Ruotsalaislehti Aftonbladet valottaa tapahtumia Ruotsin dopingkäryisen olympiafinaalin ympärillä.

Lehden sisäpiirilähteiden mukaan NHL:n, NHL:n pelaajayhdistyksen sekä kansainvälisen jääkiekkoliiton edustajat lobbasivat ankarasti ennen peliä, että Nicklas Bäckström saisi pelata.

Ruotsin joukkue ei kuitenkaan uskaltanut uhmata kansainvälistä olympiakomiteaa ja piti pseudoefedriinistä kärynneen Bäckströmin poissa kaukalosta.

Aftonbladetin mukaan Ruotsin tiedotustilaisuus myös viivästyi, kun NHL:n ja Ruotsin edustajat väänsivät siitä, mitä tilaisuudessa tulisi kertoa.

– Kymmenkunta NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen edustajaa vaati, että Tre Kronor näyttelee. … He vaativat, että Ruotsi nousee tilaisuudessa olympiakomiteaa vastaan, ja että yksi henkilö uhrataan syntipukiksi, tässä tapauksessa joukkueen lääkäri Björn Waldebäck, lähde kertoi lehdelle.

NHL voimisti vaatimustaan uhkaamalla, että NHL ei jatkossa päästäisi pelaajiaan aikuisten tai nuorten MM-kisoihin, mikäli yksi liigan suurista tähdistä leimattaisiin tahalliseksi dopingin käyttäjäksi.

NHL sai tahtonsa läpi, kun Ruotsin GM Tommy Boustedt hyökkäsi lehdistötilaisuudessa kovin sanoin olympiakomiteaa vastaan. Myös Waldebäck otti syyt kiltisti niskoilleen.