Maailmanmestarilta ehdoton kanta: Ei ole lähdössä pelaamaan Valko-Venäjälle – ”Siellä tapahtuvat asiat eivät ole hyväksyttäviä”

© Kuva: Getty Images

Jääkiekon vuoden 2021 MM-kisojen isäntäkaupungin kohtalo on auki. Turnaus piti pelata touko-kesäkuussa Latviassa ja Valko-Venäjällä, mutta jälkimmäisen sisäisten levottomuuksien takia Minsk ei liene pääse isännöimään yhtäkään peliä.

Tai ainakin enemmistö on ihmisoikeuskysymyksien leimaaman Valko-Venäjän kisaisännyyttä vastaan, mutta samalla Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel on sanonut Valko-Venäjän presidentti Aliaksandr Lukashenkalle liiton tekevän jopa kaikkensa sen eteen, että maa saa isännyytensä.

Nyt asiaan on ottanut omalla nimellään kantaa ruotsalaisen SHL-joukkue Luulajan kippari Erik Gustafsson – ei siis se NHL-ukko Erik Gustafsson, vaan tämän täysnimikaima.

– En todellakaan ole menossa pelaamaan Valko-Venäjälle jääkiekon MM-kisoja. Mielestäni siellä tapahtuvat asiat eivät ole hyväksyttäviä, MM-kisoista kultaa ja pronssia voittanut pakki sanoi Aftonbladetin mukaan.

Pelaaja on luutinut MM-jäillä vuosina 2013, 2014 ja 2016 sekä olympialaisissa talvella 2018.

– Olisi kunnia vetää Tre Kronorin värit ylleni.

Luulajassa tällä kaudella 30 pelissä tehot 4+22=26 (+7) summannut pakki on kuulemma miettinyt maassa tapahtuneita ihmisoikeusloukkauksia. Maan tilanne on ollut näiden suhteen erittäin vakava pitkään.

– Olen ajatellut näitä juttuja. Kun olin nuorempi, keskityin enimmäkseen urheiluun ja pidin huolta itsestäni. Mutta vanhetessasi olen saanut isomman kuvan tärkeistä asioista.

– Törmäsin äskettäin, muutama vuosi sitten termiin ”urheilupesu”. Olen havainnut, kuinka uskomattomasti urheilu voi vaikuttaa maailmalla. Sitä ei pitäisi käyttää väärin, pelaaja muotoili varsin salaperäiseenkin sävyyn.