TPS-puolustaja Harri Tikkanen on hiipinyt kuin varkain kohti kärkeä Liigan kaikkien aikojen ottelutilastossa.

Liiga-uransa kaudella 1999-2000 SaiPassa aloittanut Tikkanen ennättänyt tekemään mittavan. Tikkanen on pelannut Liigassa yhteensä 882 runkosarjan ottelua.

SaiPan kasvatti on kaikkien aikojen ottelutilastossa seitsemännellä sijalla. Aktiivipelaajista hänen edellään ovat vain Kärppien Ilkka Mikkola, Lukon Ville Vahalahti ja Sportin Markus Kankaanperä. Jo uransta päättäneistä pelimanneista enemmän pääsarjassa ovat tahkonneet Jan Latvala, Erik Hämäläinen ja Marko Tuulola.

Kuluvan kauden aikana Tikkanen on noussut ottelutilastossa HIFK-ikoni Pertti Lehtosen ja Tappara-legenda Janne Ojasen edelle.

En olisi ainakaan siinä vaiheessa urani alussa osannut edes unelmoida, että pelejä kertyisi tähän tahtiin. Aika nöyräksi se vetää.

– Muistan kyllä, kun pelasin Jannea vastaan. Pepe taisi ennättää lopettaa ennen oman liigaurani alkua, mutta muistan hänetkin hyvin. Hienoja pelaajia molemmat, Tikkanen kertoi SuomiKiekko-sivustolle.

– En olisi ainakaan siinä vaiheessa urani alussa osannut edes unelmoida, että pelejä kertyisi tähän tahtiin. Aika nöyränä sitä on vieläkin, kun tilastoja katselee. Siellä on sellaisia miehiä, jotka ovat tehneet hienon uran ja meikäläinen keikkuu samoissa tilastoissa. Aika nöyräksi se vetää, Tikkanen tunnelmoi.

Tikkasella on menossa 18. kausi Liigassa. Mies näkee yhden erityisen seikan mahdollistaneen pitkän pelaajataipaleen.

– Olen pystynyt olemaan terveenä. Leikkauksia on takana, mutta remontit on tehty kesällä. Kauden päättäneitä vaivoja ei ole juuri ollut. Olen pyrkinyt vaikuttamaan niihin asioihin mihin olen pystynyt. Iskuja ja tällejä tulee pelitilanteissa, mutta revähdyksiin ja venähdyksiin voi itse vaikuttaa. Olen tehnyt lihashuoltoa tunnollisesti jo aika nuoresta pelaajasta lähtien. Varsinkin kun ikää on tullut lisää, niin sen kyllä huomaa, Tikkanen avasi omatoimista harjoitteluaan.

Tikkanen on siinäkin mielessä poikkeuksellinen, ettei hän ole lähtenyt kiekkoilemaan ulkomaille, vaikka mahdollisuuksia on ollut.

– Ei ole ollut sellaista paikkaa ja saumaa mikä olisi itseäni kiehtonut. Täällä on ollut aina mahdollisuus päästä hyvään seuraan ja sellaiseen seuraan, mihin olen itse halunnut. On ollut helppo ratkaisu pysyä Suomessa, Tikkanen selvensi.

Kesällä 36 vuotta täyttävä puolustaja on edustanut Liigassa SaiPan ja TPS:n lisäksi HPK:ta ja Lukkoa.

Vain mestaruus kelpaa

Tikkasella on menossa kaksivuotisen TPS-sopimuksensa jälkimmäinen puolikas. Viime kaudella turkulaiset ylsivät runkosarjassa seitsemänneksi. Puolivälierissä Kärpät oli liian kova vastus.

TPS:n kaksivuotinen projekti on edennyt aikataulussaan ja päävalmentaja Ari-Pekka Selinin joukot ovat esittäneet tällä sesongilla todella vahvoja otteita.

– Ollaan ainakin vuoden viisaampia viime kevääseen verraten. Eka vuosi oli enemmän ja vähemmän opettelua, jolloin tasaisuus loisti poissaolollaan. Nyt tiedettiin jo viime keväänä mitä halutaan ja miten halutaan pelata. Sitä on toteutettu aika hyvin illasta toiseen.

Me ollaan laskettu vähiten maaleja tässä sarjassa. Meillä on aika hyvä sapluuna puolustamiseen.

Turkulaisseurasta puhuttaessa esiin nousevat usein yksilöt. Viime kaudella Ruotsin Mestiksessä kiekkoillut Erik Thorell on Liigan tehokkaimpia pelaajia. Tomi Kallio, Eric Perrin ja Henrik Tallinder ovat kokeneita johtajia ja pelipaikkojensa aatelia. Nuorista muun muassa Jasper Lindsten on ottanut askeleita eteenpäin ja maalivahtiduo Oskari SetänenAleksandar Georgiev on ollut vakuuttava.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt TPS:n upea viisikkopeli. Turkulaisten verkkoon on tehty keskimäärin alle kaksi osumaa ottelua kohden.

– Me ollaan laskettu vähiten maaleja tässä sarjassa. Meillä on aika hyvä sapluuna puolustamiseen. Hyökkääjät ovat tehneet äärimmäisen kovaa työtä sen suhteen. Puolustaminen on meidän kivijalka ja sitä kautta olemme päässeet myös hyökkäämään hyvin, Tikkanen vahvisti.

Tässä vaiheessa ei ole mitään muuta tavoitetta kuin mestaruus. Henkilökohtaisia tavoitteita ei ole. Mestaruus on ainoa mikä kiinnostaa.

Viisi pistettä sarjakärki Tapparaa perässä oleva TPS taistelee edelleen jopa runkosarjan voitosta. Mikäli Selinin miehistö ei koe yllätyksellistä romahdusta, niin TPS tulee nappaamaan kotiedun puolivälieriin. Joukkueelle on helppo povata menestystä pudotuspeleissä.

Tikkanen on päässyt pelaamaan Liigan välierissä neljään eri otteeseen, mutta toistaiseksi finaalitunnelma on jäänyt kokematta. Tänä keväänä hänellä voi olla uransa paras mahdollisuus päästä tavoittelemaan Kanada-maljaa.

– Tässä vaiheessa ei ole mitään muuta tavoitetta kuin mestaruus. Henkilökohtaisia tavoitteita ei ole. Mestaruus on ainoa mikä kiinnostaa. Pleijarit on oma maailmansa ja monenlaisia asioita voi tapahtua. Me olemme pelanneet niin tasaisesti, että näillä kokemuksilla voin olla aika luottavainen ja odotella kevättä, Tikkanen totesi tyynesti.