Ruotsalaislehti Aftonbladetin teettämä selvitys Ruotsin pääsarjaseurojen kustannuksista ja kotikaupungeiltaan saamasta tuesta kuohuttaa länsinaapurissa, sillä erot seurojen välillä ovat paljastuneet todella suuriksi.

Ruotsin ykkösseurana viime kaudet paistatellut Skellefteå kuittaa vuosittain muhkeat miljoonaluokan tuet kaupungilta ja kaupungin omistamilta yhtiöiltä. Vankan kunnallisen tuen avulla pyörittävät toimintaansa myös mm. Växjö, Luleå ja Modo, kun esimerkiksi Djurgården saa tyytyä Tukholman kaupungilta saamaansa 20 000 euron tukeen, joka on sekin suunnattu seuran sosiaaliseen toimintaan.

Myös hallimaksuissa on huimat erot, mikä on kääntäen myös tukea seuralle. Skellefteå maksaa hallivuokraa pyöreästi 5000 euroa ottelua kohden, kun Frölundan summa on 35 000 ja pudotuspeleissä peräti 65 000 euroa.

Pienten paikkakuntien seurat näkevät kaupungin tuen oikeutettuna, sillä näiden seurojen merkitys kotipaikkakunnalleen on erittäin suuri. Suurissa kaupungeissa tilanne nähdään sen sijaan kohtuuttomana kilpailun vääristämisenä.

– Tässä on kyse kunnallisesta dopingista, Djurgårdenin varatoimitusjohtaja KG Stoppel pamauttaa Aftonbladetille.

Frölundan puheenjohtaja Mats Grauers käyttää samaa termiä ”kunnallinen doping” ja ennakoi resurssierojen johtavan pahimmillaan dramaattisiin seurauksiin.

– Osaaminen kaukalossa ei ratkaise. Tämä muuttaa mahdollisuudet hankkia pelaajia ja jatkossa saattaa käydä niin, ettei meillä ole pääsarjajoukkuetta Tukholmassa, Göteborgissa tai Malmössa .