KooKoossa pelaava nuori lupaus Joonas Oden pelasi itsensä suomalaisen kiekkoväen tietoon vuodenvaihteessa Tsekissä käydyissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Pelaaja upotti Yhdysvallat puolivälierässä 1-0-maalillaan.

Vaikka suomea huonosti puhuva Oden edusti sinivalkoisia MM-jäillä, on pelaaja syntynyt rapakon takana. Hänen kotipaikkansa on Washingtonin Benton City. Odenin äiti on suomalainen Minna Hakala-Oden ja isä yhdysvaltalainen.

– Muistan Spokane-laakson, jossa elimme. Se oli nätti, KooKoo-hyökkääjä sanoo NHL.comin mukaan.

Noilla mailla alkoi pelaajan jääkiekkoura. Lopulta tie vei Suomeen aluksi raskaalta tuntuneen vanhempien avioeron takia.

– Kadullamme naapurimme pelasivat katulätkää. Siellä oli pari lasta, jotka pelasivat lätkää ja he sanoivat, että minun tulisi veljeni kanssa pelata myös. Ja niin me aloimme pelaamaan.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Ihan rehellisesti sanottuna emme veljeni kanssa todellakaan pitäneen siitä ja halusimmekin palata Washingtoniin.[/nosto]

Tie vei lapsena Suomeen, kun Odenin vanhemmat erosivat. Laiturin kasvattajaseura on Haukiputaan Ahmat.

– Ensin pojat ajattelivat, että olimme ikään kuin lomalla, joten se oli hauskaa. Mutta kun todellisuus iski siitä, että heidän pitäisi mennä kouluun ja olla siellä ikuisesti, alkoi se olemaan pojille raskasta, Hakala-Oden muistelee.

Joonas Odenin mukaan sopeutuminen Spokanesta 19 000 asukkaan Haukiputaalle oli jokseenkin haastavaa.

– Ihan rehellisesti sanottuna emme veljeni kanssa todellakaan pitäneen siitä ja halusimmekin palata Washingtoniin, kertoo hyökkääjä, joka ymmärtää suomea paremmin kuin puhuu sitä.

– Käsittelimme asioita, ja loppujen lopuksi rakastuimme Haukiputaaseen.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Käsittelimme asioita, ja loppujen lopuksi rakastuimme Haukiputaaseen.[/nosto]

Muuton takia äiti piti pojat kiekon parissa hinnalla millä hyvänsä, kun muutto oli raskas heille. Muutto Suomeen oli maallemme taatusti iloinen asia. Vain tulevaisuus kertoo sen, minkälaisia timantteja Joonas ja vuotta nuoremmasta Markus Odenista tulee.

– He menettivät ystävänsä, kotimaansa, kielensä, isänsä, kaiken. Mutta jääkiekko jäi. Rakastan sitä ja näen heidän silmissään intohimon heidän pelatessa. Näen, että he saavat ystäviä tästä. Jääkiekkoyhteisö on kuin iso perhe, joten se on minullekin tärkeää, äiti järkeilee.

Oden on pelannut tällä kaudella Liigassa 26 ottelua pistein 2+4=6.

LUE MYÖS:
”Hieno ilta” – NHL:n suomalaislupaus tulitti uransa ensimmäisen kypärätempun voitossa – edellinen potti oli tullut viime vuonna