Tampa Bay Lightningin suomalaispuolustaja Sami Salo, 39, osallistuu helmikuussa uransa neljänsiin olympialaisiin, nyt Sotshissa. Ensimmäisen kerran hurjasta lämäristään tunnettu Salo pelasi olympialaisissa talvella 2002 Salt Lake Cityssä.

39-vuotias Salo kuuluu Suomen ehdottomaan veteraaniosastoon Teemu Selänteen, Kimmo Timosen ja Olli Jokisen ohella. Yli 800 NHL-ottelun veteraani luutii edelleen rautaisella varmuudella maailman kovimmassa liigassa.

Sen ovat huomanneet myös vastustajat.

– Olin Samin kämppis reissuilla kahdeksan vuotta. Opin paljon ja hän on hyvä ystäväni. Hän on edelleen loistava pelaaja, jolta voit oppia aina. Hän on uskomattoman älykäs pelaaja, joka sijoittuu poikkeuksetta oikein. Ja sitten se laukaus, entinen joukkuetoveri Kevin Bieksa Vancouverista hymyilee.

Toinen, jolla on läheinen kosketus Salon hurjaan lämäriin, on Vancouver Canucksin maalivahti Roberto Luongo.

– Se on karmea pommi. Mutta hän ei itse asiassa treeneissä koskaan ladannut täydellä voimalla, ja me todella arvostimme sitä, Kanadan olympiajoukkueessa torjuva Luongo nauraa SuomiKiekko-sivustolle.

Salon entinen huonetoveri uskoo suomalaisjärkäleen pelaamisen olevan tutun varmaa myös isossa kaukalossa Sotshissa.

– Ehkä isossa kaukalossa ainoa asia Samille on, että siniviivalta on pidempi matka lämätä kiekko maalille. Mutta uskon, että Samin laukaus menee ilmassa maalille asti, Bieksa vitsailee.

– Tosissaan, oli se mikä joukkue tahansa, Sami ottaa siinä ison roolin, koska hän oikeasti on parhaita puolustajia edelleen tässä sarjassa. Hän ei itsekään varmasti ymmärrä, miten hyvä edelleen on, Bieksa jatkaa.

Luongo on Bieksan kanssa samoilla linjoilla.

– Samilla ei tule olemaan Sotshissa minkään valtakunnan ongelmaa, vaikka kaukalo on isompi. Ensinnäkin hän on armoton huippu-urheilija ja toisekseen hän on kasvanut isoon kaukaloon. Jälleen kerran hän on Suomen tärkeimpiä pelaajia, Luongo vakuuttaa.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala