Jääkiekkofanin pitkä odotus on päättymässä. Kiekkokausi pyörähtää toden teolla käyntiin tällä viikolla, kun perjantaina avauskiekko tippuu jäähän kotoisessa Liigassa ja viikonloppuna alkaa maailman kovin jääkiekkoturnaus World Cup. Lisäksi kiekkofania hemmotellaan jo alkaneilla KHL:llä ja CHL:llä sekä lokakuussa alkavalla maailman kovimmalla kiekkoliigalla, NHL:llä.

DNA SportMix tarjoaa kiekkokauden kaikki herkut kotisohvallesi.

Liigassa nähdään kovia paluumuuttajia

Kotimainen Liiga pyörähtää käyntiin perjantaina täyden kierroksen voimin. Viime kausi päättyi vihdoin ja viimein Tapparan juhliin, kun kirvesrinnat pokkasi Kanada-maljan voitettuaan finaaleissa HIFK:n. Tulevalla kaudella molemmat finalistit ovat jälleen vahvoilla.

HIFK on vahvistanut joukkuettaan kovan luokan paluumuuttajilla. Niklas Bäckström (Minnesota Wild, NHL), Juhamatti Aaltonen (Jokerit, KHL), Teemu Eronen (Vitjaz, KHL) ja Lennart Petrell (Luleå, SHL) vastaavat siitä, että taitoa ja kovuutta löytyy Helsingin vanhasta jäähallista kuin 1970-luvulla konsanaan.

Tappara on pystynyt pitämään hyvin viime kauden mestaruusrungon kasassa. Pohjoisen dynastiassa, Kärpissä, alkaa uusi aikakausi, kun entinen päävalmentaja Lauri Marjamäki hyppäsi Leijonien peräsimeen ja tilalle saapui Kai Suikkanen. Mielenkiintoista seurata, miten poppamies Suikkanen saa selvästi heikentyneen Kärppälauman kesytettyä, Oulussa kun kelpaa vain menestys.

Saako Leijonien ja Jokerien entinen kapteeni Niko Kapanen hinattua HPK:n pudotuspeleihin? Joko nyt TPS saa maksimoitua joukkueeseensa laittamansa taloudelliset panostukset? Miten pärjää uusi tulokas Mikkelin Jukurit Risto Dufvan ja Ville Niemisen käsittelyssä? Kaikki tämä ja paljon muuta selviää, kun kihelmöivän jännittävä Liiga pyörähtää käyntiin.

Kiekkomaailman himotuin pokaali, World Cup

Viikonloppuna Torontossa, Kanadassa, käynnistyy yksi kiekkokauden kohokohdista, World Cup. Maailman parhaat jääkiekkoilijat ottavat toisistaan mittaa kahdeksan joukkueen turnauksessa. Mukana ovat kuusi maailman kovinta kiekkomaata sekä kaksi yhdistelmäjoukkuetta. Euroopan joukkue koostuu Euroopan parhaista jääkiekkoilijoista, joiden oma maa ei pelaa turnauksessa. Toisessa joukkueessa pelaa Pohjois-Amerikan parhaimmat alle 23-vuotiaat yksilöt.

Leijonat pelaa kivenkovassa lohkossa yhdessä Ruotsin, Venäjän ja Pohjois-Amerikan kanssa. Maailman parasta kiekkoviihdettä kestää syyskuun puolesta välistä lokakuun alkuun. Voittaja on selvillä ensimmäinen lokakuuta.

Voittaako Patrik Laine tulokaspalkinnon NHL:ssä?

Maailman kovin jääkiekkosarja NHL pyörähtää käyntiin World Cupin jälkeen lokakuussa. Viime kaudella Pittsburgh Penguins juhli Stanley Cup -voittoa ja maljan sai myös nostaa suorille käsilleen suomalaispuolustaja Olli Määttä. Kirjoitetaanko tulevallakin kaudella suomalaisnimi Lord Stanleyn hopeiselle pinnalle?

Suuri mielenkiinto kohdistuu viime kaudella nuorten maailmanmestaruuden voittaneisiin suomalaisteineihin. Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho lähtevät tekemään unelmastaan totta rapakon takana. Tämän vuoden varauskierroksen toisena nimenä huudettu Laine haluaa varmasti viedä tulokaspalkinnon varauskierroksen ykkösnimen Auston Matthewsin nenän edestä.

Nouseeko Mikael Granlund vihdoin NHL:n ykkössenttereiden joukkoon? Jatkaako upean viime kauden pelannut Joonas Donskoi San Jose Sharksissa samanlaisia otteita myös toisella NHL-kaudellaan? Voittaako Pekka Rinne vihdoin Vezina Trophyn, eli parhaan maalivahdin palkinnon? Se selviää lokakuusta alkaen.

KHL:n kiinalaissuomalainen joukkue ja Jokerien menestyspaineet

KHL otti varaslähdön kiekkokauteen, kun sarja käynnistyi hyvissä ajoin jo elokuun loppupuolella. Kausi on historiallinen, sillä täksi kaudeksi sarjaan liittyy kiinalainen joukkue Kunlun Red Star. Kunlunia voi hyvällä omatunnolla sanoa Jokerien lisäksi KHL:n toiseksi suomalaisseuraksi, sillä joukkueen kokoonpanossa on peräti seitsemän suomalaispelaajaa. Lisäksi seuraa valmentaa suomalaisille tuttu valmentaja Vladimir Jursinov Junior, joka valmensi muun muassa Ilvestä 1990-luvulla.

Jokerien viime kausi oli pettymys. Jokerit tippui heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Torpedo Nizhni Novgorodille otteluvoitoin 4-2. Täksi kaudeksi Jokerit on tehnyt täsmähankintoja nimenomaan pudotuspelejä silmällä pitäen. Uusi päävalmentaja Jukka Jalonen on kertonut tavoitteen olevan – ei enempää, eikä vähempää – kuin Gagarin Cupin voittaminen eli KHL:n mestaruus.

Suomalaisilla kova arpaonni CHL:ssä

Champions Hockey League jatkuu alkulohkojen jälkeen kaikkien turnaukseen osallistuvien kahdeksan suomalaisjoukkueen voimin. Liigan edustajilla kävi kuitenkin ensimmäisen pudotuspelikierroksen arvonnoissa huono tuuri.

Arvonnassa saatiin kaksi suomalaisparia, kun TPS ja HIFK sekä SaiPa ja Tappara arvottiin toisiaan vastaan. Lisäksi KalPa, JYP ja Lukko saavat vastaansa pahat ruotsalaismiehistöt.

Kärpät on ainoa suomalaisseura, joka ei kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella suomalaista tai ruotsalaista seuraa. Sen vastustaja on Sparta Praha.