarin hyvä ampumaan eri asennoista varsinkin suoraan syötöstä. Ja hän on myös tosi ovela. Yleensä hän ampuu putken alle, mutta välillä tulee tosi terävästi puikkoihin.

– Pate vaikuttaa ajattelevan paljon sitä, miten laukaus teknisesti lähtee. Eli hän ei vain yritä ampua yläkulmaan, maan hän miettii tekemistään. Hänen laukauksensa on oikeastaan niin täydellinen kuin olla voi, Vehviläinen hehkuttaa kirjassa.

Ja tämä analyysi oli siis annettu ennen Laineen ilmiömäistä NHL-debyyttikautta.

– Tällä kaudella Laineelta odotetaan vielä enemmän, Lindsay muistuttaa.

Vaviskaa, maalivahdit!