Liigan syyskausi on nyt paketissa, ja joukkueet viettävät ansaittua joululomaa. Ennen kuin pelit jatkuvat tapaninpäivän iltana, on nyt hyvä aika vetää syyskausi pakettiin erilaisten rankingien perusteella.

Tässä artikkelissa nostamme esiin Liiga-syksyn kahdeksan parasta puolustajaa. Mukana listalla on suhteellisen odotettuja nimiä, mutta joukkoon mahtuu myöskin ehkä hieman yllättäviä valintoja.

8. Peetro Seppälä, KooKoo

(31 ottelua, 5+10=15, +11)

Seppälä on ottanut isoja kehitysaskeleita urallaan tällä kaudella. 21-vuotias nuorukainen nauttii KooKoon puolustajista suurinta jääaikaa ja sen myötä myöskin oma yhden kauden piste-ennätys on mennyt jo rikki tässä vaiheessa. Hän on pelannut valtaosan kaudesta Petteri Nikkilän kanssa joukkueensa ykköspakkiparissa. Hyvät otteet nostivat Seppälän myöskin mukaan Venäjän EHT-turnaukseen.

7. Jordan Schmaltz, HIFK

(32 ottelua, 6+12=18, +11)

28-vuotias yhdysvaltalainen on ottanut hieman hitaan alun jälkeen liiderin roolin HIFK:n takalinjoilta. Schmaltzin ensimmäinen kausi Euroopassa on ollut pisteiden ja tehotilaston valossa loistava. Pelaa joukkueensa pakeista eniten. Joonas Lyytisen loukkaannuttua heti alkukaudesta on ollut erittäin tärkeää HIFK:lle, että Schmaltz on pystynyt pelaamaan jämäkkää ja varmaa peliä joukkueen puolustuspäässä ja samalla tukemaan myöskin hyökkäyksiä.

6. Les Lancaster, Ilves

(28 ottelua, 3+14=17, +5)

Schmaltzin tavoin myöskin 26-vuotias Lancaster pelaa ensimmäistä sesonkiaan Euroopan kaukaloissa. Tähän mennessä Lancaster on suoriutunut todella hyvin. Hän piti päässään alkukaudesta myöskin kultakypärää eikä hän tällä hetkelläkään ole kaukana joukkueensa sisäisen pistepörssin kärkipaikasta. Hyvin liikkuva ja varmanoloinen puolustaja, joka on ollut todellinen vahvistus Ilvekselle. Mies nähdään Tampereella myöskin ensi kaudella.

5. Vili Saarijärvi, Lukko

(29 ottelua, 7+15=22, +11)

Vaikka Lukon kulunut kausi on ollut kaikkiaan sekava ja hankala, ennen kaikkea yksi mies on pystynyt pitämään pelaamisensa totutulla tasolla. 24-vuotiaan Saarijärven toinen kausi Raumalla on ollut loistelias: hän johtaa joukkueensa sisäistä pistepörssiä ja tehotilastokin on erittäin kova ottaen huomioon Lukon sarjasijoituksen. Saarijärvi pelaa yli 24 minuuttia ottelua kohden. Suoritusvarma, luotettava ja tärkeä kulmakivi joka puolella kenttää.

4. Jarkko Parikka, Ilves

(30 ottelua, 8+6=14, +13)

Monille Parikan sijoittuminen tällä listalla näin korkealle voi olla yllätys. 24-vuotias imatralainen pelaa jo kuudetta kauttaan Ilveksessä. Hän on jo pitkään ollut varmaotteinen oman pään luutija, joka hoitaa omat puolustusvelvoitteensa moitteitta ja joka ei pahemmin otsikoissa esiinny. Lisäksi tehotilastot kolmelta viime kaudelta ovat komeaa luettavaa: +20, +17 ja +16! Tämän kauden vastaava tilasto on tässä vaiheessa myöskin erittäin komea. Näiden lisäksi Parikka on tällä kaudella mättänyt vielä kaupan päälle kahdeksan maalia, mikä on myöskin selkeästi miehen uusi yhden kauden maaliennätys. Voiko peruspakilta enempää vaatia?

3. Topi Niemelä, Kärpät

(31 ottelua, 6+18=24, +4)

Tiedossa oli, että Niemelä on lahjakas nuori puolustajalupaus ja että hän tulee ottamaan harppauksia eteenpäin lähivuosien aikana. Silti tämän kauden tekeminen on tullut pienoisena positiivisena yllätyksenä. 19-vuotias Niemelä johtaa parhaillaan puolustajien pistepörssiä ja käväisi koko sarjankin pörssikärjessä syyskauden aikana. On murtautunut koko sarjan eliittipelaajien joukkoon tällä kaudella. Niemelä nähdään myöskin pian alkavissa nuorten MM-kisoissa, joissa hän teki kovaa jälkeä jo viime vuonnakin.

2. Teemu Eronen, Pelicans

(27 ottelua, 12+10=22, +8)

Ensimmäistä kauttaan Lahdessa pelaava Eronen on ollut erinomainen alkukaudella. Mättänyt pakin paikalta jo kunnioitettavat 12 maalia. Viimeksi yhtä kovaan maalitahtiin puolustajista on yltänyt Tom Koivisto kaudella 1996-97. Eronen ei ollut koskaan aiemmin urallaan tehnyt yhden kauden aikana kymmentä maalia. Pelicansin puolustusosaston ehdoton johtaja monellakin mittarilla. 31 vuoden iässä ehtinyt keräämään kokemusta jo reilusti Liigasta sekä myöskin KHL- ja SHL-kaukaloista. Eronen on hyvin liikkuva ja rauhallinen puolustaja. Yksi alkukauden isoimmista onnistujista ehdottomasti.

1. Atte Ohtamaa, Kärpät

(32 ottelua, 7+14=21, -2)

Ykkösnimeksi tälle listalle nousee kokenut Atte Ohtamaa. Hän on ollut juuri niinkin vahva, varma ja hyvä kuin odotettiinkin. Varmasti muun muassa Niemelällä ja Axel Rindellillä on oiva paikka kehittyä Oulussa, jossa Ohtamaa johtaa joukkoja ja näyttää esimerkkiä kokemuksellaan ja pelikäsityksellään. 34-vuotiaan Ohtamaan merkityksestä antaa myöskin perspektiiviä se fakta, että häntä kaavailtiin monissa spekulaatioissa myöskin olympiajoukkueeseen, jos NHL-pelaajat olisivat päässeet mukaan. Ohtamaa tekee jatkuvasti oikeita asioita jäällä, kokemus ja johtajuus näkyy lukuisissa tilanteissa ja hän pystyy auttamaan joukkuetta sitä kautta monilla eri tavoilla. Hän kerryttää jääaikaa lähes 25 ja puoli minuuttia ottelua kohden.