Parempi elää päivä leijonana kuin sata lampaana, kirjoitti aikoinaan filosofi Niccolò Machiavelli.

Jokerit teki maanantaina oman ratkaisunsa, kun se kertoi julkaisemassaan tiedotteessa matkustavansa torstaina Valko-Venäjälle KHL-kauden avausotteluunsa piittaamatta maassa vallitsevasta tilanteesta.

Samalla helsinkiläisryhmä pyllisti rajusti kannattajilleen, jotka kertoivat aiemmin hyvin selkeästi vastustavansa ajatusta pelaamisesta Valko-Venäjällä.

Jokerit jätti käyttämättä oman tuhannen taalan – tai tässä tapauksessa varmaankin ruplan – paikkansa osoittaa olevansa enemmän kuin pelkkä jääkiekkojoukkue. Lapsellinen lause ”urheilua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa” voidaan unohtaa, sillä ne eivät koskaan ole täysin erotettavissa. Eivät aiemmin, eivätkä tulevaisuudessa.

Vielä on kuitenkin yksi mahdollisuus estää nolo näytelmä Minskissä. Nimittäin pelaajat. Löytyisikö joukkueesta yksi tai useampi ”rikuriski”, joka nousisi ja ilmoittaisi, ettei nyt tehty ratkaisu kelpaa?

Pohjois-Amerikassa eri ammattiliigojen pelaajat osoittivat jo, minkälainen voima urheilulla voi parhaimmillaan olla. Kysymys kuuluukin nyt, uskalletaanko vanhalla mantereella tehdä samoin. Paikka muussakin kuin urheiluhistoriassa olisi taattu.