Joskus pitää käydä syvällä, että eteen tulee hyvää – Jonne Virtanen selätti vaikeudet ja sai kultakypärän päähän: ”Tuli haettua todellisuutta pullosta ja mistä sattuu”

© Kuva: Juha Tamminen
Ässät vieraana Hakametsässä! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!

Vaasan Sportin kultakypärä Jonne Virtanen (arkistokuvassa) vastaa puhelimeen anoppilasta vapaaviikonlopun ollessa ovella. Suuri yleisö saattaa ajatella pelaajasta mitä tahansa suorapuheisesta rääväsuusta sympaattiseen ja lopulta harmittomaan kiekkoilijaan, perheenisään.

Kovaotteinen ja isokokoinen hyökkääjä on haastattelun perusteella näitä kaikkea – juttua paljon nähneeltä hyökkääjältä tulee laidasta laitaan.

– Perushärdelli on nyt menossa. Mutta ihan hyvää kuuluu, eihän tässä. Viettelen vapaaviikonloppua emännän vanhempien luona ja painin lasten kanssa, Virtanen virnistelee.

Lapsiperheen isä on yksi eniten otsikoissa olevista kiekkopersoonista Suomessa. Virtanen tiedetään jääkaapin kokoisena pelaajana, joka ei ole kaihtanut kovaa peliä tai tappeluita. Hänen tiedetään olevan äänekäs Twitterissä. Tiedetään, että hän lähti vuosi sitten TPS:stä melkoisen kohun saattelemana.

Nytkään arki ei ole ihan tavallista, sillä Vaasan kaupungissa koronavirus on puhjennut taas käsiin. Kaukalossa Sport ja Virtanen liitävät – joka sekin on uusi väriläiskä suomalaiseen kiekkoon.

– Kyllähän pelaaminen maistuu. Sitä odotettiin aika kauan, että pääsisi pelaamaan. Voisi pelata enemmänkin, mutta tilanne on mikä on.

Suomen mestari -pelaaja on paukuttanut tällä kaudella Sportin neljässä pelissä tehot 2+1=3 (+3). Edellisessä ottelussa hän iski Tapparaa vastaan pelin ainoan maalin oman soolonsa jälkeen jatkoajalla. Charles Bertrand jäi telineisiin vahvan vääntäjän kanssa täysin.

– No onhan se kivaa, että on kulkenu. Lätkä on ollu hauskaa, sitä on kaivannut. Ei se aina oo ollu niin hauskaa, pelaaja heittää.

Viime kausi oli TPS:stä lähdön jälkeen Virtaselle hurja. Ensinnäkin seura purki työsuhteen perusteetta, ja sittemmin Tanskassa hyökkääjä vaipui syvälle.

– Niin, viittaan siihen ja muuhunkin. Oon löytänyt nyt oman paikkani. Koko joukkueen ja seuran tekeminen on semmosta, mistä tykkään.

Mikä siinä miellyttää, vai koko paketti?

– Niin, ylipäätäänsä. Ja tyyli, millä ollaan pelattu. Pelit on se, mihin panostetaan, annetaan tilaa. Ei tulla koko ajan kertomaan, että pitääkö venyttää oikeaa vai vasenta takareittä.

Suoraa puhetta

Tanskan reissusta Virtanen puhuu suoraan ja kiertelemättä.

– Meillä oli hemmetin hyvä koutsi ja sain pelata paljon. Hoki oli hyvää, mutta siviilipuolella meni aika synkissä vesissä. Tuli haettua todellisuutta pullosta ja mistä sattuu. Mutta sehän mut ajoi tähän tilanteeseen, nyt on hyvä olla. Kaikella on tarkoituksensa…

– En rupea surkuttelee ja menettelee yöunia sen takia, mitä joskus on tapahtunut. Oon niiden kaa paininut ihan tarpeeksi. Ei ne oo semmosia asioita, mitkä pyörivät mielessä koko ajan.

Virtanen oli osan ajasta Tanskassa yksin, muutaman kuukauden hänen perheensäkin oli maassa.

– Voisi ajatella niinkin, että tarvitsin omaa aikaa siellä, että sain kaivaa kuoppaa niin, että tuli pohja vastaan, fiksun oloinen pelaaja filosofoi.

Virtanen tunnetaan kautta historian pelaajana, joka ei kiertele sanoissaan.

– Se on jokaisen oma asia. Ei mua hirveesti kiinnosta muiden mielipiteet. Itte on hyvä saada sanottua asioita. Lähipiiri ja muut tiesivät tosta ja mietin, että pitäiskö vai eikö pitäisi sanoa julki. Sit mietin, että vi**u sanotaan sit, niin ei tarvi miettiä enää, kun laittaa pään tyynyyn.

– Muutaman viestin oon saanut vanhoilta tutuilta, että ei tässä olla yksin. Huomasin, että oli muitakin, ketkä ovat käyneet saman katkaisuhoidon. En ollut tietoinen, mutta helpotti mua – näitä on tässä meidän ammatissa samalla lailla kuin muuallakin.

Kaukalossakin lupaavia signaaleja

Sport on kerännyt kauden neljästä pelistä viisi pinnaa maalierolla 5-6. Ei huono, kun kaikki ottelut ovat olleet vieraspelejä.

– Onhan se totta, että maaleja pitäisi tehdä enemmän. Mutta veskarit on pelannut hyvin, viisikkona ollaan puolustettu hyvin. Nää on valintakysymyksiä: Jos lähetään puolustuksen kautta, niin se on hyökkäyksestä aina pois. Se on mulle ihan sama, voitetaanko 1-0 vai 7-6. Melkee mieluummin 1-0.

– Ollaan ihan aikataulussa. Parannettavaa on, mutta on myös asioita, mitkä on onnistunu.

– Ja kaiken järjen mukaan kotipelit tulee joskus. Alunperinkin piti pelata vieraissa hallirempan takia alku.

Kuten Virtasen tehot ja tehotilasto (2+1=3, +3) osoittavat, on mieskin onnistunut. Tanskassa hän toki profiloitui pistelingoksi ladottuaan A-kirjain rinnassa 36 pelissä miehekkäät tehot 9+19=28. Liekö vaikeudet ja muut kasvattaneet pelaajaa?

– Otantahan on hyvin pieni, oon tehnyt kaks maalia. Ehkä se on hyvä herätys muille pelaajille, että saisi nekin tehdä maaleja, Virtanen naurahtaa.

– Mutta niinhän se pitäisi mennä, että kun kaikenlaista tapahtuu, niin se muokkaa. Nyt mulla on hyvä olla itteni kaa, aina ei oo ollut. Kait ihmisen hyvinvoiminen heijastuu siihen, mitä se tekeekään. Työt on töitä, se on plussaa. On tässä muutakin kuin töitä, perheenisä sanailee.

Virtanen hymähtää nauruun, kun häneltä kysyy, että oliko kultakypärä päässä jotenkin erityisen vartioitu olo Tapparaa vastaan.

– Mä oon naureskellut sille itekki. Luulin, että oon kaiken tässä lätkäskenessä nähnyt. Mutta ei sitä paljoa oo kerennyt miettimään, pelaaja virnistää.

Toinen Sport-tähti on ollut maalivahti Rasmus Reijola, joka ei ole päästänyt pelaamassaan kahdessa pelissä vielä kiekkoakaan selkänsä taakse.

– Se on mukava jätkä! Maalivahdit on vähän oman tiensä kulkijoita, Reiska painaa kovasti hommia. En tuntenu sitä entuudestaan. Meillä on molemmat maalivahdit semmosia, joista voi puhua niiden olevan normi-ihmisiä, Virtanen hymähtää viitaten Reijolaan ja maailmanmestari Niko Hoviseen.

Keikkapeliputkessa voisi joukkuehengen kuvitella kasvavan isosti.

– Meillä on aika monta taiteilijaukkoa, mutta ollaan duunariporukka. Mitä nyt oon valmennuksen kanssa ollut, niin on aika tärkeää, että minkälaisia tyyppejä sinne hommataan. Harvemmin RD:n (Risto Dufva) porukassa on ollut semmosia, keiden kanssa on vaikeaa tulla toimeen, tai ketkä olisi itsekästä porukkaa.

Joko nyt pudotuspeleihin?

Jos Tapparaa vastaan yksi maali olisi kääntynyt toisin ja voitto jäänyt Tampereelle, voisi ilmapiiri olla nyt helposti toisenlainen. Keskiviikon peli päättyi Sportin juhliin siis jatkoajalla 1-0.

– Pienestä nämä on kiinni. Tulokset ohjaavat paljon.

Voisivatko tulokset ohjata Sportin nyt vihdoin ja viimein pudotuspeleihin?

– En ainakaan osaa ite tavotella mitään muuta! En oo ikinä pelannu kunniakirjojen takia. Se kuuluu pienten lasten urheiluun, jos sinnekään. Kyllä tässä on tarkotus pärjätä. Tulee liian arvokas kunniakirja, jos laittaa kaiken likoon ja on tyytyväinen siihen, että saa olla olemassa, pelaaja murjaisee.

Jos Sport saisi kerättyä alkukauden vierasreissulta pisteitä vaikkapa 1-1,50 kappaletta per peli, saisi joukkue hypätä melkoisen otollisesta asemasta kotipeliarkeen.

– No joo! Kaiken järjen mukaan kyllä. Pelattiin ihan hyvin ne pari ekaa peliä, mitkä hävittiin. Tuloksen taakse katsomalla olisi ollut mahdollista raapia enemmänkin pisteitä, hyökkääjä sanoo viitaten otteluihin Pelicansia ja Ässiä vastaan.

Seuraavaksi Sport punnitsee SaiPan ja Ilveksen siten, etteivät pelit ole ihan peräkkäin. Liekö luvassa pitkä, usean yön reissu?

– Itse asiassa en oo kattonu ollenkaa! Mun maantieto-osaaminen sanoo, että Vaasasta on aika pitkä matka Lappeenrantaan. Lähdetään varmaan päivää ennen matkaan.

Nyt on sitten pakko kysyä, että onko kevään 2012 Suomen mestari päivä kerrallaan -eläjä?

– En mä oo sillä tavalla ajatellu.

– Jos tulee jotain ihmeellistä, niin on muutama kaveri, kelle voin soittaa. Ei dramatisoida liikaa, en mieti tätä kaikkea koko ajan, enkä pystyisikään. Siitä ei kuulu tulla taakkaa.

Jos oli Tanskassa vaikeaa, niin Vaasa sen sijaan on kohdellut turkulaislähtöistä, yhteensä yli 600 liigaottelun konkaria hyvin.

– Me ollaan viihdytty. Ne ihmiset, keiden kaa oon ollut tekemisissä, on mukavaa porukkaa. Ruotsin kieli on semmonen, mikä on täällä vahvasti. En puhu sanaakaa sitä, mutta ehkä sitä täytyy opetella.

– Oon asunut Raumalla, se oli aika pieni, mutta ihan jees. Jyväskyläkin oli jees-paikka. Turku on Turku, Euroopan kulttuuripääkaupunki. Omassa arjessa pienempi kaupunki tuntuu aika helpolta.

– Kolmella muksulla on harrastuksia. Niiden kuskaamisessa ja pelatessa menee aika, sympaattisen kuuloinen perheenisä lopettaa.

Lauantain liigakierros vauhtiin kello 17:
HPK-KalPa
Jukurit-HIFK
Lukko-KooKoo
SaiPa-JYP

Kello 18.30:
Ilves-Ässät

Ässät vieraana Hakametsässä! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!