Tällä viikolla Ylen kanavilla esitetty Ice Guardians -dokumentti päästi ääneen NHL:n tunnetuimpia ”poliiseja” eli tappelijoita.

Nykykiekossa tappelut ovat vähenemään päin, esimerkiksi 80- ja 90-luvuilla NHL:ssä nähtiin monia rajujakin tappeluita.

Kyseiseen aikaan myös kiekkolegenda Wayne Gretzky teki sarjassa älyttömiä tehopisteitä. Tästä pieni kiitos kuuluu hänen sen aikaisille seurakaverilleen, Edmonton Oilersin Dave Semenkolle ja Kevin McClellandille, jotka suojelivat joukkueensa kirkkainta tähteä. Kaksikon vuoksi vastustajat eivät uskaltaneet vahingoittaa Gretzkyä.

– Kuvitelkaa 80-luvun Oilersia ilman Semenkoa ja McClellandia. Miten Gretzkylle olisi käynyt? Olisiko pää tallella? Nick Fotiu huomautti dokumentin alkupuolella.

Myös Brett Hull kertoi muistavansa 80-luvun Oilersin hyvin. Joukkueen poliisien vuoksi kaukalossa ei kannattanut tehdä tyhmiä ratkaisuja tai muuten se kostautui.

– Kun hän (Gretzky) oli selin, hänet olisi voinut hoitaa pois pelistä. Ensinnäkään en kuitenkaan tekisi niin toiselle pelaajalle. Toiseksi, kimppuuni olisi käynyt Dave Semenko, Mark Messier, Kevin McClelland ja ties kuka. He olisivat satuttaneet pahasti. Sen halusin välttää, kun vastassa oli Oilers, Hull muisteli.