TOP10: Tässä ovat Liigan syyskauden kirkkaimmat yllättäjät – pistelingot ja tähtivahdit ihastuttavat

© Kuva: Juha Tamminen

Liigan syyskausi on takana, ja nyt joukkueet ovat paraikaa ansaitusti joulupatojen ja muiden -herkkujen ääressä. Mutta ketkä pelaajat yllättivät Liigan runkosarjakauden ensimmäisen puoliskon aikana ollen kirkkaimpia ilonaiheita ennakko-odotuksiin nähden?

Kokosimme syyskauden kymmenen yllättäjää. Mitä ajatuksia oheinen ranking herättää? Huomioithan sen, että juttu on kirjoitettu ennen 20. joulukuuta pelattua kierrosta.

10. Axel Rindell, Jukurit

Stadin kirkkaat valot Mikkeliin vaihtanut pakkilupaus takoo tehoja, saa vastuuta ylivoimalla, käsittelee mailaa ja kiekkoa hyvin sekä tuo Jukureihin energiaa pelistä toiseen. Rindell oli lähellä murtautua jopa Nuorten Leijonien MM-kisajoukkueeseen.

9. Anton Levtchi, Tappara

Tappara-laituri oli alkukaudesta jopa Liigan pistepörssin kärki. Pirteä ja ennakkoluuloton hyökkääjä oli takonut jo joulukuuhun tultaessa piste-ennätyksensä uuteen uskoon. Tehotilastokin on komea. Levtchi on ihailtavan monivaltainen pelimies.

8. Mikko Niemelä, Kärpät

Maajoukkuemies? Ennen joulukuun 20. päivän pelejä kasassa jo kahdeksan pinnaa saldolla 4+4. Tehotilasto tuona päivänä toiseksi paras +24 koko Liigassa. Huhhuh.

7. Henrik Larsson, TPS

Ruotsista tullut pakki on yltänyt debyyttikaudellaan useammin pisteille kuin jäänyt pisteittä. Ennen tätä kautta koko uransa kotimaassaan pelannut Larsson on takonut Ruotsin pääsarja SHL:n 62 ottelussa tehot 0+3=3, mutta TPS:n takalinjoilla kasassa oli 20. joulukuuta tultaessa jo häikäisevät pisteet 2+21=23. Kyseessä on kokonaisvaltainen, hyökkäysorientoitunut ja kaikkinensa värikäs pakki.

6. Juha-Pekka Haataja, KooKoo

Konkari on noussut tuhkasta kuin feenikslintu konsanaan. KooKoo-konkari on toki aina ollut hyvä pistelinko, mutta nyt 18. liigakaudellaan hän on takomassa taas jopa 50 pistettä rikki. Se on kova saldo. Haataja on ollut kouvolalaisten yksi ruumiillistumista: Pirteä, nöyrä, joka osa-alueen vähintään hyvin hoitava.

Juha-Pekka Haataja. KUVA: Juha Tamminen.

5. Patrik Rybar, Kärpät

Ei heikkouksia, ei selviä heikkoja kohtia. Moni saattoi kyseenalaistaa slovakialaisveskarin, mutta nyt nuo puheet voi unohtaa täysin. Kärpät on voittanut monta peliä vankan alakerran ja maalivahtipelaamisen ansiosta.

4. Juho Lammikko, Kärpät

Niin se vain on, ettei maailmanmestari ole oikein koskaan ollut pistelinko esimerkiksi Liigassa, NHL:ssä tai AHL:ssä. Nyt kasassa on jo liki 30 pinnaa, ja pelaajan profiili on muuttunut. Jos Lammikko oli rapakon takana OHL:n pelit huomioimatta alaketjujen työmyyrä, niin nyt hän kantaa tuon ruudun lisäksi myös tulosvastuun.

3. Julius Nättinen, JYP

Paljon samaa kuin Lammikossa. Voihan se olla, että joku lukija pitää tämän jutun kasaajaa pähkähulluna nostaessaan Nättisen yllättäjiin. Mutta miettikääpä seuraavia faktoja: Maajoukkuemies latoi viime kaudella 41 ottelussa tehot 10+13=23, 20. päivään joulukuuta mennessä Nättinen oli puolestaan iskenyt 27 koitoksessa mielipuoliset pisteet 22+15=37. Kukahan osasi moista petrausta odottaa?

2. Justus Annunen, Kärpät

Pelaaja nousee usealle listalle samoin perustein: Vankka, jäätävä, horjumaton, voittava. Jos ennen liigakauden alkua joku kyseenalaisti Kärppien maalivahtikaksikon Annunen – Rybar, niin nyt siihen ei ole mitään syytä. Nollaputkiennätyksen uusi haltija ei ole sukeltanut yhdessäkään pelissä syvälle, sillä korkein päästettyjen maalien ottelukohtainen määrä on kolme.

1. Lauri Pajuniemi, TPS

Viitteitä upeasta pistetahdista on ollut nähtävissä jo ajoittain aiemminkin, mutta kuluvalla kaudella hyökkääjä on nostanut itsensä täysin uudelle tasolle. Pajuniemi oli iskenyt ennen 20. joulukuuta 28 ottelussa häikäisevät tehot 18+8=26 ja etenkin viimeiset viikot ennen Liigan joulutaukoa sujuivat mielettömällä tavalla. Marras-joulukuun 14 pelissä hän iski peräti kahdeksassa maaleja ennen 20. päivää. Saldo on kova syvällä tarpovassa TPS:ssä.