TSN:n asiantuntija Gord Miller on listannut potentiaaliset nimet, joista voisi löytyä seuraava eurooppalainen päävalmentaja NHL:ään. Leijonien kultavalmentaja Jukka Jalonen ei löytynyt listalta.

Millerin arvion mukaan ruotsalaiset Rikard Grönborg ja Roger Rönnberg sekä saksalainen Marco Sturm ja suomalainen Toni Söderholm ovat lähimpänä NHL:n kirkkaita valoja.

Tapparan ruoriin ensi kaudella siirtyvä Grönborg valmentaa tällä hetkellä Zürich Lionsia, kun taas Rönnborg on Frölundan päävalmentaja. NHL:ssä komean uran pelannut Sturm toimii Los Angeles Kingsin AHL-seuran Ontario Reignin päävalmentajana ja Söderholm aloitti tällä viikolla tehtävänsä Sveitsin suurseuran Bernin peräsimessä.

– Söderholm pelasi lukiokiekkoa Trinity Collegessa Kanadassa sekä UMassin yliopistossa. Tehtyään hyvää tulosta Saksan maajoukkueessa hän valmentaa nyt Sveitsin kärkiseuraa. Hän on yksi ehdokkaista seuraavaksi eurooppalaiseksi päävalmentajaksi NHL:ään, Miller kirjoittaa Twitterissä.

Eurooppalaisia päävalmentajat ovat olleet todellinen harvinaisuus NHL:ssä.

– Tähän mennessä vain Pittsburghin Ivan Hlinka (Tshekki) ja Winnipegin Alpo Suhonen (Suomi) ovat valmentaneet eurooppalaisena NHL:ssä. Tämäkin oli jo yli 20 vuotta sitten. Vahvoja ehdokkaita on ilmaantunut nyt paljon, Miller päätti.