Juhani ”Tami” Tammisen haave rakentaa Vaasan Sportista huippujääkiekkojoukkue oli senttimetrien päässä toteutumisesta. Vaikeuksien kasautuessa voimat kuitenkin loppuivat niin seurajohtajilta, joukkueelta kuin valmentajaltakin. Kirjassaan Takaisin peliin (Gummerus) Tamminen kuvaa sitä, miten julkisuus, sisäiset ristiriidat, kova kunnianhimo, puutteelliset resurssit ja oman hyvinvoinnin laiminlyönti loivat kestämättömän yhtälön ja mitä paluu kentille vaati.

Kirja on myös puheenvuoro suomalaisen työkulttuurin kipupisteistä ja viesti työelämämme johtajille ja huippusuorittajille.

– On sitten ollut kyse valmentamisesta tai seurajohtamisesta, mahdottomat yhtälöt ovat aina kiehtoneet minua. Ajatus siitä, että epätodennäköinenkin onnistuminen on mahdollinen, inspiroi minut tarttumaan urallani jo toistamiseen Vaasan Sportin peräsimeen, Tamminen kertoo.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin piti.

– Olin laskenut väärin sekä omat voimavarani että sidosryhmien ja ennen kaikkea seuramme resurssit, Tamminen sanoo.

Järjetön työkuorma poltti loppuun

Kun Sportin toimitusjohtaja Juha Saari erotettiin, ei yhteishenki ollut enää samanlainen kuin ennen. Lisäksi uuden toimitusjohtajan myötä seura joutui säästökuurille. Kaikki tämä johti siihen, että Tamminen paloi loppuun.

- Voimani eivät riittäneet taistelemaan yhtiön sisällä toimivien vastapelureiden kanssa bisneksessä, jossa vastustajat normaalisti tulevat ulkopuolelta, mies pohtii.

Menestyneelle ja vauhdikkaaseen elämään tottuneelle Juhani Tammiselle työuupumukseen sairastuminen oli tähänastisen elämän kovin paikka. Rajusta pohjakosketuksesta alkoi pahasti uupuneen, kotisohvalla makaavan keski-ikäisen miehen taistelu työkyvyn palauttamiseksi. Takaisin peliin -kirjaan hän on koonnut oman käytännönläheisen metodiikkansa, jolla selviytyi epätoivon syövereistä ja sohvan pohjalta takaisin täyteläiseen elämään.

Juhani Tamminen muistuttaa, että työyhteisön ilmapiiri ja esimiehen johtamistaidot ovat avainasemassa työssä jaksamisessa.

- Oman uupumukseni perimmäiset syyt olivat järjettömässä työkuormassa ja turvallisen työyhteisön rapistumisessa vihamieliseksi temmellyskentäksi. En yksinkertaisesti kestänyt sitä muutosta. Julkisuuden myötä huomasin, että minulla oli loputtomasti vertaisia tällä alueella. Siksi tällä kirjalla on yksi missio ylitse muiden. Haluan puheenvuorollani auttaa ihmisiä lähtemään pois epäterveellisistä työyhteisöistä ja pysymään kaukana vihamielisestä johtamisesta, Tamminen tilittää.