Liigan syyskausi on nyt purkissa, ja joukkueet viettävät ansaittua joululomaa. Kun pelit jatkuvat tapaninpäivän iltana, on nyt hyvä aika vetää syyskausi pakettiin erilaisten rankingien perusteella.

Tässä jutussa listaamme paremmuusjärjestykseen liigasyksyn kahdeksan eniten yllättänyttä pelaajaa. Lista on kasattu maanantaina 13. joulukuuta, eikä sen jälkeen pelattuja otteluita ole huomioitu tilastoihin.

8. Jiri Smejkal, Pelicans

(23 ottelua, 14+13=27, +12)

Liigan ykkösmaalitykiksi kasvanut Pelicans-pelaaja on päässyt Lahdessa aivan poikkeukselliseen liitoon verrattuna Tappara-aikoihin. Kirvesrinnoissa hän iski 57 ottelussa vain yhdeksän maalia ja 26 pinnaa, mutta jo nyt viime kauden saldo on mennyt rikki.

Raamikas ja taitava tshekkihyökkääjä on näyttänyt löytäneen pelihuumorinsa takaisin, ja todelliset suvantovaiheet ovat jääneet vähiin.

Jiri Smejkal on ollut Pelicansin näkyvimmistä tähdistä. KUVA: Taneli Niinimäki.

7. Petrus Palmu, Jukurit

(29 ottelua, 11+16=27, +10)

Onhan Palmun potentiaali ollut tiedossa tehokkaiden TPS- ja JYP-sesonkien jälkeen, mutta se on kova juttu, että tehoilu on jatkunut myös ennakkoarvioiden mukaan heikommassa Jukureissakin. Toki mikkeliläisjoukkue on nyt ollut täysin toisenlaisessa iskussa kuin aiemmin – mutta samalla se on kipparin ansiota. Palmu on mainio kokonaisvaltainen paketti.

6. Peetro Seppälä, KooKoo

(31 ottelua, 5+10=15, +11)

Mainio syksy niin omassa työssä, eli puolustamisessa kuin hyökkäyspäässäkin. KooKoon tärkeimpiin palasiin kuuluva Seppälä latoi syksyllä yhden kauden piste-ennätyksen uuteen uskoon.

Sekin on komea fakta, että tehotilasto on kirkkaasti plussalla – vaikka Seppälä pelaa vastustajien parhaita vastaan isoilla minuuteilla.

5. Ville Petman, SaiPa

(32 ottelua, 11+10=21, -14)

Tehotilasto on maajoukkueeseen rynnineen hyökkääjän epäkohta, mutta muuten liigasyksy on ollut Petmanilta huikeaa tekemistä. Lappeenrannassa syntyi viime kaudella kaksi pinnaa ja yhden kauden piste-ennätys oli aiemmin kahdeksan (2+6).

Petman tekee monia asioita hyvin – niitäkin, joita ei tilastoista näe. Karjala-turnauksen jälkeen trendi laski toviksi, mutta on sentteri todistanut ottaneen jättiharppauksen isoa kuvaa miettiessä.

4. Oskari Salminen, Jukurit

(28 ottelua, 90,82%, 65 pm, 5 nollapeliä)

Jukurien isoin yksittäinen palanen loisti joulukuun puolessa välissä Liigan nollapelikuninkaana viidellä nollalla. Siis Jukurien maalilla. Joukkue on toki nyt ollut mainiossa liidossa, ja iso kiitos siitä menee aikoinaan Mestiksessä maalin nakanneelle pelaajalle.

Vahdin kova itseluottamus ja peli-into paistaa kauas niin kaukalossa kuin koppikäytävilläkin. Kelpaa hymyillä!

3. Waltteri Merelä, Tappara

(29 ottelua, 11+12=23, +15)

Hyökkääjän nimenomaan hyökkäyspään potentiaali on ollut tiedossa, mutta nyt pelaaminen myös alaspäin on kukoistanut. Nyky-Merelästä on vaikea etsiä selviä heikkouksia, ja siirtyminen Tapparaan Pelicansista on nähtävästi tehnyt itseluottamuksellekin hyvää.

Topi Niemelä on ollut iskussa myös liigakaukaloissa. KUVA: Suomen Jääkiekkoliitto.

2. Topi Niemelä, Kärpät

(30 ottelua, 6+18=24, +6)

Moni ehkä saattaa ihmetellä, että miksi Niemelä nousee tämän listan kärkipäähän. Potentiaali on tässäkin tapauksessa ollut tiedossa, mutta samalla on muistettava se, että esimerkiksi kahden viime runkosarjakauden saldo oli yhteensä vain 11 pinnaa.

Monipuolinen pakki pelaa yli 20 minuutin peliaikakeskiarvolla, ja nousipa hän syksyllä jopa pistepörssin kärkeen.

1. Daniel Lebedeff, HPK

(10 ottelua, 93,98, 13 pm, 1 nollapeli)

Siis kuka, saattaisi joku kysellä. HPK:n kakkosvahti on ollut saamansa vastuun aikana ilmiömäisen varma, ja selän taakse on mennyt vain reilu kuti per peli. Vaikka vastuuta ei ole irronnut Eetu Laurikaisen tavoin, ei korttipakka ole murtunut – Lebedeff on mainio roolissaan, eikä vastuun kasvaminen olisi vääryys.