KHL:ssä on usein puhuttu vierasmatkojen pituudesta. Esimerkiksi Jokereiden vierasottelumatka Shanghaihin kestää yli yhdeksän tuntia suuntaansa.

Myös aivan Venäjän itäisimmältä alueelta tuleva Amur Habarovsk matkusti Helsinkiin tiistain Jokerit-otteluun tuntitolkulla. Tämä vaikeuttaa paljon myös valmentajan hommia, kun kiireellinen aikataulu pakottaa joukkueen käyttämään viimeisetkin minuutit kellosta harjoitteluun.

Amuria taannoin muutama vuosi sitten koutsannut Hannu Jortikkakin on joutunut tekemään vaikeita päätöksiä vieraspelien yhteydessä. Jokerien ja Habarovskin ottelua Viasatilla kommentoinut ”Jortsu” näki ongelman venäläisessä valmennuskulttuurissa.

– Tämähän on todella mielenkiintoinen juttu, kun KHL:ssä on paljon Venäjän koulukunnan valmentajia. Eurooppalainen valmentaja lähestyy asiaa aivan eri tavalla, eli levon ja rasituksen suhteella. Yhdeksän tunnin lennon jälkeen, jos joukkue oli pelannut huonosti, mentiin heti jäähallille harjoittelemaan. Eihän siinä ole mitään järkeä. Tämä on mielestäni yksi isoimmista ongelmista venäläisessä valmennuskulttuurissa. Me ei tätä tietenkään voida ymmärtää, mutta Venäjä on Venäjä ja siellä tehdään hommat omalla tyylillään.

Selostaja Antti Mäkinen kysyy Jortikalta myös Habarovsk-aiheisen kysymyksen – mistäpä muustakaan kuin paikallisesta kaviaarista, jota pidetään yhtenä maailman parhaimmista.

Sanavalmiina miehenä tunnettu Jortikka tietää syyn myös sen hyvyydelle.

– Sen takia, koska sitä on erittäin vaikea saada. Venäläiset olivat erittäin fiksuja ihmisiä, kun Kaspianmerestä he ottivat ensiksi kaviaarit ja sitten söivät kaikki kalat. Habarovskissa myös viljellään kaviaaria ja aina kun tavaraa tulee tarjolle, se on suoraan pyrstön alta tullutta hyvää kamaa.

Habarovskissa Jortikka valittiin aikoinaan Vuoden mieheksi. Mutta mitä Jortikka ajattelee tulevaisuudestaan valmentajana nyt? Se selviää Viasatin videolta.