Kärpät tiedotti torstaina purkaneensa yhteisymmärryksessä sopimuksen maalivahdin Iiro Tarkin kanssa.

30-vuotias Tarkki sanoi itse tiedotteessa aikovansa siirtyä uusien haasteiden pariin.

– Iiro saa itse avata sitten tätä päätöstä, mutta me kunnioitamme sitä, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho sanoi SuomiKiekko-sivustolle asiaan liittyen.

Nyt kysymykseksi nousee se, että miten Kärpät meinaa tehdä maalivahtikuvioidensa kanssa. Viime aikoina oululaisjoukkueena mukana on ollut Pelicansista lainalla oleva Sami Rajaniemi, joka on esittänyt vahvoja otteita Kärppien maalilla.

– Hyvässä yhteisymmärryksessä ollaan Pelicansin kanssa sovittu siitä, että hän jatkaa tammikuun loppuun asti täällä. Siinä vaiheessa sitten tarkistellaan tilannetta uudelleen, Aho sanoi ja jatkoi.

– Hän on erittäin hyvä vaihtoehto meille, mutta katsotaan nyt mitä tapahtuu.

Milloin sitten tieto Tarkin suunnitelmista tuli tietoon?

– Ennen joulua päätettiin Samin jatkosta ja joulukuun aikan käytiin Iiron kanssa palaveria tästä aiheesta. Silloin tämä tuli esille, Aho kertoi.

Kärppäjunnut esillä

Vaikka Liiga pyörii samaan aikaan, on Kärppien osalta edustajia ollut hyvin vahvasti esillä myös nuorten MM-kisoissa.

Oululaisjoukkueen pelaajista Jesse Puljujärvi johtaa koko turnauksen pistepörssiä ja vierellä Sebastian Aho on pelannut tähän mennessä jo upean turnauksen.

– Totta kai ollut erittäin hienoa nähdä miten he ovat suoriutuneet. Kaikki ovat olleet kantavassa roolissa, niin Jesse, Sebastian kuin myös kärppätaustainen Vili (Saarijärvi). Nyt vielä tuoreeltaan oli hyvä, että Antti (Kalapudas) pääsi myös mukaan pelaamaan, Aho sanoo ja puhuu kärppänuorten suorituksista.

– Totta kai kisat ovat vielä kesken ja kovat pelit ovat vasta tulossa, mitkä sitten mittaavat tosissaan. Mutta hyvällä tasolla ovat pelanneet ja kaikki ovat hoitaneet sen oman roolinsa vahvasti.

Onko ollut ikävä?

– Olihan tämä tiedossa ja osattiin varautua tähän. Ollaan saatu Hokista hyviä laina-apuja ja leveyttä on ollut mukavasti. Mutta totta kai kun kisat loppuvat, niin ilomielin otetaan heidät takaisin mukaan.

Aho totta kai isänä tietää varsin hyvin sen, millainen pelaaja poikansa Sebastian on. Sebastianilla tässä turnauksessa on kuitenkin ollut hieman erilainen rooli kuin mitä seurajoukkueen puolella Kärpissä, sillä hän on pelannut sentterin tonttia.

Onko tullut mitään yllätystä sen suhteen, miten hyvin hän on tuota tehtävää hoitanut?

– Onhan hän juniorina aiemmin pelannut sentterinä, mutta totta kai se oli pieni kysymysmerkki näin kovalla tasolla, että miten se homma toimii, kun on miesten pelien puolella ollut laidassa. Mutta hyvin positiivista on se, miten on omaksunut tuon tontin. On pelannut hyvin vahvasti molempiin suuntiin kahden suunnan peliä ja sen päälle on vielä tulosta saanut aikaiseksi.

– Mutta ei se nyt hirveästi ole yllättänyt, isä Harri tuumaa.

Aho on päässyt erittäin hyvin kärrylle siitä, millaista peliä Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen haluaa Suomen joukkueen pelaavan. Kärpissä tulevan A-maajoukkueen päävalmentajan Lauri Marjamäen työn jälki on ollut tässä vahvaa.

– ”Late” sanoikin, että hänen paras kyky on oppia. On ollut nyt noin parin vuoden ajan tuossa Laten opissa ja on kyllä tarttunut paljon asioita mukaan.

– Mutta ihan sama missä on pelannut, niin aina on pystynyt omaksumaan sen roolin tai sen pelitavan vahvasti, Aho näkee.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen