Helmikuun alku 2021. Rovaniemeläinen Mestis-porukka RoKi ja savonlinnalainen kilpailija SaPKo tiedottavat ennenkuulumattomista käänteistä: Joukkueet vetäytyvät sarjasta kesken kaiken. Kuun alussa ministeriöltä Jääkiekkoliitolle tullut 649 000 euron tuki ei riitä pelastamaan joukkueita koronavirusarjessa, vaan pillit on lyötävä pussiin ja katseet suunnattava jo ensi syksyyn.

Vuoden verran jatkunut koronavirusarki saa taas aikaan eräänlaisen kummajaisen, suorastaan absurdin tapauksen suomalaisessa urheilussa. Aikoinaan on nähty, että joukkue joutuu luopumaan sarjapaikasta kesken kauden – esimerkiksi Kiekko-Laser talvella 2010-11 – mutta että kaksi laumaa ja vielä siten, että tulevaisuudessa toiminta kuitenkin jatkuu.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Pettymys tämä on tietenkin. Lopullisen päätöksen myötä harmitti, että Mestiksessä pelit jatkuvat, mutta me ei olla mukana.[/nosto]

Vuosi sitten, tai itse asiassa koska vaan aiemmassa menneisyydessä nyt nähdyn kuvion ennustaja olisi naurettu pystyyn, vaikka merkkejä vakavasta pandemiasta olikin ollut ilmassa. Nyt suomalaisten urheiluseurojen ja -sarjojen haasteet eivät naurata. Ketään.

Kauden loppuminen helmikuussa kesken kaiken, 12 muun joukkueen jatkaessa, on kaikkea muuta kuin normaali tilanne.

– Pettymys tämä on tietenkin. Toki on tähän osannut jo jonkin aikaa varautua. Lopullisen päätöksen myötä harmitti, että Mestiksessä pelit jatkuvat, mutta me ei olla mukana, peleistä vetäytyneen rovaniemeläisen Mestis-joukkue RoKin kokeneeseen kaartiin kuuluva, ja Laseria vetäytymisen aikaan edustanut Henri Joki-Erkkilä hymähtää.

Jääkiekosta, tai oikeastaan urheilusta ja kulttuurista yleensäkin on puhuttu näiden olevan päättäjien uhri. Esimerkiksi KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa sätti urheilun ja kulttuurin päättäjiltä saaman kohtelun syvälle.

Jääkiekko päättäjien uhri?

Ylivieskasta lähtöisin oleva 34-vuotias pakki Joki-Erkkilä ei osaa sanoa sitä, ovatko hänen mielestään nämä kaksi taiteen alaa jääneet päättäjien kenties tylyn kohtelun alle.

– Vaikeita päätöksiä, ja mun mielestä isossa kuvassa asiat on hoidettu hyvin. Harmi, ettei katsojia voida ottaa halleihin, edes jollain poikkeusjärjestelyillä. Mutta ymmärrän myös sen, että se voi olla lakiteknisesti tosi vaikia järjestää, tie- ja katusuunnittelijan töitä tekevä pelaaja järkeilee murteen leimatessa tekstiä.

Harmi se todellakin on, ja vielä kurjemman asian tyhjille katsomoille pelaamisesta tekee se fakta, että halleihin voi pelien aikaan ottaa katsojia eräällä konstilla: Esimerkiksi Kouvolassa liigajoukkue KooKoon pelejä on päässyt seuraamaan jäähallin ravintolasta, koska se yksiselitteisesti on ravintola. Tuhansia katsojia vetäviin katsomoihin – siis tilaviin, isoihin, turvallisiin sellaisiin – ei puolestaan ole mitään asiaa.

Jotenkin vääristynyt ajatus, ehkä jopa koominen.

Katsojat ovat iso ja tärkeä elementti ammattilaiskiekkoa, siis niin Liigaa kuin Mestistä.

[nosto tasoitus=”oikea”]- RoKin päätöksen ymmärrän. Matkat on vaan niin pitkät, että ilman katsojia ja tuolla tukipaketilla ei voida lähteä mukaan.[/nosto]

– RoKin päätöksen ymmärrän. Matkat on vaan niin pitkät, että ilman katsojia ja tuolla tukipaketilla ei voida lähteä mukaan, Mestiksessä kaikkiaan 239 ottelua pistein 34+79=113 (-15) pelannut Joki-Erkkilä huokaa.

– Pelien pyöriessä arkihan oli aika normaalia. Mutta yleisesti tämä on erikoista aikaa. Sosiaalinen elämä on rajatumpaa kuin aikaisemmin. Se on omassa elämässä isoin muutos, mutta hyvin on itsellä asiat ja mukavaa puuhaa riittää tässäkin maailman tilanteessa.

Vaikka juttu on tehty puhelimitse ja sähköpostiste, eikä jutun kirjoittaja näe esimerkiksi haastateltavan kasvojen eleitä, pystyy Joki-Erkkilän olemuksesta havaitsemaan jonkinlaisen tyytymättömyyden.

– Aika normaaliin elämään on itte päässyt kiinni. Nyt päätöksen jälkeen oon siirtynyt täysipäiväiseksi työhommiin. Toki kausi oli kaikkinensa aika raskas, niin onhan sitä aika tyhjä olo vielä, pelaaja miettii.

Kauden kesken lopettaneen RoKin Henri Joki-Erkkilä kotitoimistollaan. KUVA: Joki-Erkkilän kotialbumi.

Katseet eteenpäin

Nyt YJK-kasvatti edustaa kolmosdivarin RoPoa, mutta missähän pelaaja mahtaa olla tässä kaikkinensa sekavassa arjessa vaikka kahden kuukauden kuluttua?

– Rovaniemellä ollaan. Siihen aikaan täälä on vuoden parhaat kelit, niin hiihtoladulta varmasti löytää. Muilta osin tosi vaikea sanoa.

– Töiden ja kiekon lisäksi eniten aikaa vie jääkiekkoilijalle aika perinteiset sportit golf, tennis ja jo mainittu hiihto. Salitreenit, juoksuvedot ynnä muut sellaiset laitan jääkiekon alle. Hiihto toki jaksottuu tuohon kevääseen. Näin korona-aikana tyttökaverin kanssa lomat on suuntautunu tuonne pohjoisen tuntureille.

Ensi kauden pelikuvioista pakki ei osaa sanoa mitään, mutta…

– Jos pelaan, niin pelaan erittäin suurella todennäköisyydellä RoKissa.

No mitä nyt sitten pitää tehdä, että pelaaja pysyy pelaamatta huippupelejä kunnossa toivottavasti reilun puolen vuoden päässä odottavaa uutta kautta varten? Tauko on poikkeuksellisen pitkä.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Oli raskas kausi, oli kaksi pientä loukkaantumista kaiken lisäksi. Vedetään hetki happea. Pyrin unohtamaan tämän kaiken vähäksi aikaa.[/nosto]

– Oli raskas kausi, oli kaksi pientä loukkaantumista kaiken lisäksi. Vedetään hetki happea. Pyrin unohtamaan tämän kaiken vähäksi aikaa. Sanotaan näin, etten väkisin lähde treenaamaan punttia. Sitten kun treenaan, niin treenaan laadukkaasti…

Eli tilanne on haastava?

– Onhan se. Itsellä tilannetta helpottaa se, että on siviilityö. Mutta moni muu jää tyhjän päälle, RoKia kipparoinut konkari huokaisee.

Mestiksen merkitys

Mestistä Joki-Erkkilä “meinaa seurata sen mitä seuraa”.

– Katson Liigaa ja Mestistä kavereiden takia, että miten niillä mennee, mutta en ehkä sen kummemmin ainakaan vielä. Tällä hetkellä ei ole semmoista tunnetta, että seuraamalla seuraisin.

– Toki pudotuspelit, tai viimeistään finaalit kiinnostavat.

Jotenkin tekisi mieli sanoa, että Mestiksen kokemat kohtalot kertovat sarjan asemasta Suomessa karua kieltä. Vetäytymisiä joukkuetasolla, pitkä tauko keskelle normaalisti kiivainta kautta, onnettoman pieni tuki…

Joki-Erkkilä toivoo sarjaan muutoksia.

– Nuorten sarjana se varmasti tulee pysymään jatkossakin, mutta ilman sarjamuutoksia en koe, että se voisi kovin paljoa kehittyä. Yksittäiset seurat voivat mennä eteenpäin, mutta en usko, että siinä määrin, että sarja kovasti saisi kiinnostusta lisää, muuten kuin alueellisesti.

– Toivoisin näkeväni sen, että Liigassa on 12 jengiä ja Mestiksessä 12. Sitten Mestiskin voisi olla ammattilaissarja.

Sarjassa 239 ottelua seitsemällä eri kaudella pelanneella Joki-Erkkilällä on oikeus puhua kokemuksen syvällä rintaäänellä Mestiksen tilasta.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Yritetään olla ammattilaisurheilua, mutta resurssit on aika pienet.[/nosto]

– Tila on kyllä haastava. Yritetään olla ammattilaisurheilua, mutta resurssit on aika pienet. Aika paljon pienempien lajien pääsarjat ovat varmaan samassa tilanteessa, mutta jääkiekossa kulut ovat isot – varustekulut esimerkiksi, rosteritkin ovat isoja.

Vertailu Ruotsiin saa taatusti monen mielen apeaksi. Siellä pääsarjat pyörivät täyttä häkää, ja maan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta pystyy edelleen nousemaan SHL:ään ja putoamaan alaspäin.

– Suomessa maan toisiksi korkein sarja ei pysty pellaa tällaisessa tilanteessa, niin onko se sitten huolestuttavaa, vai mikä onkaan oikea sana… Kiperähän tämä paikka on.

Kauden 2019-20 Japanissa Joonas Alanteen vinkkamana pelannut Joki-Erkkilä on itse nähnyt karsinnat sekä ylös- että alaspäin kaikenlaisin tuloksin. Kokemusta on niin putoamisesta kuin nousemisestakin.

Tässä ikuisessa keskustelunaiheessa on joskus kuultu argumentteja, ettei liigapaikastaan taistelevia pelaajia kiinnostaisi mahdollisten sarjakarsintojen luutiminen.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Karsinnoissa on aika isoja tunteita. Jälkeenpäin mietittynä tippuminen ja nouseminen ovat iso osaa elämää.[/nosto]

– Epäilen sitä itse. Karsinnoissa on aika isoja tunteita. Jälkeenpäin mietittynä tippuminen ja nouseminen ovat iso osaa elämää, kun siinä saa oppia vähän kaikesta, Joki-Erkkilä viittaa opilla muun muassa ihan normaaliin arkielämään.

– Aina eivät mene asiat niin kuin haluaisi.

Entä loppuun kiperä kysymys: Pystyykö Mestis-konkari listaamaan tähän ne joukkueet, jotka voisivat pärjätä Liigassa jollakin tasolla?

– Tiivistetysti, organisaatiotasolla ei varmaan kukkaan ole siinä tilanteessa, että oikiasti voisi nousta ilman mittään muutoksia ja niiden tuomia kehitysmahdollisuuksia, pelaaja lopettaa.