Vaasan Sportin kausi Jääkiekkoliigassa on lähtenyt käyntiin kaksijakoisesti. Joukkue on pelannut ajoittain hyvääkin kiekkoa, sellaista päävalmentaja Risto Dufvalle ominaista, ja lisäksi porukka on tehnyt kovia hankintoja esimerkiksi Janne ja Michael Keränen etunenässä.

Toisaalta tulokset eivät vielä ole olleet tasaisesti sitä, mihin jo pelkästään edellä mainittujen seikkojen pitäisi johtaa. Sport on Liigassa 19 pelatun ottelun jälkeen 25 pisteessä 11:ntenä.

LUE MYÖS: Näkökulma: Hirmuhankintoja tehneen liigajoukkueen luotsin neronleimaukset voivat johtaa sensaatioon: ”Vastustajan lisäksi paikalla on vähän muitakin demoneja”

Tiistaina joukkue toki antoi osaamisestaan hurjan näytön, kun se nollasi Tapparan Tampereella luvuin 3-0. Maanantaina kotkapaidat olivat taipuneet kotonaan Ässille 1-2 siten, että patapaidat iskivät voittomaalin ajassa 59.59.

– Hymyilyttää, eilinen (maanantai) oli onneksi eilinen. Onhan tässä kaikessa saanut olla mukana… Nyt kävi sellainen harvinaisuus, että hiljennettiin Hakametsä jo ennen ottelun alkua. Se ei kyllä johtunut meistä, ilmeisesti naurunpurskahduksen lähellä ollut luotsi virnisteli Liigan sivuilla julkaistussa lehdistötilaisuudessa tiistaina.

– Meillä oli Ässät-pelissä epäonnea lopussa. Siitä puhuttiin aamulla, että Rouva Fortuna jollakin tavalla mittaa aina sen, että kenellä on aidot aseet ja aikomukset ennen peliä ja pelin aikana. Armottoman taistelun jälkeen pystyttiin voitto ottaa. Annettiin liiankin selvä hallinta Tapparalle, tai toisaalta ei me sitä annettu. Tappara omalla hyvällä pelillä sen pakotti.

– Puolustus ei repeillyt meillä, todelliset laatupaikat pystyttiin puolustamaan erittäin hyvin. Erittäin hyvä reagointi karvaasta Ässät-tappiosta.

Jotain Sportin erinomaisesta puolustamisesta kertoo se, että joukkue on pelannut tällä kaudella jo peräti neljä nollapeliä. Rasmus Reijolalla on näistä kolme ja Niko Hovisella nyt yksi, tiistailta. Kummatkin vahdit ovat siis kykeneväisiä koviin tekoihin.

Tapparaa vastaan Sport otti pelin puolessa välissä aikalisän oltuaan jonkinlaisessa purjeessa. Sitten pelin käsikirjoitus kääntyi totaalisesti – heti vaasalaisten aikalisän jälkeen.

– Se on valmentajan keino viestittää, että jotain tarttisi tehdä.

– Mutta jos haetaan kulminaatiopistettä, niin toisessa erässä se Pappi Hovisen seivi oli semmoinen todellinen gamesaver. Jos sitä ei olisi saanut kiinni, olisi tarina voinut olla toisenlainen.

Dufvan joukkueiden pelaaminen on perustunut ainakin sivustaseuraajan ymmärryksen mukaan aina puolustamiseen ja nimenomaan tiiviiseen ja tiukkaan sellaiseen. Sport on nyt liigakauden nollapelitilaston kärki peräti neljällä nollapelillä. Tässä tilastossa kakkosena on JYP kolmella napsulla.

Toisaalta Sportin päästettyjen maalien määrä 51 on 10:nneksi eniten. Tasaisuutta vaaditaan.