Buffalossa on käynyt viime vuosina melkoinen turbulenssi niin kopissa kuin toimistossa. Surkea johtaminen on näkynyt odotetusti myös jäällä, missä joukkue on romahtanut kolmessa vuodessa NHL:n pohjille. Täysin susimusta tulevaisuus ei seurassa silti ole.

Pelkästään Leinon kolmen vuoden aikana Buffalossa on nähty kolme päävalmentajaa ja kaksi GM:ää. Syksyllä kenkää sai niin päävalmentaja Ron Rolston kuin GM Darcy Regier. Talvella kytkintä toimistosta nosti seuralegenda Pat LaFontaine. Leinon ensimmäisestä kaudesta (2011-12) myös joukkue on jatkuvasti heikentynyt.

Kolmen vuoden aikana Buffalo on päästänyt menemään yksitoista avainpelaaja. Maisemaa ovat vaihtaneet mm. Ryan Miller, Jason Pominville, Jordan Leopold, Derek Roy, Steve Ott, Robyn Regehr, Thomas Vanek, Brad Boyes, Paul Gaustad, Nathan Gerbe ja Martin Sekera.

Parin tulokkaan lisäksi tilalle avainpelaajiksi ovat tulleet lähinnä hyökkääjät Cody Conacher ja Chris Stewart sekä maalivahti Michal Neuvirth.

– Ei paljon enempää (turbulenssia) voisi olla. Jos taakse päin haluaa katsoa, niin meillä oli mun ekana vuonna vielä kohtalainen jengi. Melkein mentiin playoffeihin. Siitä jengistä ei organisaatiossakaan ole kauheasti henkilöitä, Ville Leino sanoo SuomiKiekko-sivustolle Vancouverissa.

– Onhan tää aikalailla muuttunut, eikä voi sanoa, että ainakaan vielä hyvään suuntaan, Leino jatkaa.

Hopeareunus

Joukkueella, joka häviää jatkuvasti ei ole helppoa. Ilmapiiri kopissa ei ole parhaimmillaan ja kierre pyörii helposti väärään suuntaan. Ja kierteen katkaisusta tulee lopulta todella vaikeaa.

– Eihän se hauskaa ole. Aikamoista se on kopissa ajoittain. Täytyy vain yrittää hakea sitä pientä iloa ja hauskaa tähän aina jostakin joka päivä, Leino huokaa.

– Itellä nyt oli samanlaista Tepsissä pari kautta, että vähän tällaiseen on jo tottunut. Pitää jotain keksiä, ettei tuleva kausi ole samanlainen, sanoo puolestaan seuran ykkösvaraus viime kesältä, Rasmus Ristolainen.

Buffalon yllä leijuvissa pilvissä on kuitenkin hopea reunus. Menetettyjen pelaajien kautta seura on saanut kasoittain varausvuoroja niin tulevalle kuin 2015 kesälle. Jos scouting-osasto tekee työnsä, tulevaisuus näyttää hyvältä. Organisaatioon palkattu Craig Patrick on tähän hyvä lisä.

Patrick oli vuosia Pittsburghin GM:nä tehden varausten kanssa loistavaa työtä. Patrickin aikana Penguins hyvin pitkälti varasi sen rungon, joka kesällä 2009 juhli Stanley Cupia.

Sunnuntaina Buffalo hävisi Vancouverissa Canucksille luvuin 2-4.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala