Nyt kumpaankin suuntaan suljetun Mestiksen tasosta ja tilasta on puhuttu paljon. Ei ole kuulemma mitään, mitä voittaa, organisaatiot operoivat vain pienellä höyryllä, sarja kuolee, ja niin edelleen. Kahvipöytäkeskustelut saivat kuitenkin viikonvaihteessa kunnon vastapallon, kun hallitseva mestari Ketterä pisti kotijäällään nurin ensiksi liigajoukkue Jukurit (4-3 vl.), ja sen jälkeen se jysäytti vielä suuremman pommin kaadettuaan KHL-porukka Dinamo Riikan (5-4 vl.).

– Kyllähän ne antavat itseluottamusta ja omalla tavalla uskoa. Oikealla tiellä ollaan. Mutta seurajohdosta tuli viestiä, että kaksi pitää kolmesta ensimmäisestä treenipelistä voittaa. Ensimmäisen tappion jälkeen tuli painetta, Ketterän mestariluotsi Maso Lehtonen veistelee.

Mainittakoon, että Dinamo Riikassa maalasivat Imatralla muun muassa Jukureissa Liigaa pelannut Martins Dzierkals sekä Mikelis Redlihs, Lauris Darzins ja Kristaps Sotnieks – Latvian maajoukkuemiehiä kaikki!

Ketterä taipui viime viikolla ensiksi KooKoolle 3-6, mutta pisti sen jälkeen tiskiin kaksi pommia. Liekö seuraavaksi kaatuu sitten maajoukkuetason lauma, kun Ketterä punnitsee pian Nuoret Leijonat?

– Siihen lähdetään kierrättämään, kokoonpanoon tulee nuoria jätkiä, omia kasvatteja. Mutta totta kai me lähdetään voitosta pelaamaan.

Ja se pelaaminen maistuu. Kuten muutkin palloilusarjat, Mestiksen kausi lyötiin pakettiin maaliskuun puolessa välissä kaikkien tunteman syyn takia.

– Aika pitkään joutui olemaan pois tästä, hemmetin kivaa olla töissä ja hallilla. Omalla tavalla tästä nauttii entistä enemmän, kun se hallilla oleminen vietiin pitkäksi aikaa pois.

Imatran Ketterä

@ImatranKettera
Ketterä - Dinamo Riika 5-4vl maalikooste

#Mestis #KHL #Ketterä #Imatra

youtu.be/axEWCDMjM2M

Puhetta ja porinaa

Ehkä eniten kiekkopiireissä on porua aiheuttanut se, että Mestiksen kokoa kasvatettiin parilla jengillä ja samalla sarja lyötiin lukkoon. Kärpäsestä on nyt varmasti saatu jossain määrin härkänen, sillä ensinnäkin nykyarjessa on pakko tehdä joustavia ratkaisuita. Toiseksi, Mestiksestä ei viime vuosien aikana ole pudonnut joukkueita karsintojen kautta, joten sulkeminen nyt alkuun yhden vuoden ajaksi ei liene suuri vääryys vallitsevien olosuhteiden rinnalla.

– Totta kai erikoistilanteessa täytyy tehdä asioita. Jotkut ihmiset ovat tehneet tästä nyt ison jutun, mutta ei sillä ole h*lvetinkään väliä – se on ehkä kuitenkin tärkeintä, että saadaan pidettyä seuroja pystyssä, Lehtonen muistuttaa tärkeästä faktasta.

Pitää muistaa, että viime aikoina suomalaisen palloilun usea joukkue on ollut lirissä. Käsipallon SM-liigasta vetäytyi Pargas IF, jääpallon Bandyliiga pelataan ilman LRK Torniota, miesten Ykköspesiksestä jäi alkukesästä pois peräti kolme sakkia – Laukaan Urheilijat, Ulvilan Pesä-Veikot ja Vähänkyrön Viesti.

Nyt suljettu Mestis takaa sen, että seurat voivat operoida ensi kauden pienemmilläkin rahkeilla säästäen esimerkiksi pelaajabudjeteissa. Kevään 2019 Mestis-mestarin sakki tosin on luokkaa kivenkova.

– Ollaan voitettu Dinamo Riika ja Jukurit, niin ei tässä ihan p*skoja pelaajia ja amatöörejä ole. Kyllä se (Henry) Karjalaisen lättysyöttö meni maalin eteen liigapakkienkin keskeltä, luotsi iloitsee viitaten Ketterän viime viikon KooKoo-pelin erääseen taidonnäytteeseen.

Se toki on totta, että Mestiksessä asioita voisi tehdä toisinkin ja esimerkiksi Ruotsin toiseksi korkeinta sarjatasoa Allsvenskania sarja on perässä.

– Turha siitä on valehdella itselleen, luotsi komppaa viitaten vertailuun länsinaapuriin.

– Mutta Mestiksestä määrättyjä pelaajia voisi pelata Liigassa. Mestis on mulle ainakin kova sarja. Ehkä olen sitten kokematon tai huono, mutta tää on haastava sarja. Ilolla olen mukana organisaatiossa, joka panostaa. Mun arki Mestiksessä on ammattimaista ja mä nautin.

Tamperelaislähtöinen luotsi ei kyllä ole huono Mestiksessä. Kauden 2017-18 päätteeksi hänet palkittiin vuoden valmentajana, seuraavalla kaudella tuli jättipotti – Mestiksen ja Suomen Cupin mestaruudet. Ja Lehtonen on toiminut pestissään siis vasta kaudesta 2017-18 alkaen.

Peleille aikataulun mukaan?

Yksi puheenaihe ylipäätään suomalaisen urheilun kohdalla on se, että alkavatko talven palloilusarjat ajallaan? Mestiksen kauden on tarkoitus pyörähtää vauhtiin vajaan kuukauden kuluttua 24. syyskuuta.

– Kyllä mä uskon ja toivon, että se alkaa ajallaan. Jos ei ala, niin lykätään sitten. Ei sillekään mitään voi. Meidän ajatusmaailma on se, että se tulee, mitä on tullakseen. Ja varmasti tulee olemaan erityistoimenpiteitä, mutta ei me anneta sen vaikuttaa.

– Jos vaikka peliä edeltävänä iltana ilmotettaisi (pelin siirtämisestä), ja me annettaisi sen vaikuttaa tekemiseen, niin ei me sitten oltaisi ammattilaisia.

Koronavirustilanne on yhä sellainen, että kaikkien tulisi ajatella nyt järjellä – eikä vaan itseään.

– Totta kai se suoraan sanottuna harmittaa, jos ei päästä pelaamaan sen takia, että tämän kaiken keskellä pitää mennä johonkin Rodokselle, tai ei malteta pysyä pois festareilta tai yökerhoista.

Yksi asia on varmaa sekavassa arjessa.

– Hirveä into meillä on!

LUE MYÖS:

KHL-seura Dinamo Riika kärsi jälleen yllätystappion Mestis-seuralle

Mestis on kuralla – Tanskaan lähtenyt Elmo Aittola sanoo suoraan, koska on aidosti huolissaan: “Tunteella kun seilataan, ei järkikään pysy koko ajan mukana”