Kari Jalosen luotsaama Tshekin maajoukkue on joutunut kotimaassaan fanien ja median kovan kritiikin kohteeksi.

Tshekki hävisi maanantaina MM-kisojen alkulohkon kolmannessa ottelussa Latvialle jatkoajalla 3-4. Tshekki voitti avausottelussaan niukasti Slovakian ja Kazakstan kaatui toisessa ottelussa selvin lukemin 5-1.

Monien ihmetykseksi NHL:ssä Arizona Coyotesissa loistavan kauden pelannut Karel Vejmelka ei ole päässyt vielä kertaakaan kaukaloon MM-kisoissa. 26-vuotias huippuvahti oli Latviaa vastaan luukkuvahtina ja verivihollista Slovakiaa vastaan hän ei edes mahtunut kokoonpanoon.

Tshekki on peluuttanut kahdesti Sveitsin NL-sarjassa pelaavaa Simon Hrubecia ja kertaalleen Ilveksen Marek Langhameria. Latviaa vastaan torjuntavuorossa ollut Hrubec ei ole suoranaisesti vakuuttanut esityksillään, kun taas Langhamer teki minimisuorituksen Kazakstania vastaan.

Tshekkisivusto iSportin mukaan Jalosen valmennustiimissä päätöksen aloittavasta maalivahdista tekee maalivahtivalmentaja Zdeněk Orct. Jalosella on kuitenkin lopullinen sana maalivahdin valinnassa.

– En aio selitellä mitään. Tämän päätöksen teimme. Minulla ei ole lisättävää asiaan, Jalonen vastasi lyhyesti, kun iSport.cz-sivusto kysyi Hrubecin valitsemista Latvia-ottelun aloittavaksi maalivahdiksi.

– Meillä on kolme hyvää maalivahtia. Niin asia menee, Jalonen jatkoi, kun lehdistö alkoi udella Vejmelkan olematonta vastuuta MM-kisoissa.

ISportin tietojen mukaan Vejmelka on pelikuntoinen, joten peluutuspäätös on täysin valmennusjohdon käsissä. Päätöksen taustalla ei myöskään uskota olevan Vejmelkan säästäminen turnauksen tärkeitä pelejä varten.

– Se, että joukkueessa on NHL-seuran ykkösvahti, eikä hänelle anneta edes yhtä peliä ensimmäisen kolmen ottelun aikana, on käsittämätöntä. Meidän täytyy toivoa, että Jalonen tietää mitä hän tekee. Mutta tietääkö hän oikeasti? iSportin toimittaja Zdenek Janda tilitti.

Vejmelka on ollut kahdella edelliskaudella Coyotesin ykkösvalinta tolppien väliin. Lähes kolmen miljoonan dollarin palkalla operoiva maalivahti pelasi päättyneellä kaudella 50 ottelua torjuntaprosentilla 90,0.