Liiga-kauden 2023-2024 alku on aivan kulman takana. Kiekko putoaa jäähän ensimmäisen kerran Raumalla tiistaina 12.9., kun Lukko kohtaa HPK:n.

Ennen kauden alkua SuomiKiekko ennakoi tuttuun tapaan tulevaa Liiga-kautta. Tässä artikkelissa käydään läpi näkemyksemme mukaan alkavan kauden parhaat maalivahdit. Viiden parhaan maalivahdin joukkoon mahtuu kokemusta ja rutiinia sekä Suomesta että muualta maailmasta, aina maajoukkueesta saakka, unohtamatta myöskään nuorta tulevaisuuden näkymää.

5. Veini Vehviläinen, JYP

Veini Vehviläinen palasi Liigaan ja JYPin paitaan kesken viime kauden Ruotsista. 26-vuotias Vehviläinen ehti viime kaudella pelaamaan JYPissä 36 ottelua torjuntaprosentilla 91,4%. Vehviläisen lähihistoriasta löytyy kaksi Kärpissä pelattua erinomaista kautta (2017-19), jolloin hän voitti Liigan parhaan maalivahdin palkinnon kahdesti putkeen. Noina vuosina Kärpät voitti Suomen mestaruuden ja SM-hopean. Noiden kausien jälkeen Vehviläinen on pelannut AHL:ssä ja SHL:ssä vaihtelevin ottein. Vehviläinen pystyi pelaamaan jo viime kaudella hyvin JYPiin palattuaan, mutta nyt häneltä on lupa odottaa nähtyä parempaa torjuntatyöskentelyä, kun hän on saanut olla koko kesän ajan mukana JYPin vahvuudessa. Vehviläisellä on tärkeä rooli joukkueessa, joka jahtaa kuumeisesti pudotuspelipaikkaa.

4. Roope Taponen, HIFK

HIFK:n viime kausi lähti käyntiin erittäin nihkeästi, mutta yksi nimi pystyi muuttamaan vahvasti laivan suuntaa. Ei toki kertaheitolla, mutta vähitellen. 22-vuotias Roope Taponen murtautui viime kaudella Liigaan toden teolla. Ennen viime kautta hän oli pelannut vasta kuudessa Liiga-ottelussa. Taponen ryösti HIFK:n ykkösvahdin paikan viime syksynä ja antoi joukkueelle välittömästi mahdollisuudet voittoihin. Kun joukkuekin alkoi vihdoin saamaan tulosta aikaan, alettiin Taposenkin otteita hiljalleen noteeraamaan laajemmin. Taponen pelasi 41 runkosarjaottelua tilastoin 91,4% ja 1,96 sekä 12 pudotuspeliä tilastoin 90,1% ja 2,37. Taposen päästettyjen maalien keskiarvo oli runkosarjan neljänneksi paras. Hänen runkosarjan tilastonsa ovat kenelle tahansa, varsinkin nuorelle ja kokemattomalle maalivahdille loistavia lukemia. Nyt kun HIFK:n joukkue on vahvistunut kesän aikana reilusti, täytyy Taposen pystyä pitämään viime kauden tasonsa ja auttamaan omalla panoksellaan joukkueensa keväällä mahdollisimman pitkälle.

Roope Taponen ryösti viime kaudella HIFK:n ykkösmaalivahdin tontin itselleen ja yllätti monet vahvoilla otteillaan. Kuva: Liiga

3. Niklas Rubin, Ässät

Ruotsalaismaalivahti Niklas Rubin siirtyi Liigaan viime kaudeksi kotimaastaan ja vakuutti heti ensimmäisellä kaudellaan Suomessa, mikä johti myöskin vuoden jatkosopimukseen. 27-vuotias Rubin pelasi runkosarjassa 47 ottelua (92,2%, 2,14) ja pudotuspeleissä kahdeksan ottelua (89,8%, 2,76). Rubinin runkosarjan torjuntaprosentti oli Liigan toiseksi paras. Kylkeen hän torjui vielä kuusi nollapeliä. Rubin oli yksi suurimpia yksittäisiä tekijöitä sille, miksi Ässät nousi viime kaudella pudotuspeleihin viiden vuoden tauon jälkeen. Hän pystyi pitämään pelaamisensa tason korkealla läpi kauden ja antoi joukkueelle mahdollisuudet napsia pisteitä. Rubinista Ässien viime kausi ei jäänyt kiinni ja niin tuskin tulee käymään ensi kaudellakaan, sillä hän osoitti olevansa yksi sarjan parhaimmista maalivahdeista.

2. Jussi Olkinuora, Pelicans

Liiga saa alkavaksi kaudeksi kovan luokan paluumuuttajan, kun Jussi Olkinuora tekee paluun neljän kauden tauon jälkeen Suomen kaukaloihin. 32-vuotias Olkinuora edusti edellisellä Liiga-kaudellaan 2018-19 juurikin Pelicansia ja oli tuolloin yksi parhaista Liiga-vahdeista. Sen jälkeen Olkinuora onkin niittänyt menestystä urakalla: hän on voittanut olympiakultaa, kaksi maailmanmestaruutta ja MM-hopeaa. Kevään 2021 ja 2022 MM-kisat hän pelasi huipputasolla ja sai jälkimmäisessä turnauksessa valinnan parhaaksi maalivahdiksi. Hän pelasi myös kolme vahvaa KHL-kautta, mutta viime kausi meni sen sijaan penkin alle. Hän aloitti AHL:stä, jossa homma ei toiminut toivotulla tavalla ja siirtyi loppukaudeksi Ruotsiin, jossa vaikeudet jatkuivat. Näiden lisäksi miehen otteet eivät olleet totutulla tasolla MM-kisoissa. Olkinuoran osaaminen ja näytöt ovat tiedossa, joten hänen täytyy kaivaa ne jälleen uudelleen esiin ja siihen hän saa nyt oivan tilaisuuden tutussa ympäristössä.

Jussi Olkinuora palaa Liigaan neljä arvokisamitalia sekä monta uutta ja erilaista kokemusta rikkaampana. Kuva: Liiga

1. Christian Heljanko, Tappara

Tappara jatkaa tulevallakin kaudella tutun ja turvallisen ykkösvahdin johdolla. Christian Heljanko on noussut viime vuosina Liiga-vahtien eliittiin ja Tappara-fanien iloksi hän solmi viime keväänä seuran kanssa yksivuotisen jatkosopimuksen. 26-vuotias Heljanko on voittanut Liigan parhaan maalivahdin palkinnon kahdesti putkeen samalla, kun Tappara on marssinut kahteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen. Lisäksi Heljanko torjui Tapparan viime kaudella CHL:n mestariksi. Heljanko on pystynyt nostamaan tasoaan runkosarjasta pudotuspeleihin mentäessä sen verran vakuuttavasti, että hän on vaikuttanut ajoittain jopa ohittamattomalta. Viime kaudella hän pelasi runkosarjassa 40 ottelua tilastoin 89,1% ja 2,21, kun taas pudotuspeleissä vastaavat lukemat olivat 14 ottelun jälkeen 93,5% ja 1,42. Viime kausina Heljanko on napsinut voittoja kovalla prosentilla. Vaikka tilastot eivät aina häikäisisi, on hän aina parhaimmillaan silloin, kun panokset ovat tapissa.