JYVÄSKYLÄ. Pelillisestä näkökulmasta tarkasteltaessa JYPin muutos tämän ja viime kauden välillä on ollut ällistyttävä. Ensinnäkin joukkueen viime kauden hitaasta taaperruksesta ei ole mitään tietoa, ja toiseksi muutos on tapahtunut siihen nähden uskomattoman nopeasti, miten paljon JYPiä on myllerretty lähimenneisyydessä.

Viime kaudella hurrikaanipaitojen pelaamisessa oli kaksi suurta epäkohtaa. Eli sillä ei ollut minkäänlaista pelitapaa, ja pelaaminen oli hidasta. Ensimmäiseen reagoitiin laittamalla ex-luotsi Lauri Merikivi pihalle tammikuussa ja lisäksi alkuvuodesta pois lähti urheilutoimenjohtajan paikalta Jukka Holtari.

Sirkuksen tirehtööreistä pois lähtivät, rumasti sanottuna ikävä kyllä, juuri ne pelaajat, joiden pitikin lähteä. Liian hitaat ja kankeat, kuten esimerkiksi pakit Mikko Kuukka ja Nolan Yonkman sekä hyökkääjät Janne Kolehmainen ja Miika Lahti hyvästelivät Jyväskylän.

Kivitalon kokoiselle Nolan Yonkmanille ei ollut käyttöä Jyväskylässä. KUVA: Juha Tamminen.

Näiden lähtemiset eivät ole olleet missään tapauksessa sattumaa, sillä nyt JYP pelaa Liigan kenties jopa nopeinta ja määrätietoisinta kiekkoa. Kotiotteluissa ihan äskettäin täysin telineisiin ovat jääneet sellaiset laumat kuin Tappara (5-1) ja Lukko (5-2). Esimerkiksi jälkimmäinen oli pulassa kiekon liikuttamisen ja puhtaasti jalan kanssa. Lienee jalustalle syytä nostaa sekin, että ennen näitä hurrikaani jylläsi nurin alkukauden yllättäjä KooKoon.

Sekin on hyvä asia, että valmentajistossa tapahtui totaalinen muutos. Merikivi ei näyttänyt nauttivan Jarkko Immosen, JP Hytösen ja muiden kunnioitusta, vaan enemmänkin kaikkea jotain ei niin hyvää.

Dufvan yritys JYPissä toki oli hyvä, ja seuralle tuttu kehäkettu nosti hurrikaanin pudotuspeleihin viime kevättalvena niiden jäädessä lopulta kuitenkin kovin torsoiski. Hänenkin toimiaan tosin voi tarkastella negatiivisesti, sillä esimerkiksi Julius Nättinen oli viime keväänä ajoittain koirankopissa? Nyt hän on paukuttanut Pekka Tirkkosen alaisuudessa 19 ottelussa järjettömät tehot 16+12=28.

LUE MYÖS: Mitkä liekit! Liigan piste- ja maalipörssin kärki vaihtui – Suomeen viime kaudeksi palannut NHL-varaus pitelemättömällä pelipäällä: ”Oli sellainen ookoo-peli”

Onnistuneita vetoja

Täysin ulkopuolisten, eli Tirkkosen ja Ari Santasen palkkaaminen penkin taakse on ollut sekin onnistunut veto – vaikka Dufvaa ei tule lytätä, ei hän mihinkään helppoon paikkaan hypännyt.

Reilut puoli vuotta urheilujohtajan roolissa toiminut ex-pakki Mikko Viitanen on hänkin hyvä tuulahdus toimistoon. Holtarin toimet eivät Jyväskylässä enää viimeisinä hetkinä miellyttäneet, ja jotenkin joukkueen ”espoolaisuus” on ollut silmiinpistävää.

Noin joka kolmas seuraan tällä vuosikymmenellä tullut pelaaja on jollain yhteydellä Espoo-taustainen. Arvaatteko, mikä tausta Holtarilla on töiden puolestaan? Niinpä, Espoo. Aika kapeakatseista puuhaa.

Kaukalossa vanhoihin jyriin luottaminen, nuorten potentiaalin penkitys, erikoiset vedot valmentajamarkkinoilla, kyseenalainen puuhastelu toimistossa. Ja näistä eroon vain tämän vuoden aikana.

Pohjalla käynyt JYP on noussut sieltä uskomattoman nopeasti. Muiden liigajoukkueiden on syytä pelätä hurrikaania.

Juttu on kirjoitettu keskiviikkona ennen illan pelejä.