Tulisieluisena valmentajana tunnetun Raimo Summasen uralta riittää tarinoita.

Viime vuosina nykyään 58-vuotiasta Summasta ei olla nähty vastuuvalmentajan tehtävissä, mutta hän auttoi hiljattain esimerkiksi Montreal Canadiensin Jesperi Kotkaniemeä löytämään täysin uudenlaisen vireen rapakon takana NHL-pudotuspeleissä. (lue lisää täältä)

Summanen luotsasi KHL-jätti Avangard Omskia aikanaan kolmeen otteeseen (2010-2011, 2012, 2014-2015) vieden joukkueen jopa Gagarin Cupin finaaleihin asti.

Summasen alaisuudessa kaudella 2014-15 pelannut Nikolai Lemtjugov kertasi Sport-Express-lehdelle kokemuksiaan kyseiseltä sesongilta.

– Jos pohditaan kiekko-osaamista, Summanen on ideaali valmentaja. Hän selittää kaiken, kertoo mitä ja kuinka asiat tulee tehdä, ei korota ääntään, Lemtjugov kuvaa.

Tilanne voi kuitenkin muuttua hyvinkin nopeasti.

– Hän tervehtii, hymyilee, naureskelee ja kysyy miten perhe voi, ja sitten kun menet tapaamaan häntä aamiaiselle, saattaa hän yhtäkkiä pimahtaa ja todeta: ”pakkaa laukkusi ja painu Krasnojarskiin” (Omskilaisjoukkueen farmiseura Sokol Krasnojarsk). Jos sitä luuli vitsiksi, Summanen hyppäsi ylös ja juoksi perään huutaen: ”etkö ymmärrä, sinua ei enää tarvita täällä”.

Lemtjugov joutui juuri kyseisellä kaudella farmiin ja palasi Avangardiin vasta seuraavalla sesongilla, kun Summanen ei enää joukkuetta valmentanut.