Keuhkosairaudesta kärsivä maailmanmestari huolissaan NHL:n suunnitelmista – ”Jos joku kuolee, niin kuka on vastuussa?”

© Kuva: Getty Images

NHL:n suunnitelma jatkaa kesken jäänyttä kautta kahdella vielä nimeämättömällä pelipaikkakunnalla 24 joukkueen voimin edellyttää muun muassa runsaasti logistisia järjestelyjä, sekä peräti 25 000-30 000 koronavirustestiä.

Lisäksi kaikki taalaliigan pelaajat eivät osta suunnitelmaa täysin mukisematta

Florida Panthersin konkaripuolustaja Anton Strålman pukee The Athletic-lehden haastattelussa sanoiksi monien mielessä olevia huolia.

– Onko pelaaminen tämän kaiken arvoista? Mielestäni tilanteesta on syytä olla huolissaan. On monta tapaa katsoa tätä. Tietenkin kaikki haluavat jääkiekon palaavan, mutta turvallisuuden olisi oltava etusijalla ja se on hiukan huolestuttavaa, en voi kiistää sitä. Vaikka useimmat pelaajat ovat nuoria ja terveitä, olen varma että löytyy myös minun kaltaisiani pelaajia, joilla on piileviä terveysongelmia. En tiedä miten kehoni reagoi jos saan viruksen, Strålman pohtii.

33-vuotias ruotsalainen on kärsinyt jo pitkään bronkiektasiataudista, jonka Suomessa toimiva sosiaali- ja terveysalan järjestö Hengitysliitto kuvaa nettisivullaan tarkoittavan keuhkoputkien pysyvää, parantumatonta laajenemista, ja keuhkoputkien seinämien sekä niitä ympäröivien rakenteiden pitkäaikaista tulehdusta.

Strålmanin sairaus diagnosoitiin hänen edustaessaan 2010-luvun alussa New York Rangersia.

Puolustaja antaa myös karun esimerkin mahdollisesta tilanteesta tulevaisuudessa.

– Olisi hirveää, jos vain lennämme pelipaikkakunnalle ja alamme pelaamaan ja sitten joku työntekijöistä saisi viruksen. Kyse ei ole vain 50 kaverista joukkeessa, tämän suunnitelman toteuttamiseen tarvitaan useita muitakin henkilöitä. Ja jos joku sairastuu ja kuolee, niin kuka on vastuussa? Ja onko tämä sellaista missä haluan olla mukana? Strålman kysyy.

Tre Kronorin väreissä MM-kultaa 2017 voittanut Strålman majailee parhaillaan perheineen kotimaassaan ja kertoo vaimonsa ja neljän lapsensa jäävän todennäköisesti Ruotsiin, mikäli hän matkustaa rapakon taakse pelaamaan.