Miesten jääkiekon MM-kilpailut pyörähtävät käyntiin perjantaina. SuomiKiekko listaa turnauksen parhaat maalivahdit.

NHL-maalivahteja turnauksessa nähdään usean joukkueen maalilla, mutta kolmella parhaalla maalivahdilla on vyöllään NHL-kokemusta ainoastaan 15 ottelun verran yhteensä.

Harri Säteri, Suomi

Olympia-Pekingissä häikäissyt leijonavahti Harri Säteri pelasi KHL:ssä hyvän kauden Sibir Novosibirskin maalin suulla. Koko liigan kuudenneksi paras veräjänvartija torjui 92,6 torjuntaprosentilla antautumalla 2,02 kertaa ottelua kohden. Nollapelitilastossa Säteri oli sarjassa toisena kuudella nollapelillään.

Loppukausi vei Säterin taalajäille Arizona Coyotesin riveihin, jossa otteluita kertyi ainoastaan kuusi kojoottien kauden päätyttyä runkosarjaan. Säteri sai kuitenkin alleen tärkeitä sarjapelejä.

Säterin vahvuuksiin lukeutuu hänen pelinlukutaitonsa sekä peittävyys, joskin liikkuvuudessa hänellä on toisinaan parantamisen varaa. Tekniikallaan sekä reaktionopeudellaan Säteri tarjoaa kuitenkin Leijonille mahdollisuuden voittaa illasta toiseen.

15 NHL-ottelullaan Säteri on listan ainoa NHL-kokemusta omaava maalivahti.

MM-kisoissa 32-vuotias Tapparan kasvatti on nähty viimeksi vuosi sitten, jolloin hän torjui kolmessa ottelussa torjuntaprosentilla 95,5.

Patrik Rybár, Slovakia

Niin ikään Pekingistä mitalin voittanut Patrik Rybár siirtyi kaudeksi 2021-22 KHL:ään kahden Suomessa vietetyn vuoden jälkeen. Otteluita Dinamo Minskin maalilla kertyi vain 24 eikä torjuntaprosenttikaan slovakilla kohonnut kuin hieman päälle 90:ään.

Hieman heikommasta kaudestaan huolimatta Rybár ansaitsee paikkansa MM-turnauksen parhaimpien maalivahtien listalla, sillä kuluvalla kaudella hän on tilkinnyt maajoukkueensa maalia peräti 95,8 torjuntaprosentilla ja päästämällä ainoastaan 1,18 maalia ottelua kohden.

28-vuotias ja peräti 190-senttinen Rybár on joukkueensa tärkeimpiä palasia ja pystyy lennättämään Slovakian jälleen pitkälle. Viimeksi hänet on nähty MM-jäillä keväällä 2019, jolloin Slovakian matka päättyi alkusarjaan.

Leonardo Genoni, Sveitsi

Sveitsin joukkueen tärkeimpiin pelaajiin lukeutuva Leonardo Genoni pelasi päättyneen kauden EV Zugin maalilla Sveitsin pääsarjassa. Runkosarjassa 52:sta peräti 40 ottelua pelanneen Genonin torjuntaprosentti oli 92,1. Pudotuspeleissä kiekko tarttui vieläkin paremmin, ja torjuntaprosentti kohosi 95,3:een. Päästämällä vain 1,40 maalia ottelua kohden Genoni johdatti EV Zugin mestaruuteen.

Perhostyylin omaavan maalivahdin vahvuuksiin lukeutuvat atleettisuus, paineensietokyky sekä pelinlukutaito. Myös sijoittumisellaan ja refleiksellään Genoni ansaitsee kiitosta. Hänen periksiantamaton luonteensa tulee olemaan yksi tärkeimmistä osa-alueista tulevassa kiekkosateessa.

MM-kisakokemusta 34-vuotiaalla Genonilla on rutkasti. Hän on edustanut maataan peräti seitsemän kertaa miesten kisoissa ja palkintokaapista häneltä löytyy MM-hopeaa keväältä 2018.

Lähellä listaa:
Elvis Merzļikins, Latvia
Marek Langhamer, Tsekki
Matt Tomkins, Kanada

Niko Virolainen
Twitter: @orpmi