Ruotsin maajoukkueen lääkäri Björn Waldebäck on maanantaina ottanut syyn niskoille joukkueen tähtipelaajan Nicklas Bäckströmin doping-kärystä.

– Syy kärystä oli vain ja ainoastaan minun. Suosittelin hänelle tabletin ottamista, lääkäri kertoi Aftonbladetille.

Bäckström antoi positiivisen doping-näytteen keskiviikon Slovakia-pelin jälkeen, mistä löytyi raja-arvon ylittävä määrä allergialääkkeissä käytettävää pseudoefedriiniä. Hän oli ottanut testiä ennen Zyrtex-D -lääkettä, mikä lääkärin mukaan aiheutti käryn.

– Tabletilla on lyhyt piikki ja pitoisuuden määrä elimistössä riippuu siitä, milloin sen on ottanut. Keskustelin asiasta IIHF:n päälääkärin kanssa ja hän tiesi sillä voivan olla sellainen vaikutus, (että pitoisuus ylittää raja-arvon juuri tabletin oton jälkeen), Waldebäck perusteli.

Maanantaina tuli tieto, että myös B-näyte oli positiivinen. Mies voi maksimissaan saada kahden vuoden pelikiellon kansainvälisiin peleihin, mutta hän voisi pelata yhä NHL:ssä, koska aine ei ole siellä kiellettyjen aineiden listoilla.

– KOK:n kurinpitoelin kokoontuu pohtimaan rangaistusta ja odotamme heidän päätöstään, Ruotsin olympiakomitean johtaja Peter Reinebo vahvisti.