Suomen olympiajoukkueen sensaatioihin kuulunut Olli Määttä, 19, oli ehtinyt jo tiistaiksi kotiin Pittsburghiin, mistä SuomiKiekko-sivusto tavoitti puolustajan. Syvään ei Määttä kuitenkaan ehdi huokaista, sillä Pittsburgh palaa NHL-kaukaloon jo torstaina.

– Ei ole edes pahaa jetlagia. Eikä tämä lyhyt väli tunnu mielestäni ahtaalta. Oli vain hyvä saada olympialaiset tuohon väliin. Piristävän kokemuksen jälkeen jaksaa taas painaa täällä, Määttä sanoi tiistaina SuomiKiekko-sivustolle.

Jos on ollut kuluva NHL-kausi Määtän osalta sensaatiomainen, samaa tasoa oli jyväskyläläispuolustajan ensimmäinen miesten arvoturnaus. Määttä nousi ikinuoren Sami Salon rinnalla Suomen johtavaksi puolustajaksi kirjaten laadukkaan peruspelin ohella hurjat 3+2-tehot.

– Kyllähän tuosta turnauksesta sellaisen itseluottamusbuustin sai itselleen. Tosi hyvin meni henkilökohtaisestikin. Tietää, että pystyy pelaamaan maailman parhaita vastaan ja ettei tarvi pelätä täälläkään jos pelaa ykköskenttiä vastaan, Määttä totesi.

NHL:ssä Määtän edustamalla Pittsburghilla on jäljellä runkosarjaa vielä 24 ottelua. Mestarisuosikkeihin kuuluvalla Penguinsilla on vielä kaikki eväät runkosarjan voittoon, mikä antaisi sille pudotuspeleihin kotiedun loppuun asti.

– En oikein tiedä, miten tuota runkosarjan voittoa arvostetaan täällä. Mutta totta kai me lähdetään joka peliä voittamaan, vaikka ei sitä runkosarjan voittoa siinä ehkä sillä tavalla ajattele. Tietysti täällä tuo matkustaminen on isommassa roolissa kuin junioreissa, joten kotiedusta toki silleen on etua.

Jos oli Määtälle roolia tarjolla Erkka Westerlundin leijonissa, sitä on luvassa myös USA:ta Sotshissa luotsanneen Dan Bylsman vetämässä Penguinsissa. Etenkin, kun avainpuolustajiin kuuluva Paul Martin loukkasi kätensä Sotshissa ja on sivussa 4-6 viikkoa. Sivussa on ennestää myös ykköspakki Kris Letang.

– Ei hyvä tilanne, kun loukkaantumisia tulee. Meillä on ollut tosi huonoa tuuria tällä kaudella pakkien kanssa. Mutta tää on onneksi organisaatioa, josta löytyy pakkeja ihan hirveesti. AHL:n puolelta on kauden mittaan tullut vain hyviä jätkiä. Jokaiseen voi luottaa, että homma hoituu, Määttä vakuutti SuomiKiekko-sivustolle.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala