SuomiKiekko.com tavoitti Lahdessa todellisen kiekkobuumin nostattaneen Pelicans-luotsi Kai Suikkasen. Mies kertoo haastattelussamme muun muassa epäonnistuneesta Venäjän keikastaan sekä halustaan valmentaa tulevaisuudessa Suomen A-maajoukkuetta.

Sarjaa on nyt takana teidän osalta 14 peliä (20.10.). Miten summaisit Pelicansin osalta alkukautta?

Hyvin on mennyt ja pisteitä on tullut. Ollaan hyvässä vauhdissa ja jopa yläkanttiin on mennyt siihen nähden, mitä kuviteltiin ennen kauden alkua. Ainahan kaikki valmentajat pelissä näkee kehitettävää. Paljon on asioita, joiden kanssa pitää vielä tehdä töitä. Eihän vielä mikään osa-alue täysin valmis ole. Tähän asti meidän tekeminen on riittänyt. Joukkueessa on hyvä fiilis ja kaikki miehet harjoittelee antaumuksella sataprosenttisesti. Sitä kautta on aina helppo hommia kehittää. Tyytyväisiä ollaan ehdottomasti sarjan alkuun.

Kuten sanoit, niin varmsti kehitettäviä asioita on vielä. Miten itse koet, missä eniten on pussinokilla kehitettävää?

Joka asiaa pitää kehittää. Yksi iso teema on kuitenkin ylivoima. Vaikka 10-11 maalia on tehty, niin siitä pitäisi tehdä vielä kovempi juttu. Ylivoimasta pitäisi tehdä ase omalle joukkueelle. Se on tietysti myös paljon persoonakysymys. Odotetaan, kun Loppi (Matias) tulee takaisin, hän varmasti tuo oman panoksensa ylivoimaan.

Puhuit jo harjoittelumotivaation hyvästä tasosta. Mihin muuhun olet ollut hyvin menneen alkukauden aikana tyytyväinen?

Kyllä meidän puolustuspeli on toiminut hyvin, jos suljetaan pois kaksi ns. murskatappiota, kun hävittiin 6-1 KalPalle ja päästettiin viisi omiin Jokereita vastaan. Ne kun otetaan pois, niin omiin ei ole mennyt kuin yksi maali per peli. Myös alivoima ja maalivahtipeli on toiminut. Puolustuspään palaset on siis loksahtanut hyvin kohdilleen.

Teillä on myös löytynyt ratkaisijoita varsin laajalta rintamalta. Se varmasti aina lämmittää valmentajan mieltä?

Kyllä juurikin näin. Tällä hetkellä on niin hyvä tilanne, että melkein ketä tahansa kun heittää kentälle, niin tulos on liki pitäen sama. Laajalla rintamalla on menty. Meillä ei myöskään ennen kauden alkua ollut joukkueessa ns. valtavia tähtiä, kuten kärkijoukkueilla on. Tasasella materiaalilla on menty. Joku näkee sen vahvuutena, joku toinen heikkoutena.

Entä onko teillä tarvetta, valmiutta tai halua hankkia vahvistuksia tämän kauden aikana?

Tällä hetkellä ei ole mitään pakottavaa tarvetta hankkia ketään. Meillä on kuitenkin kaksi ylimääräistä hyökkääjää ja pakkia, joten materiaalin määrä riittää. Aina toki ollaan antennit pystyssä ja tarkkaillaan markkinoita, josko siellä jotain helmiä olisi hintalaatusuhteeltaan hyvin tarjolla.

Mikä sai sinut aikanaan päätymään siihen, että tulit Pelicansiin valmentajaksi Venäjän keikan jälkeen?

Kyllä me kartoitettiin sen jälkeen tilannetta laajalti, kun Venäjältä monoa sain. Monet suomalaiset oli myös yhteydessä silloin talvella. Tähtäsin itse silloin vielä ulkomaille ja sanoin kaikille, että ottakaa keväällä uudestaan yhteyttä.

Kaikki sanoivat, että kevääseen ei voi odottaa. Pelicansille kävi sitten miten kävi. Se oli aika hyvä ajoitus ja asiat oli siinä mallissa, ettei Keski-Euroopasta löydy sellaista pestiä, jonka olisin halunnut. Kaiken kaikkiaan siis monen asian yhteenlaskettu summa tämä juttu oli.

Toki olin tsekannut Lahden tilanteen ja suhtauduin erittäin positiivisesti. Organisaatio on mennyt koko ajan eteenpäin ja peleissä käy hyvin väkeä. Ainut asia mikä on puuttunut, on se, ettei urheilullista menestystä ole vielä tullut. Se on nyt meidän asia tehdä siihen asiaan muutos.

Vaikuttaa siltä, että alkukauden menestyksen myötä lahtelainen kiekkobuumi on ennestään kasvanut?

Onhan se tosiasia. Sen näkee myös itse, kun kylillä joskus ehtii kävelemään. Ihmiset tulee innolla juttelemaan. Viesti on ollut koko ajan se, että ennen ei ole oltu kärjessä. Tilanne on uusi ja nostaa innostusta.

Jos myös katsoo yleisömääriä, niin 5 500 vetävään halliin on keskimäärin 4 800 ja vähän päälle on käynyt. Sehän on hirveä määrä, kun käyttöaste on 90 prosenttia.

Mites se Venäjän keikka? Jäikö siitä lopulta mitään käteen?

No kyllä se tietenkin paljon jätti ajatusten puolella pohdittavaa. Oltiin organisaation kanssa eri mieltä siitä, miten jääkiekkoa tulisi pelata. Se oli se ratkaisu, miksi he myös minut tehtävästäni vapautti. Heidän mielestään pelasin vääränlaista jääkiekkoa.

Ei minulla mitään valittamista asiasta jäänyt. Se on heidän oikeus ja myös tehtävä. Jos minun näköinen kiekko ei miellytä, niin on vaihdettava miestä.

Olet Lahdessa ja Turussa jo niittänyt kovaa suosiota. Mielestämme olet myös muualla Suomessa suosittu kasvo. Eikö siinä olisi hyvät lähtökohdat ryhtyä Suomen A-maajoukkueen valmentajaksi? Vai kiinnostaako tämä tehtävä?

Turha sanoa, etteikö jonain päivänä voisi kiinnostaa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan yhtään, sillä minulla on ihan riittävästi hommia tässä seuratöissä.

Toisekseen Suomella on erittäin hyvä maajoukkueen valmentaja. Jalosesta (Jukka) kannattaa pitää mahdollisimman pitkään kiinni. Se olisi Suomen kiekkoilulle hieno asia.