Dinamo Minskin yhdysvaltalaishyökkääjä Shane Princelle (arkistokuvassa) on myönnetty Valko-Venäjän kansalaisuus.

Toista kauttaan Dinamossa pelaava 28-vuotias Prince paljastaa asian venäläiselle allhockey.ru-sivustolle.

– Sain hiljattain passin ja toivon pelaavani Valko-Venäjän joukkueessa 2021 MM-kisoissa. Tämä on hieno mahdollisuus päästä kilpailemaan kansainvälisellä tasolla. Yritämme myös saavuttaa paikan olympialaisiin, olisi hienoa päästä osallistumaan niihin, Prince toteaa.

Tuoretta valkovenäläistä ei vaikuta haittaavan maansa kyseenalainen poliittinen tilanne, jossa pääkaupunki Minskin kaduilla on jo elokuusta järjestetyistä presidentinvaaleista lähtien osoitettu mieltä. Valko-Venäjän oppositio syyttää maata jo vuodesta 1994 hallineen Aljaksandr Lukashenkan voittaneen vaalit vilpillisesti.

Lukashenkan hallinto on vastannut mielenilmauksiin tukahduttamalla niitä erittäin väkivaltaisesti.

2021 MM-kisojen kohtalo on toistaiseksi auki, eikä pelkästään koronaviruspandemian vuoksi.

Tapahtuma oli alun perin tarkoitus järjestää Latvian ja Valko-Venäjän yhteiskisoina, mutta Latvia on todennut suoraan, ettei se ole tähän valmis Valko-Venäjän nykytilanteen vuoksi.

Kansainvälien jääkiekkoliitto IIHF ei ole vielä toistaiseksi tehnyt päätöksiä kisojen siirtämiseksi, mutta paine asian suhteen on kiihtymässä.

Prince ei vaikuta olevan maan tilanteesta kovinkaan huolestunut.

– Pidän Minskissä asumisesta ja se on vain vahvistanut haluani pelata maajoukkueessa. Minulla ei varmasti olisi tällaista motivaatiota, jos kokisin oloni täällä epämukavaksi, Prince kertoo ja jatkaa:

– Tietenkään en koe itseäni sataprosenttisesti valkovenäläiseksi, koska en osaa kieltä. Tarkemmin sanottuna ymmärrän jotakin, mutta se on vielä kaukana kielen hallinnasta.

Princen kausi Dinamon paidassa on sujunut mainiosti, sillä urallaan yli 100 NHL-ottelua pelannut taituri on nakutellut 25 KHL-ottelussa mainiot 22 (12+10) tehopistettä.

Vielä reilu vuosi sitten tilanne oli huomattavasti toinen, kun minskiläisjoukkue asetti Princen jo KHL:n siirtolistalle. (lue lisää täältä)