OULU. Hallitsevan liigamestarin Kärppien maalilla nähtiin sunnuntaina yllättävämpi nimi, kun molemmat vakioveskarit Sami Aittokallio ja Iiro Tarkki olivat sivussa pelaavasta kokoonpanosta.

Mukaan hälytettiin nopealla aikataululla alkukauden Kajaanin Hokin maalilla torjunut Antti Lehtonen, joka sai samalla tililleen liigadebyyttinsä.

Pelaaminen ja ylipäätänsä kutsu Kärppien tolppien väliin tuli täytenä yllätyksenä ja hyvin nopealla aikataululla Lehtoselle.

– Vähän ennen puoli kymmentä soiteltiin, että lähdehän tulemaan. Sitten lähdin, Lehtonen kertasi aamun vaiheita jatkaen.

– Katsoin vain, että kamppeet ovat mukana, kävin syömässä ja tulin hallille. Eipä siinä sitten paljoa muuta ylimääräistä ehtinytkään tehdä.

Vapaapäivä vaihtuikin radikaalisti aivan muuhun.

– Siinä makoilin sängyssä ja lueskelin uutisia ja oli tarkoitus ottaa rauhallinen aamu. Sitten Jari Laukkanen (Hokin päävalmentaja) soitteli, että olenko kunnossa. Sanoin että joo ja hän sanoi, että nyt lähdetään pelaamaan.

– Mutta en kyllä tuota odottanut, se täytyy myöntää, Lehtonen sanoi kutsuun liittyen.

Fiilikset eivät kuitenkaan olleet aivan katossa, sillä Kärpät hävisi sunnuntaina JYPille, joka vei kamppailun nimiinsä lukemin 3-0.

– Eihän se ihan nappiin mennyt kun ei yhtään tehtyä maalia meillä. Silloin on vaikea voittaa. Ihan kivaltahan se toki aina tuntuu, kun pääsee pelaamaan ja eipä tuolla mitään ihmeellisyyksiä tullut. Sama kiekkohan se on, mikä pitää ottaa kiinni, Lehtonen kertasi peliä.

– Kyllä me peliä hallittiin ja taisi olla melkein 60 vetoa, mutta taisi mennä melkein 30 ohi, mikä on liikaa. Hyvin toki jätkät puolustivat, että ei siinä pahoja tilanteita liikaa tullut.

Tuttuja vastassa

Erityiseksi liigadebyytin teki jo se, että ensimmäinen pelattu liigapeli oli JYPiä vastaan, joka oli pitkään Lehtosen edustama seura.

Vastassa olikin paljon hyviä kavereita Jyväskylästä.

– Tiesi ainakin, että mitä sieltä on tulossa. Kaikki olivat kuitenkin ainakin jollakin tapaa tuttuja.

Aiemmin Lehtonen oli ollut yhdessä liigakamppailussa mukana, kun hän oli JYPin varamaalivahtina Lukkoa vastaan pelatussa vierasottelussa kaudella 2013-2014.

Liigan vauhdissa tai pelissä ei kuitenkaan tullut sen suurempia yllätyksiä vastaan, jos vertaa Mestiksen yleiseen pelityyliin ja sen pelin sisältöön.

– Ei siinä maalivahdille oikein ollut mitään eroa. Toki vain yksi peli, niin vaikea sanoa. Sieltä sitä kiekkoa ammutaan jostain, eikä siinä se vauhti niinkään sitten vaikuta.

– Toki täällä puolustetaan aika tiiviisti, eikä tule hirveästi ylivoimahyökkäyksiä. Aika peruskudeilla pääsee ja ehkä siinä se isoin ero oli, että ei tule niin paljoa virheitä, Lehtonen mietti.

Joka tapauksessa debyytti tuli nopealla aikataululla vastaan. Tekosyitä valmistautumisen haasteista Lehtonen ei kuitenkaan lähtenyt hakemaan.

– Ei se saa siinä mitenkään vaikuttaa. Oli tuossa nyt ihan tarpeeksi aikaa. Jos turpaan tulee, niin ei voi olla tyytyväinen.

– Ei nyt mikään unelmadebyytti, Lehtonen sanoi itsekriittisenä.

Jatko-ohjelma oli pelin jälkeen täysin auki.

– Loppuverryttelyt ja saa nähdä mitä tapahtuu. Kaikki on tullut niin nopeasti vastaan, että ei ole oikein mitään tietoa.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen